Sramotno: Srbija sustavno krši prava Hrvata u Vojvodini

0
1095
jelačićPrigodom obilježavanja spomendana rođenja bana Josipa Jelačića u nedjelju je u Novom Sadu gostovala predsjednica Hrvatskoga državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske gospođa Darija Krstičević.
Nakon brojnih razgovora sa čelnim ljudima hrvatske nacionalne zajednice u Srbiji, Darija Krstičević je zaključila kako se elementarna ljudska prava Hrvata u Srbiji sistematski krše. No, kako je istaknula Darija Krstičević, vrlo je bitno zadržati staloženost, mir i dostojanstvo, ali i nepokolebljivost, istrajnost i čvrstinu, a Hrvatska će biti snažan pertner u svim aktivnostima vojvođanskih Hrvata. Njezinu izjavu su vrlo šturo prenijeli srbijanski mediji, a neki od njih poput “Blica” nisu propustili pakosno prokomentirati navedenu izjavu Darije Krstičević kao “provokaciju” bez ikakvoga pokušaja analize ozbiljnih životnih problema Hrvata u Vojvodini i u Srbiji. Vojvođanski Hrvati su u iznimno teškim  uvjetima uspjeli očuvati identitet, kulturu i jezik, usprkos tome što ih je tijekom niza godina država Srbija u svemu tome na sve načine organizirano onemogućavala. Time su Hrvati Vojvodine na najbolji način ostali baštinicima djela bana Josipa Jelačića ( 1801 – 1859 ), inače, rođenog u Petrovaradinu i hrvatskim velikanom koji se smatra simbolom borbe za hrvatska nacionalna prava. U povodu toga događaja u Petrovaradinu je održana i svečana misa u crkvi Svetog Juraja, kao i svečana akademija u amfiteatru novosadskoga SPENS-a. Skupu se prigodnim govorom obratio i dr. Slaven Bačić, predsjednik HNV-a ( Hrvatskog nacionalnog vijeća) iz Subotice. U osvrtu na lik i djelo bana Josipa Jelačića, predsjednik HNV-a Slaven Bačić naglasio je kako slavni ban i danas mora biti uzor hrvatskoj zajednici u Vojvodini. Jer, u devetnaestome stoljeću ban Josip Jelačić je predvodio velike narodne i revolucionarne pokrete 1848, a posebne zasluge ima u ukinuću kmetstva u Hrvatskoj. Osim toga, prvi je uspostavio  hrvatsku Vladu, te raspisao izborni red za Hrvatski sabor. I tako je svojim radom i ljubavlju prema svome hrvatskom narodu ban Josip Jelačić dao primjer i putokaz borbe za ostvarenje prava Hrvata i u sadašnjim suvremenim okolnostima. Ovome vrijedi dodati i to  da je u povodu dana rođenja bana Josipa Jelačića Hrvatsko kulturno prosvjetno društvo “Jelačić” iz Petrovaradina objavilo knjigu životopisa bana Josipa jelačića pod nazivom “Ban Josip Jelačić od Petrovaradina do Beča.”
 hrvVrlo značajan događaj vezan za rješavanje teških životnih uvjeta Hrvata u Vojvodini i u Srbiji je zabilježen samo dan nakon održavanja svečane manifestacije u znak sjećanja i u čast bana Josipa Jelačića. Jučer je u Subotici sa dr. Slavenom Bačićem, predsjednikom HNV-a  i članom izvršnog odbora za informiranje Ivanom Ušumovićem ,razgovarao zamjenik šefa misije OESS-a u Srbiji Michael Uyehara. Hrvatski predstavnici su visokom uzvaniku iznijeli sve  životne probleme s kojima se Hrvati suočavaju u Srbiji i poglavito u Vojvodini. Slaven Bačić je posebno izdvojio činjenicu da Srbija ne provodi odredbe potpisanog bilateralnog sporazuma s Republikom Hrvatskom o pitanjima statusa manjina, kao i o nepoštivanju preporuka međunarodnog mješovitog odbora na garantirano parlamentarno zastupanje predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Srbiji i sudjelovanje Hrvata u predstavničkim i izvršnim organima ha republičkoj, pokrajinskoj i lokalnoj razini. Srbija u potpunosti ignorira potpisane dokumente s hrvatskom stranom. To se najviše pokazuje u srbijanskom odbijanju finaciranja udžbenika za nastavu na hrvatskom jeziku, kao i o nepostojanju katedre na hrvatskom jeziku i pitanje nostrifikacije diploma. Sjetimo se samo skandaloznog reagiranja srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića u svezi udžbenika pisanih ćirilicom i srpskim jezikom koji su smišljeno i zlonamjerno od strane srpskih vlasti bili namijenjeni hrvatskim učenicima u Vojvodini. Nikolić je ovaj očigledan pokušaj jezične asimilacije hrvatske mladeži u Vojvodini ocijenio kao posve prirodnu stvar, a nitko od brojnih srbijanskih političkih stranaka ili nevladinih udruga na takvu gestu srbijanskog četničkog vojvode Nikolića uopće nije reagirao. Zato su im svima redom puna usta obrane tobože ugroženih prava Srba u Hrvatskoj.
cepaSvaki Hrvat u Srbiji i u Vojvodini bio bi presretan kad bi imao samo djelić prava što ih uživa srpska nacionalna manjina u Hrvatskoj. Neravnopravnost Hrvata u Vojvodini se ogleda i na medijskom planu. Ubrzanom privatizacijom medija u Srbiji došlo je do pretvorbe vlasničke strukture medija i time je istog trena došlo i do ugroza prava Hrvata na informiranje na hrvatskom jeziku. Slaven Bačić je skrenuo pozornost i na preporuku Vencijanskog povjerenstva u svezi Ustava Srbije kojim se vrlo jasno i precizno ističe potreba i obveza srbijanske države o vraćanju latiničnoga pisma u službenu uporabu. To je stečeno pravo svake nacionalne manjine, pa tako i hrvatske. I sve to kao i niz ostalih navedenih zakonskih prava Hrvata, srbijanska država uporno ignorira, kao i odredbu o uključenju pripadnika nacionalnih manjina u proces stvaranja akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina u Srbiji. Za profašističku vlast u Srbiji, oličenu u Aleksandru Vučiću i Tomislavu Nikoliću, svi potpisani bilateralni dokumenti i sporazumi dvije države Hrvatske i Srbije, očito ostaju samo mrtvo slovo na papiru. Ali, Hrvatska zato mora još glasnije i još konkretnije pred međunarodnim institucijama staviti do znanja Srbiji da se ne može tako ponašati u nedogled.
Dragan Ilić