Hrvatima predbacuju nekakav “fašizam”, zato što su išli u domobrane, neki u partizane, neki u ustaše

0
1036

ZAŠTO NE “HIPI-POKRET” NEGO “ANTIFAŠIZAM” ?

Upravo mi neki stari partizan /baš sam tupoidna – pa mladi partizani već odavno ne postoje/ na HRT 4 tumači kako “antifašizam nije ideologija nego civilizacijsko opredjeljenje”, a “fašizam je ideologija s jasnim čak i pisanim ideološkim stavovima kao što su: osvajanje životnog prostora, rasni zakoni, genocid, konc-logori itd.” Eto, tako sam. po ne znam koji put ustanovila kako nisam fašist, ali iz nekog razloga nisam ni “antifašist”! Zašto?

Zato što je “antifašizam” ipak postao ideologija, jer sam kod opredijeljenih “antifašista” primijetila vrlo razrađen vrijednosni i interesni sustav kojeg suprostavljaju svemu onom što se s njim i njihovim interesima ne slaže, a sve takve pojave automatski nazivaju manjim ili većim “fašizmima”.

Ako nije tako, ako su samo civilizacijski opredijeljeni protiv rasne i ostale diskriminacije, osvajanja, militarizma, konc-logora i sličnih pojava ZAŠTO SE NE NAZIVAJU npr. “HIPI-POKRET”, A NE “ANTIFAŠISTI” osim toga, afirmativni nazivi su uvijek poželjniji u definiranju nekog opredjeljenja nego oni s prefiksom “anti-“. Što se tiče 2. Svjetskog rata, ako ćemo se držati ovih kriterija pošteno je jedino reći da su jedni fašisti pobijedili druge fašiste!

Kad mi spomenu “rasne zakone”  prvo pomislim na genocid koji su izvršili /uglavnom/ Englezi i Nizozemci nad sjevernoameričkim Indijancima, jer ono što se dogodilo Židovima ispada “mila majka” prema onome što je snašlo Indijance koji su skoro istrijebljeni, a zemlja im oduzeta, Afroamerikance koje su kao robove doveli iz Afrike, kad im je na Sjeveru trebalo još radne snage zbog ekspanzije industrije, onda su ih “oslobodili” iz država Juga da bi slobodno mogli crnčiti u tvornicama Sjevera u još gorim uvjetima, nego na plantažama dok su bili robovi, a kad su počeli tražiti minimum Ustavnih prava onda su ih počeli ubijati putem KKK-a! A tek ostali genocidi nad etničkim skupinama bivših Britanskih kolonija… Kad spomenu konc-logore meni prvo padne na pamet Staljin i Solženjicinov “Arhipelag Gulag” /to pročitajte ako još niste!/. Kako je taj Gruzijac završio među antifašističkom koalicijom tjerajući Ruse da se bore s imperijalistima Englezima i Francuzima protiv Nijemaca koji su uz Ruse bili jedina ne-imperijalistička velesila, to je bilo jasno jedino valjda Hitleru! Ali dobro, nakon rata je Staljin natjerao i Ruse u  imperijalizam potlačivši narode Istočne Europe! A zbog tih kombinacija i dan danas Hrvatima predbacuju nekakav “fašizam” zato što su išli neki u domobrane, neki u partizane neki u ustaše.

Jedina razlika je što su npr. Srbi koji su se u četnicima borili za povratak kralja i za Veliku Srbiju na vrijeme prestali čekati Kralja i ’45. se priključili “antifašistima” ,dok su ustaše napravile “taktičku grešku”, pa su ustrajno i tvrdoglavo čuvali neovisnost Hrvatske i od četnika i od “komunista” i od ostalih “antifašista”. A što se veze ustaša i fašističke ideologije tiče, kako to da ni od koga nisam čula kako je on ili netko iz njegove obitelji otišao u ustaše s motivacijom da sprovodi Hitlerove “rasne zakone” ili da bi postao stražar u Jasenovcu? Svi su išli zbog nekog ideala o konačnoj uspostavi nezavisne nacionalne države svih Hrvata.

Carmen Tomašić