B92 U SLUŽBI EKONOMSKOG OBMANJIVANJA NEZAPOSLENIH SRBA

0
1014
TV_B92_zgradaNavikli smo već da srbijanski mediji serijskim dezinformacijama godinama obmanjuju i lažima zaluđuju vlastiti narod. To čine, dakako, po izričitim zapovjedima političkih stranaka, osobito vladajuće fašističke SNS Aleksandra Vučića i Tomislava Nikolića. No, mediji u Srbiji znaju vrlo često biti i u funkciji ekonomskog i poslovnog zavaravanja i dovođenja u kompletne zablude pučanstva u Srbiji i na temu funkcioniranja tržišta rada, kako u Srbiji, tako i u svijetu. Sajt medija RTV B92 nedavno je pod naslovom “Poslovi iz snova” objavio niz nesvakidašnjih, ali vrlo novčano unosnih zanimanja u razvijenim zemljama Europe i Amerike, gdje samo izabranici životne sreće mogu bavljenjem probranih poslova okušati čari života na visokoj nozi. I sve je u klasično izazovnoj priči jednog medijskog posrednika o basnoslovnim ponudama poslodavaca krasno, osim one glavne stvari. Nigdje i nikako B92, medij uglađenih vanjskih manira prozapadnih Srba, svojom unutarnjom suštinom laži, prevare i obmane ne može pobjeći iz tijesne kože balkanskog mentalnog sklopa. Tko je, gdje i kad vidio i čuo da netko plasira čitateljima primamljivu naslovnicu i bombastični tekst o lakoj i brzoj zaradi bavljenjem i nekim nevjerojatnim poslovima, a da pritom niti na jednom mjestu ne spomene nijedan link, adresu, kontakt ili sajt ijednog od brojnih navedenih zanimanja. Doduše, B92 je u jednoj rečenici, onako između redova, provukao istinu kako se niti jedan od datih “poslova iz snova” ne može pronaći u Srbiji, nego isključivo u inozemstvu, no ta pojedonost ne umanjuje neozbiljnost, neprofesionalnost i neodgovornost autora takvog teksta. Time samo dodatno manipuliraju i na ekonomskom i socijalnom planu ionako već politički izmanipuliranim i instrumentaliziranim narodom Srbije.
Duga je lista atraktivnih zanimanja u svijetu, koje po izvorima i saznanjima sajta B92 donose brzo i lako bogatstvo preko noći. Međutim, nigdje nisu spomenuli bilo koji link gdje bi se čitatelj mogao uvjeriti u istinitost njihovog reklamiranja svjetskih hit zanimanja po njihovom odabiru. Sajt B92 obavještava čitateljstvo da tehničar koji diže stvari u zrak može zaraditi 150 000 dolara na godišnjem nivou. Dužnost je te osobe podići u zrak sve potencijalno opasne stvari koje još nisu eksplodirale. No, kako pojašnjavaju, za uspon na ljestvici usjpešnosti u tome poslu, neophodno je imati i potrebite kvalifikacije. Kako god bilo, svatko realan lako će zaključiti da bi i za taj, kao i za sve druge basnoslovne poslove, bilo koji poslodavac prije ukazao šansu svome državljaninu nego strancu, premda to ne mora u svakoj situaciji biti pravilo bez iznimke. Dalje, navodi B92, kako helikopterski pilot za dalekovode može godišnje zaraditi 101 000 dolara. On leti uz dalekovode provjeravajući njihovu ispravnost uz pomoć kamera što su pričvršćene uz helikoptere. U Americi se pilotska dozvola može dobiti nakon 2 000 sati provedenih u zraku. Pilot upravljač zračnim balonom zaradi i do 70 000 dolara za godinu dana. Jedina zadaća mu je letjeti balonom i to uz potrebnu dozvolu leta.
I od posla u sinkronizaciji se na Zapadu može zaraditi i do 80 000 dolara tijekom klaendarske godine. U pitanju su sinkronizacija reklama, crtića za djecu, filmova… Za sve to nisu bezuvjetno potrebne kvalifikacije nego prirodni dar, premda se sporadično organiziraju i kursevi za tu vrstu zanimanja. Blisko ovome zanimanju je i paradiranje ulicom uz masku lika junaka crtića Walta Disneya. Tu je zarada na godišnjoj razini nešto skromnija, ali i 32 000 dolara za 12 mjeseci zvuči izazovno za onog tko vjeruje bez pokrića i konkretnih podataka izvoru sajta B92. Za tu vrstu posla posve je dostatna određena visina i izgled osobe, kao i dobra komunikacija s djecom. Od glumljenja prerušenog lika dječjih crtića, daleko je isplativiji u Americi posao holivudskog kaskadera. Onaj tko je unaprijed spreman na scene stalnih filmskih tučnjava, jurnjava i bježanja od filmskih eksplozija, za uzvrat uživat će s godišnjim iznosom od 100 000 dolara na svome računu u vidu nagrade za zahtjevne filmske prizore, koji traže prije svega izuzetnu fizičku kondiciju i izdržljivost čovjeka. Taj posao je privilegija tek onih malobrojnih, ali i za to je neizostavno proći posebnu obuku za kaskadere. I dizajner vrta na filmu može se pohvaliti da dobro živi od svoga posla. Ljubitelj prirode s osjećajem za uređenje okoliša i zelenih površina, sve uz crtu umjetničkog talenta i osnovnog znanja o filmu i vrtlarenju može godišnje profitirati i do 84 000 dolara čiste zarade. Još bolje prolazi inženjer na trkama. To je glavni komunikator između trkačkog automobila i vozača, koji svojom ulogom osigurava natjecatelju što optimalniji rezultat u utrci. Za to zvanje traži se znanje matematike i fizike, točnije diploma jedne ili druge znanstvene discipline, kao i prethodno iskustvo. I iz svega toga inženjer na trkama godišnje može inkasirati i do 134 000 dolara.
Vrlo pristojnu zaradu može ostvariti prema neuvjerljivim navodima B92 i igrač video igara. Takav posao u svijetu godišnje donese i do 50 000 dolara. Uz to, igrač može pomagati i drugim igračima u natjecateljskom proboju ka višim nivoima igre. Sudionik igre i potencijalni bogataš kroz video igru ne mora biti ničim posebno kvalificiran za taj posao. Tu su volja, želja i strast za tom komercijaliziranom vrstom zabave bitniji od svega drugog. Autorima križaljki se taj kreativni posao angažiranja uma itekako može pokazati velikim novčanim prihodom, samo ako uspiju pronaći i zainteresirati solventnog poslodavca, koji će cijeniti njihovo znanje i trud. Tako autor križaljki može biti i sretnik koji sa 70 000 dolara godišnje samo radeći taj posao, za sebe može kazati da odlično materijalno prolazi u životu. Dva su posla još duplo bolje plaćena od sastavljanja križaljki. To su poslovi etičkog hakera i glavnog oficira za preslušavanje. Oba posla za samo godinu dana rada mogu čovjeku donijeti i do 140 000 dolara zarade. Etičkog hakera upošljavaju vlade i tvrtke kako bi se znanjem uposlenog hakera sami obranili od napada nezvanih hakera sa strane, koji im često i nemilice napadaju i obaraju sajtove. Ovaj poziv etičkog hakera iziskuje i posebnu naobrazbu i prethodno iskustvo rada u IT sektoru. Glavni oficir za preslušavanje je osoba koja je od poslodavca plaćena da po cijeli dan prati zbivanja na društvenim mrežama i pronalazi bitne podatke o tvrtkama koje su ciljna grupa praćenja i skupljanja informacija. Za ovaj posao je nerijetko potrebno imati i kvalifikacije iz oblasti marketinga i iskustvo u radu na društvenim mrežama.
Od svega pobrojanog na sajtu B92 najbezalzlenije djeluju prostodušna zanimanja degustatora sladoleda, degustatora vina i stilista hrane. Naravno, po nedorečenim i neargumentiranim navodima B92 i ova tri spomenuta posla mogu čovjeku donijeti ogromni novac, razmjerno manji od mnogih gore navedenih i opisanih, ali svakako iznimno visoke prihode za pojmove standarda prosječnog građanina. Degustator sladoleda može si priuštiti spoj užitka konzumiranja lijepog i ukusnog, ujedno i materijalno korisnog. I takav čovjek, neizbježno prokušan u kulinarskim vještinama, samo poznavanjem ukusa, teksture, mirisa i još nekih sastojaka sladoleda, godišnje može prihodovati, povezujući lijepo, ukusno i korisno i do 60 000 dolara. Degustator vina mora se zadovoljiti nešto manjoom godišnjom zaradom od toga posla. No, i 51 000 dolara godišnje što ide u džep degustatora vina je omamljujuća barem onoliko koliko i raznovrsna vina, što ih degustator može ponuditi zainteresiranim klijentima. Za početak, svakom novom degustatoru vina su potrebni i kurs i godine iskustva, a vrhunac zadovoljstva slijedi mu tek nakon godina upornog rada u vidu brojnih putovanja i ispijanja najboljih vina. Za stilistu hrane koji godišnje može zaraditi i 77 000 dolara neophodno je ispuniti preduvjet završenog kursa kulinarstva. Nisu uvijek dostatni tek izražena hedonistička strast ka hrani, kreativnost i estetski pristup. Srž toga posla je u pripremi i stiliziranju hrane za snimanje za časopise i reklame.
U Srbiji, zemlji u kojoj se i njezini vodeći političari, bilo u vlasti, bilo u oporbi, tobože iznenađeni i uvrijeđeni, čude što im je cijeli svijet haškim presudama ispostavio tek dio neplaćenih računa u porazbijanoj kavani države bivše Srboslavije, moguće se narodu najviše i svide zanimanja degustiranja pića i poslastica i stiliziranja hrane. Samo su, kao i obično, previdjeli činjenicu da račune njihovog kavanskog orgijanja i rasturanja inventara kavane bivše Srboslavije nisu drugi dužni plaćati. Najradije bi srbijanski prevrtljivci tipa Vučića, Nikolića, Dačića, Vulina i mnogih drugih u glas zapjevali pjesmu ostalim državama i narodima upokojene Jugoslavije u stilu:”Počnimo život ispočetka.” A kad ih tko upita, tko će platiti silne račune ubijanja, klanja, pohare, pustoši, pljačke i svih razaranja što su ih počinili, poglavito u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, samo u svojoj maniri u domeni srpske bujne mašte na sve to uzvrate bezveznim odgovorom:”Ko nas, bre zavadi!?” I tako Srbin što pijan misli, to trijezan u krvi zločina na javi radi, živeći duboko u dubini svoga komatoznog stanja u uvjerenju da je i ostatak svijeta još pijan da ne vidi što su Srbi u ratu mrtvi trijezni u rušilačkom pohodu napravili, misleći da nitko u svijetu nije zamijetio što su opijeni velikosrpskim ludilom namjerno i planski učinili. Mislili su Srbi podvaliti svijetu svoju lovačku priču pijanih kavanskih klošara kako su u jugoslavenskoj kavani svi jednako bili pijani i to onda vani prodaju uz floskulu “građanskog rata.” Svijet je sa dosta zakašnjenja primijetio kako je duhu tog i dalje pretežito naroda sa sela primjerenije izdržavanje kazne u prostoru zatvorene balkanske krčme nekog običnog srbijanskog sela. Da u Srbiji fiktivni ministar rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja Aleksandar Vulin uopće skrbi o pravima i interesima zaposlenih i nezaposlenih ljudi, onda bi ovakav potanko objašnjen i slatkorječivo prezentirani članak sa sajta B92 bio nemoguć i nezamisliv. No, država Srbija koja stalno vodi političku kampanju i hajku protiv svojih susjeda, ponajviše protiv Hrvatske, u svome dvorištu okrenuta je harangi protiv ekonomskih interesa vlastitog naroda. To i ne čudi ako se zna da je obrazovni sustav u Srbiji odavno koncipiran kao socijalna kategorija društva, a ne ekonomska i razvojna kategorija radi poticaja ekonomskog napretka zemlje. Zato Srbija s tako naopako postavljenim ekonomskim temeljima svoga sustava i školuje visokoobrazovane kadrove za izvoz i odljev mozgova na Zapad. Onima što ostanu u zemlji Srbija servira fiktivne ponude “poslova iz snova”, plasirane na sajtu B92, kao i na još nekim sličnim sajtovima u Srbiji i sve to uz lažnu nadu političkih naručitelja ovakvih lažnih poslovnih ponuda armiji nezaposlenih Srba da će njihovo strpljenje i odgodu neizbježnog socijalnog bunta u narodu kupiti sijanjem jeftine ekonomske propagande preko medija B92, koji i ovim potezom samo dokazuje da je Vučiću i Nikoliću lažni protivnik. Svi oni skupa žive u zabludi kako na ovakav način dugoročno mogu kupiti socijalni mir u Srbiji, ali grdno se varaju u svojim procjenama.
Dragan Ilić
dopisnik iz Beograda
HOP portal