STRATEGIJA PLENKOVIĆA: RUŠENJEM KARAMARKA I BRKIĆA OTIMA DIO BIRAČA MOST-u

0
3077

Andrej Plenković je krenuo u oštar obračun s Tomislavom Karamarkom i Milijanom Brkićem. Kako doznajemo iz dobro obaviještenih izvora, Plenković je shvatio da jedino rušenjem te struje u HDZ-u može biračima ponuditi toliko potrebnu promjenu u prevratima i aferama uzdrmanoj stranci. Tomislav Karamarko nikdaa nije bio miljenik pravih HDZ-ovaca i samo stalnim spašavanjem od strane Brkića se uspio održati na čelu HDZ-a, iako je nizao grešku za greškom. Poznat kao Mesićev kadar, nikada nije zadobio potpuno povjerenje stranke. Šurovanje s Mesićem nikada nije sasvim prekinuo, a to je pokazao i u ovoj neuspješnoj kombinaciji s MOST-om kada je na vodeće pozicije MVP-a postavio Mesićevog čovjeka Armina Muharemija. Nakon svog ponovnog ulaska u HDZ 2011. godine, Karamarko je na čelo HDZ-a došao na vrlo čudan način samo pola godine kasnije, 2012. godine. Zanimljivo je da je za vrijeme vladavine Jadranke Kosor njegov kum Zvonimir Trusić predvodio velike proteste branitelja.

Trusić je poznat i po kritiziranju Ante Gotovine nakon haške oslobađajuće presude. Novinar Petričić u svom tekstu o nagradi za uhićenje generala Ante Gotovine spominje Karamarka i Milijana Brkića kao one koji su dobili novčanu nagradu za uhićenje generala Ante Gotovine.

Karamarko će na kraju ipak biti upamćen kao čovjek koji je ponovno omogućio nesposobnom Zoranu Milanoviću povratak na vlast, ukoliko HDZ ne uspije prijeći 20% glasova na slijedećim, prijevremenim izborima. Umjesto da se povukao iz Vlade i tako spriječio Milanovićev povratak, Karamarko je svjesno gurnuo HDZ u ambis iz kojeg će se ta državotvorna stranka teško izvući.

Iako je Plenković potpuno neuvjerljiv tvrdokornoj struji HDZ-a, poglavito zbog svog oca, sveučilišnog profesora na FPZ-u i samih kontakata, ipak povlači jedan vrlo lukav potez. Time umiruje biračko tijelo centra, otima jedan dio birača MOST-u i stvara dojam znatno demokratskije stranke. Iz SDP-a su se već javili tragikomični likovi poput Obersnela koji izjavljuju kako je Plenkovićev izbor samo dekoracija i time pokazuju svoju bahatost, nestručnost i priglupost jer apsolutno ni na koji način nisu izmijenili kadar u vlastitim redovima. Ono što nudi Milanović za slijedeće izbore se može nazvati “radili smo budale iz vas 4 godine, a sada ćemo to činiti s potpuno istom ekipom i dalje”. U tom segmentu Plenković se pokazao znatno zrelijim i ima očito pomoć kontroliranih medija koji su prvo uništili Karamarka, a sada kreću i na Brkića. HDZ još uvijek pokušava stvoriti nekakvu koaliciju s MOST-om i Oreškovićem, a za taj glumački pothvat svakako treba ljepši scenarij. Svjestan da neće dobiti izbore, Plenković već sada pokušava ograničiti štetu koju je napravio Karamarko. Plenković bi napravio klasično političko samoubojstvo da je Karamarka ostavio u borbi za saborsku fotelju i time samo potvrdio SDP-ovske teze o nepromijenjenom HDZ-u. Koliko god bio popularan HDZ-ov ministar kulture Hasabegović, u političkom smislu svrstavanje uz Karamarka bi ga moglo najviše koštati pozicije, jer je to sada politički nezrelo, u ovoj novoj konstelaciji snaga.

Sam Plenković uskoro će pokazati koliko su istinite sumnje u njegovu vezu s SDP-om ili je pak strateški učinio znatan odmak od lažnog domoljublja Tomislava Karamarka.

HOP portal