DAJLA I NJEN POSJED NISU VLASNIŠTVO BENEDIKTINACA IZ PRAGLIA!

0
2095

Zbog neposluha umirovljeni biskup Ivan Milovan bio je u pravu: Dajla ne pripada talijanskim benediktincima, nego Porečkoj i pulskoj biskupiji. Tako glasi potvrđena presuda Županijskog suda u Puli, kojom je definitivno odbijen zahtjev talijanskog benediktinskog reda iz mjesta Praglia za povratom Dajle i tridesetak milijuna kuna naknade za njezinu prodaju. Benediktinci se na ovakvu odluku neće žaliti, pa će desetak godina star spor oko vlasništva nad 400 hektara okolnog zemljišta na Dajli – koje je u međuvremenu prenamijenjeno u komercijalnu svrhu – konačno biti stavljen ad acta.

– Žalosno je što smo na slučaju Dajla izgubili narodnog biskupa i duhovnog oca Istre msgr. Ivana Milovana. Očito je da se Sveta Stolica ne želi baviti sudskim sporovima između svojih redova, nego će se sve na koncu riješiti dogovorom. I to na temelju sporazuma između kardinala Bertonea i Bozanića, po kojemu bi 60 posto nekretnina pripalo Porečkoj i pulskoj biskupiji, a 40 posto benediktincima iz Praglie, i to bez ikakvog materijalnog obeštećenja – ističe u izjavi za Slobodnu Dalmaciju istarski saborski zastupnik Damir Kajin.

Otkuda takav zaokret? Od straha da će, tražeći sve, ostati bez ičega. Uslijed spora između talijanskih benediktinaca i Porečke i pulske biskupije te njezine župe Dajla otvorila se, naime, mogućnost da samostan i pripadajuće mu zemljište postanu vlasništvo države.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković svojedobno je 2011. godine donio upravo takvu odluku. Ona je u međuvremenu pala na sudu, no bolji poznavatelji zakona tvrde da ideja da Dajla postane vlasništvo Republike Hrvatske nije bez osnova. To više što je za tzv. optantsku imovinu talijanskim građanima plaćena odšteta.

– Ako je riječ o optantskoj imovini, onda ona pripada Repubici Hrvatskoj, a ne Porečkoj i pulskoj biskupiji – decidiran je Kajin.

Zanimljivo je da je presuda o Dajli donesena još u ožujku, a šira je javnost za nju doznala tek ovih dana, nakon što ju je pozdravio eurozastupnik IDS-a Ivan Jakovčić. Općinski sud u Bujama presudu je donio u studenome prošle godine, a pravomoćna je postala u ožujku ove godine na Županijskome sudu u Puli. U lipnju su pravni zastupnici benediktinaca iz Praglie odustali od revizije čitavog slučaja.

Zastupnik IDS-a u Europskom parlamentu Ivan Jakovčić izrazio je zadovoljstvo presudom Općinskog suda u Puli prema kojoj talijanski benediktinski red iz mjesta Praglia nema pravo na zemljište na prostoru oko samostana Dajla.

– Iznimno me raduje posljednji razvoj događaja i sudska presuda u slučaju benediktinskog samostana u Dajli. Uvijek sam tvrdio da je slučaj samostana u Dajli odavno razriješen te da ta imovina pripada nama. Ova sudska presuda pokazuje da smo bili u pravu. No, vrlo mi je žao što se zbog tog slučaja naš biskup Milovan morao povući. Njegovo svojedobno povlačenje s mjesta biskupa mnogi su vjernici u Istri teško prihvatili. I mene je, kao vjernika, taj čin teško pogodio, kazao je Jakovčić.

MARINA KARLOVIĆ SABOLIĆ-MISIJA SL. DALMACIJA

HOP PORTAL