POD VODSTVOM PLENKOVIĆA HDZ IDE BRZIM KORAKOM NATRAG

0
2284
mr.sc. Antun Babić bivši generalni konzul u mirovini

Stara narodna izreka kaže – po jutru se dan poznaje. Ako je suditi po izboru njegovih najbližih suradnika, umjesto brzim korakom naprijed, Plenković je HDZ poveo hitrim korakom prema natrag. Prema normama u zapadnom svijetu, Plenkoviću i dalje dajem sto dana poštede kad je u pitanju otkrivanje karata kakva će zapravo biti njegova politika. Međutim nakon izbora Gordana Jandrokovića za glavnog tajnika stranke i ulaska Vladimira Šeksa u Savjet HDZ-a, bojim se da je Plenković već u samom startu pokazao u kojem će smjeru voditi HDZ.

Ako se toj dvojici dodaju Davor Stier, veliki branitelj prijateljice Ive Josipovića, Jadranke Kosor i Davor Božinović (inače posebno povjerljiv čovjek Stjepana Mesića), kojeg se moglo vidjeti na tv snimkama u Središnjici HDZ-a, ali i u srdačnom razgovoru s Damirom Krstičevićem i Davorom Stierom u jednom kafiću blizu Središnjice SDP-a, onda se treba pribojavati dolazećih vremena? Od Plenkovića nismo čuli, kao da ga je instruirala predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, niti jednu riječ o lustraciji ili pak o iskrenom pozivu hrvatskom iseljeništvu na suradnju u spašavanju Hrvatske od gospodarske propasti i demografskog nestanka. O Plenkovićevim političkim potezima ne želim kritički pisati nakon godinu dana, ili pak nakon što više ne bude predsjednik HDZ-a, kao što to sada na račun T. Karamarka čine mnogi članovi te stranke. Ako se nešto želi spriječiti, onda treba imati hrabrosti progovoriti na vrijeme.

Da je moj strah utemeljen govori i činjenica o velikim pohvalama koje na račun Plenkovića kao iz rukava sipa poznati neojugoslaven Žarko Puhovski, koji mrzi sve što je hrvatsko i koji je 1972. svjedočio protiv sudionika Hrvatskog proljeća. Zanimljivo je i objašnjenje Žarka Puhovskog kako Gordan Jandroković preživljava pod svim režimima u HDZ-u. “To je čovjek “kojeg svi vole”, rekao je Puhovski večaras na RTL-u.

Antun Babić