KINDA: ‘BIVŠI OFICIR JNA U CENTRU BIBINJA POKUŠAO UBITI PRVOG SUSJEDA, HRVATSKOG BRANITELJA’

0
7920

U Zadarskoj županiji, točnije mjestu Bibinje udaljenom 6 km od Zadra, živi bibinjski zet Adam Hofer, bivši oficir JNA, s dozvolom za posjedovanje vatrenog oružja i četnički orijentiran.

Inače Adam drži JEDINI sve vrste peradi, pčele i na polovičnom dijelu svog posjeda, naslagane su mu sve vrste metala; od željeza, lima, starih mašina itd. nalik na samu firmu otpada što je sve od toga što drži protuzakonito pošto je to sami centar, udaljen niti 100 m od mora, iznad same općine, ambulante i turističke zajednice.
Međutim HDZ-ovi načelnici, bivši Nino Šimunić i sadašnji Bruno Bugarija štite ga i već više od 20 godina ne obaziru se na svakidašnje pritužbe obitelji Kinda, kojima sve to stoji uz sami zid obiteljske kuće katnice, već im i prkosi! I tako obitelj Kinda na legalan način godinama pokušava istjerati pravdu da se to sve otkloni s njegovog posjeda, međutim sve te tolike godine posjećujući općinu nailaze na sami zid s odgovorom: “Riješit ćemo to…”.
Da se vratim sada na onaj prkos o kome sam govorila.
Znajući da ima debelu zaštitu sve te godine i da mu nitko ne može ništa, Adam Hofer to i iskorištava i to na jako pokvaren, sramotan i morbidan način. Sve moguće voćke pušta da se razgranaju po posjedu obitelji Kinda, majku Hrvatskog branitelja Željka Kinde i brata mu Gorana (mog supruga i čemu sam ja svjedočila u više navrata) preko ograde je verbalno napadao riječima: ‘stara kravetino, kurvetino, pička ti materina, jednom je i gurnuvši da ju je moj suprug branio te je zvana policijska uprava i dobili bi svi prekršaje remećenja javnog reda i mira. Slične stvari je radio i mom pokojnom svekru.
Svako jutro oko 4 sata uživa u kukurikanju svojih pijevaca hraneći ih pa potom uzme komad starog lima i počne tući po svojoj ogradi (svako malo od 4 sata ujutro do 6 sati) i to direkt ispod svih prozora spavaćih soba obitelji Kinda da nitko ne bi mogao spavati dalje a kamoli primiti ijednog turista. Branitelje po mjestu koji prođu ulicom kraj njegove kuće do trgovine ili kafića, svakodnevno vrijeđa jezivim riječima: “Ustaše, pička vam materina, kad će te pocrkavati svi odreda više itd.”
Ponavljam, na kulturan i legalan način se uzalud išlo u općinu k načelnicima prijaviti i spriječiti sve to punih 20 godina!
Željko Kinda, brat mog supruga, Hrvatski je branitelj s 3 i pol godine ratnog puta, bez ostvarenih ikakvih braniteljskih prava, niti socijalne pomoći i to sa dvoje djece. U Zagrebu živi već 20 godina i dođe u posjet svom rodnom domu ljeti na mjesec-dva dana. Došavši ovo ljeto na svoj posjed, autom nije mogao ući na jedan jedini ulaz – nepopločen put do svog dvorišta kuće, zbog Adamovih razgranatih smokava i maslina. Do sada još nije reagirao na njegove provokacije iako je trebao. Prvo je danima posjećivao općinu uzalud da bi se odlučio na potpuno zakonit i mudar potez trpjeći sve te godine. Pozvao je, uz svjedoke brata i mene, policijsku postaju u Zadru da pošalju svoje službenike da dođu na uviđaj. Niti policijsko vozilo nije moglo ući u dvorište a da ga ne zatrpa pola grana smokvi i maslina a da s druge strane udari u zid jer se nalazi željeznička pruga! Policijskim službenicima je najavio da će sam posjeći (što bi po pravilu trebao Adam) sve da bi mogao doći na svoj posjed. Jedan policijski službenik posjetio je i izvjesnog Adama da ga obavijesti o tome i nakon njegovog povratka, dobili smo zeleno svjetlo za sječu uz objašnjenje policijskih službenika da to nije u njihovoj nadležnosti, da ne mogu ništa jer da je za to zadužena lokalna uprava tj. samouprava, u tom slučaju – općina. Ali su ipak naglasili da je dobro učinio pozvavši njih – po zakonu najavivši što će napraviti. Nakon što smo posjekli i rasčistili ulaz u dvorište a policijski službenici otišli, pojavila se Adamova supruga koja nam se pogrdno i histerično smijala, da bih joj ja na to odvratila da ne provocira jer zakonski ona je dužna to otkloniti. Adam je tada stajao preko puta glavnog ulaza svoje kuće na zidu svog ‘druga’ u društvu; komuniste starog i udbaša Pere (ne znam mu prezime), oboje mrtvi ozbiljni promatrajući sve. Od tada, a ima od toga i više od mjesec i pol dana, Adam se počeo još više “napuhavati” i oštriti zube, posebno prema Željku.
U prolazu ulicom, kad Željko ide u trgovinu i nazad, pljuje iz svog dvorišta i izgovara pogrdne uvrjedljive riječi koje sam već gore navela, što je Željka stvarno počelo uznemiravati nakon svakodnevne posjete općini i nalete na – zid. Željko je dolazio dolje iz trgovine i išao ulicom prema ulazu gdje sam se nalazila ja s kućnim ljubimcem – psom. Adam zna dobro da unutar svog posjeda ima pravo na sve pa se približio bliže svojoj dvorišnoj ogradi u trenu kad se Željko vraćao a mene nije Adam ni vidio. Poviknuo je opet: “Pička ti materina, ti ćeš meni policiju zvati, govno ustaško!” Željko se okrenuo u ulici, vratio dva koraka unazad i pitao ga: “Što si to rekao? Ponovi.” U taj čas Adam je uzeo kraj sebe iz “otpad” garaže motiku za okopavanje zemlje, približio se Željku na 3 m (dijelila ih je Adamova ograda), podigao je u zrak, zamahnuo uz zaprepašćujuće riječi: “Ovako je sve vas ustaše tobože branitelje, trebalo sve potamaniti, vi ste govna i smeća ustaška a ne branitelji!” Potom ga još i pljunuo! Željko se “nabrusio” al i sam zna da ne smije reagirati jer Adam to radi sa svog posjeda. Opet je Željko danima išao k načelniku Brunu Bugariji zbog svega što se dogodilo. Da se zvala policijska postaja i išlo na sud; Željku sam svjedok ja a Adamu ‘drug’ mu Pero, slučaj bi se vukao opet godinama.
Mene zanimaju da riječi načelnika, prvo Nina pa Bruna: “Riješit ćemo to…” prijeđu napokon u djela, jer ovaj čin Adama Hofera nije mala stvar; to je pokušaj ubojstva s namjerom što bi se, koliko ja to gledam, moglo ubrzo i dogoditi!
Znači, netko nekome, uz sve privilegije još koje ima i zaštitu, ovdje doslovno treba oduzeti život da bi bilo u nadležnosti MUP-a i Ministarstva pravosuđa??!!

predsjednica A-HSP-a GO Zadar,
članica predsjedništva A-HSP-a,
kandidat A-HSP-a na listi za Saborskog zastupnika RH 2016.,

Iva Kinda