Božićna poslanica Hrvatske pravoslavne crkve

0
3751

BOŽIĆNA POSLANICA – 25 prosinca 2016. | Hrvatska pravoslavna crkva
Po milosti Božjoj †Aleksandar, arhiepiskop cjele Hrvatske pravoslavne crkve, šalje blagočestivom hrvatskom narodu svoj arhipastirski pozdrav prigodom Božićnih blagdana.

 

Draga moja djeco u Gospodu Bogu,

nekoliko tjedana prije Božića naša nas Sveta Crkva podsjeća na nadolazeće blagdane kroz sljedeće riječi: “Hristos se rađa. Slavite!” Ove riječi ispunjavaju naše vjerničke duše s duhovnim zanosom. I to je razumljivo: nema i ne može biti nešto veće, vrjednije za vjerujeće srdce od Onoga čije rođenje slavimo. Naše srdce nastoji riješiti tih bolova koje neminovno prate zemaljsko putovanje svake osobe. Ono nastoji sebi naći snagu koja bi mogla poslužiti kao podrška u podnošenje patnje da bi ih prevladali.

I evo, sve što želi ljudsko srdce ono dobije u potpunoj i savršenoj mjeri od Onoga, čije rođenje Crkva nas poziva na proslavi. Ono – srdce – teži za srećom i nalazi ju u Gospodina Isusa Hrista.

Hristos se rodio na zemlji da kaže ljudima da ne postoji i da ne će biti smrti za ljudsku dušu. Da u životu buduće viječnosti vječna sreća i vječni spokoj čekaju onoga koji je dostojan. Hristos je došao usaditi u ljude snagu za život i da se suprotstave svim zemaljskim izazovima, bolesti i patnje. Tko vjeruje u njega, prema riječima Ivana Zlatousta, stoji na kamenoj stjeni i nema oluje koje je u stanju njega skinuti s ove stijene. On se pojavio na zemlji da u ime Svoje golgotske žrtve da okajanom grješnom srdcu oprost, da stavi svoju očinsku ruku na plačuće srdce zbog grijeha i kaže ljudima Svoju božansku riječ: “Oprošteni su ti grijesi.” I samo On jedini – Svemoćni i svemilosrdni – može dati oprost grješniku.

Ljudsko srdce želi i žudi za milošću i ljubavi. Čovjek želi ogrijati srdce toplinom ljubavi. Dakle, čovjek ima u vidu svog Boga i nebeskog Oca, u kome on nalazi neiscrpni izvor ljubavi, jer “Bog je ljubav” (I Ivan 4,8).

On je izvor ljubavi – Hristos, najveća nada svjeta. On je izvor našeg života. U Njemu je naš život i smrt. U Njemu je naše danas i sutra. U Njemu je naš beskrajni budući život.

Sveta Crkva nas poziva da slavimo Rođenje Gospodinovo, ona nas podsjeća da trebamo slaviti svog Nebeskog Otca ne samo u hramovima, ne samo u prazničnim danima, nego svaki dan svog zemaljskog života. Moramo biti sveti, da bi proslavili ime Gospodina svoga kroz kršćanska djela, kroz podvige kršćanskog života.

Tako neka svjetli vaša svjetlost pred ljudima da vide vaša dobra djela i slave vašega Otca na nebesima.”(Mat. 5:16)

Na dan blagdana Rođenja Hristovog želim poželjeti svima vama da pronađete i zadržite u svom srdcu svu puninu sreće što nam daje naš Gospodin i naša vjera u Njega.

HRISTOS SE RODI!

Blagodat Gospoda našeg Isusa Hrista i ljubav Boga Otca i zajednica Svetoga Duha neka je sa svima vama,

ALEKSANDAR, ARHIEPISKOP HRVATSKI I CIJELE HRVATSKE PRAVOSLAVNE CRKVE

HOP