RUSKI ´ZBOR CRVENE ARMIJE´ POGINUO U AVIONSKOJ NESREĆI IZNAD CRNOG MORA – TERORISTIČKI NAPAD ISKLJUČEN

0
3299
Fotografia koncertowa: Chor Aleksandrowa

MOSKVA – Ruski vojni zrakoplov u kojemu je bilo 92 ljudi, uključujući i pripadnike čuvenog vojnog ansambla koji je letio u posjet ruskim snagama u Siriji, srušio se u Crno more u nedjelju nakon polijetanja iz ljetovališta Soči, objavile su ruske vlasti.

Avion Tu-154 izgrađen u Rusiji nestao je s radara dvije minute nakon polijetanja. Službena ruska agencija izjavila je da su uvjeti u blizini zračne luke bili “normalni i uobičajeni”, izvijestila je tiskovna agencija Interfax.

Olupina je pronađena u moru, a najveći dio se nalazi oko jedne milje od obale, reklo je rusko Ministarstvo obrane, dodajući da je avion nosio 84 putnika i osam članova posade.

Istražuje se uzrok nesreće, iako prva ruska izvješća ukazuju na tehnički kvar, a ne na terorizam. Pritom nije odmah bila službeno potvrđena sudbina putnika.

Putnici su se sastojali od 64 članova Alexandrovog ansambla ruskog vojnog zbora, koji su putovali prema ruskoj Khmeimim zračnoj bazi u Siriji, kao i od novinara koji su trebali pokrivati događaj. Zbor je trebao čestitati ruskim vojnicima u Siriji na Silvestrovo.

Predsjednik Vladimir V. Putin razmjestio je ruske oružane snage u Siriji u rujnu 2015. godine, navodno u borbi protiv terorizma, ali prije svega za podupiranje predsjednik Bashar al-Assada, vođe jedinih preostalih ruskih saveznika u regiji.

Tri novinara Kanala1, ruske glavne televizijske postaje su također bili su u zrakoplovu, kao i novinari Zvezde i NTV televizijske mreže, prenose mediji.

Putin je obaviješten o nesreći, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov S. Spašavanje je predvodio Sergej K. Shoigu, ministar obrane.

Alexandrov Ansambl je bio utemeljen još u vrijeme sovjetske ere i službeni je ansambl ruskih oružanih snaga. Sastoji se od orkestra, zbora i plesnog ansambla i jedan je od dvaju ruskih orkestara kojima je dozvoljeno koristiti naziv “zbor crvene armije”.

Donedavno je Tu-154 bio je jedan od najčešće korištenih civilnih zrakoplova ruske zrakoplovne industrije. Dizajniran 1960-te, taj tip aviona još uvijek koristi nekoliko ruskih vladinih agencija. Ruske civilne zrakoplovne linije su uglavnom zamijenile zastarjele sovjetske avione s novima.

Ruske snage su imale značajnu ulogu u vraćanju inicijative Vladi Damaska, zaključno s protjerivanjem pobunjenika iz velikog sirijskog grada Aleppa od strane vladinih snaga u četvrtak.

Ruska vojska je pretrpjela manjih žrtava tijekom implementacije, ali je doživjela niz neuspjeha u roku od proteklih nekoliko dana.

Ruski veleposlanik u Turskoj ubijen je na umjetničkoj izložbi u Ankari u ponedjeljak, a atentator je prilikom atentata uzviknuo “ne zaboravi Aleppo, ne zaboravite Siriju!”

To se sve dogodilo nedugo nakon što su snage iz islamske države ponovno zauzele povijesni grad Palmyra, prisiljavajući na bijeg rusku posadu koja je bila tamo stacionirana još prošlog proljeća kako bi pomogla da se grad zauzme.

Još u svibnju je ruska vojska dovela simfonijski orkestar pod vodstvom jednog od ruskih najpoznatijih dirigenata Valerija Gergijeva i violončelista Sergeja P. Roldugina, kako bi svečano obilježila zauzeće Palmyre.

Izvor: New Jork Times