V. Gorica je uzela kredit od 22,5 milijuna kuna za razvoj plinske mreže, a sada je grijanje na ‘lož ulje’!

0
2281

Ni gradonačelnik Barišić, ni zastupnik Barišić nemaju rješenje problema preskupog grijanja u Velikoj Gorici

Ni gradonačelnik Barišić, ni zastupnik Barišić nemaju rješenje problema preskupog grijanja u Velikoj Gorici Velika Gorica, 24. siječnja 2017. – Problem visokih cijena grijanja u Velikoj Gorici leži u visokim ulaznim troškovima, odnosno u cijeni goriva koje se koristi za grijanje. Na području Grada Velike Gorice nalazi se 13 izdvojenih HEP-ovih pogona za grijanje koji kao gorivo koriste lož ulje, izuzetno skup energent. Toga je svjesna i sadašnja gradska vlast Velike Gorice, ali umjesto da rješava problem, ona ga još uvijek „studira“, odnosno već godinama obećava da će nešto poduzeti. Do sada nismo vidjeli što. Problem grijanja stanova spojenih na HEP Toplinarstvo u Velikoj Gorici ne može se riješiti razdjelnicima topline i praznim obećanjima. Da problem nije u razdjelnicima, koje je sadašnji gradonačelnik bio spreman sufinancirati našim novcem, najbolje govori podatak da korisnici centralnog grijanja s razdjelnicima, koji su priključeni na toplane u Zagrebu, imaju gotovo upola manje račune nego korisnici usluga HEP Toplinarstva u Velikoj Gorici.

 

Ne treba ni spominjati kako sadašnja gradska vlast nije s HEP Toplinarstvom uspjela dogovoriti otvaranje ispostave u Velikoj Gorici, nego za sve treba potegnuti do Zagreba. Mali podsjetnik na kronologiju problema s grijanjem u Velikoj Gorici: Još 2003. godine dignut je kredit od 22,5 milijuna kuna kod RBA za dogradnju i razvoj plinske mreže u Velikoj Gorici. Kredit je digao tadašnji gradonačelnik Ivan Šuker, a naslijedio ga Tonino Picula. Gradonačelnik Picula osniva trgovačko društvo „VG Plin“. Plan je bio da Grad Velika Gorica ima vlastitog distributera plina koji bi razvio plinsku mrežu na cijelu Veliku Goricu i Turopolje. Dolaskom gradonačelnika Dražena Barišića na vlast, gasi se „VG Plin“ te se njegovim odlukama distribucija plina prepušta Gradskoj plinari Zagreb. Prošle godine županija više nije mogla čekati te je raspisala natječaj za distribuciju plina na području Grada Velike Gorice koju dobiva Gradska plinara Zagreb na 20 god.

Problem koncesijskog ugovora je što ne sadrži razvojnu komponentu plinske mreže. Paralelno s ovim, gradonačelnik Barišić je još 2010. godine obećao plinofikaciju toplana. Dakle punih sedam godina gradonačelnik Barišić obećava smanjenje računa grijanja i plinofikaciju toplana. I do sada, od toga ništa. 2012. je izjavio da će od HEP-a tražiti i smanjenje tzv. Instalirane snage i da će tražiti sudjelovanje u financiranju razdjelnika topline. Gradonačelnik Barišić stalno od nekoga nešto bezuspješno traži, a građanima Velike Gorice servira besplodna obećanja. Ne samo kao gradonačelnik, nego i kao zakonodavac, zastupnik Barišić obećava da će inzistirati na promjeni zakona koji će regulirati cijene i onemogućiti samovolju HEP-a. Osim što je kao zastupnik Hrvatskog sabora digao ruku za „superhik“ poreznu reformu kojom su jedinice lokalne samouprave zakinute za milijardu i 400 milijuna kuna, do sada se baš i nije iskazao. U godinu i pol dana saborskog mandata, prethodnog i ovog saziva, raspravljao je nula puta. Ako negdje postoji njegova inicijativa za promjenu zakona, rado bismo ju vidjeli. Sadašnji gradonačelnik Velike Gorice je poručuje građankama i građanima da se bori za smanjenje cijena grijanja. I tako već 8. godinu. S obzirom na račune koji su stigli ovih dana, nije nam jasno kako!

Aleksandar Horvat Kandidat za gradonačelnika Velike Gorice

HOP