KAOS: Putin napada Avdiivke, Rumunji izglasavaju pljačkaške zakone, Trump ruši financijsku stabilnost, a Vučić se sprema za rat na Kosovu

0
2656
Srpska tv Happy;srpske specijalne postrojbe spremaju se upasti na Kosovo. Vučić prijeti  Albancima, jer ratom jedino može skrenuti pozornost sa velike pljačke države u kojoj narod kupuje kruh na šnite.
trumek drka janezicuAmerički predsjednik Donald Trump potpisao je uredbu kojom se naređuje revizija Dodd-Frank zakona iz 2010. godine, kojim se regulira poslovanje financijskih institucija i regulatornih agencija. Financijska kriza je pokazala velike slabosti u funkcioniranju financijskog regulatornog i nadzornog okvira, što je na kraju kulminiralo globalnom recesijom. U SAD pokrenuta inicijativa na zaštiti potrošača od skrivenih naknada, zloupotreba i mogućih obmana sa kojima se oni suočavaju. Agencija za zaštitu potrošača prema tom zakonu Dodd-Franka,imala je ovlasti ispitivanja i kontrole primjene propisa za banke i kreditna udruženja čija imovina prelazi 10 milijardi $, a one s nižom imovinom je  ispitane po žalbama potrošača od strane odgovarajućeg regulatora. Sada je to “preispitao” Trump. Što to znači? Novi kaos i mogućnost izazivanja nove krize. Trumpov savjetnik Gary Cohn jedan je od bivših direktora Goldman Sachsa,  jest osoba kojoj je banka isplatila 85 milijuna dolara “otpremnine” prije nego je otišao raditi u Bijelu kuću.

U Rumunjskoj i dalje traju prosvjedi zbog izmjene zakona koji pokušava progurati socijaldemokratska-liberalna vlada Rumunjske, a po kojem bi čak 3500 državnih i inih službenika, koji su osuđeni za primanje mita i zloporabu položaja, bilo pušteno iz zatvora. Naime, novi zakon kojeg pokušavaju uvesti socijaldemokrati predviđa oprost za kazneno djelo korupcije do granice od 48.000 eura, što je točan iznos za kojeg se pod optužbom korupcije tereti šefa vladajuće stranke PSD (Partidului Social Democrat) Liviu Dragnea.  Podršku prosvjednicima odmah je pružio rumunjski predsjednik Klaus Iohannis (građanska oporba) koji ističe  da je cijela zavrzlama oko izmjena zakona provedena samo zato da se Dragnei, kao šefu stranke, omogući da postane premijer. Sve je to učinjeno da se “spasi” Dragnea. Naime, iako je njegova stranka pobijedila na izborima, on nije mogao postati šef vlade zato što je u travnju 2016. godine bio osuđen na dvije godine uvjetno zbog korupcije i zloporabe položaja te izborne prijevare, a primjenom novog zakona Dragnea potpada pod oprost. Ne zaboravimo, rumunjski socijaldemokrati su baš kao i hrvatski – sljednici bivših komunista.

Dok EU zabrinuto prati razvoj ovih do sada najvećih prosvjeda u rumunjskim gradovima (250.000 ljudi), u Hrvatskoj se protiv jezive korupcije te političkog i gospodarskog kriminala koji su zemlju doveli do ruba propasti, protestira – šutnjom.

trump-putinNajmanje je devet osoba poginulo u petak duž bojišnice na istoku Ukrajine, šestog dana borbe za kontrolu grada Avdiivke, a Washington je osudio “agresivne akcije” Moskve.

Bivši američki državni tajnik Henry Kissinger izjavio je  kako ruski predsjednik Vladimir Putin najvjerojatnije nije namjerno planirao izazvati krizu oko Ukrajine. “Potrošio je 600 milijardi dolara na Olimpijske igre. Imali su ceremonije otvaranja i zatvaranja pokušavajući prikazati Rusiju kao normalnu, naprednu državu. Tako da je nemoguće da je tri dana poslije namjerno započeo napad na Ukrajinu”, rekao je Kissinger u emisiji na CNN-u “Farid Zakaria GPS”. Kissinger smatra kako je Putin reagirao na događaje za koje je procijenio da izmiču nadzoru. “Mislim da je uvijek želio Ukrajinu u podređenom položaju. I uvijek su svi istaknuti Rusi koje sam upoznao, uključujući i disidente kao što su (Aleksandar) Solženjicin i (Josif) Brodski, smatrali Ukrajinu dijelom ruskog naslijeđa”, kazao je Kissinger. “Smatram da bi prvo trebalo riješiti ukrajinsko pitanje, a onda razmatrati odnose s Rusijom”, zaključio je Kissinger.

Što se da iz ovih događanja zaključiti?

Trumpov dolazak je poljuljao zdravstveno osiguranje za 20 milijuna Amerikanaca, novim ukazom tržište novca počinje bujati, ali je znatno nestabilnije nego u vrijeme Obame, Merkel je svojom politikom prema izbjeglicama napravila kaos u EU, a koji su zakuhale Engleska, Francuska i SAD-e arapskim proljećem.trump-seselj

Stabilno područje vrha Arfike trajno je uništeno, EU mirno gleda propast Ukrajine, dok je u regiji ex Jugoslavije EU rehabilitirala zločinca Šešelj koji se pridružio Vučićevom i Nikolićevom ratnom pohodu na Kosovu.

Kaos, krize i ratovi su pred našim vratima, dok naša vlast dozvoljava neprijateljskoj srpskoj kliki predvođenoj SPC-om i Pupovcem da preuzimaju dio vlasti u zemlji.

PERNAR I PUPOVACpernar-brani-milorada1

Igor Drenjančević

HOP