UNESCO PROZVAO IZRAEL ZBOG OKUPACIJE PALESTINE

0
1118

Nakon niza UNESCO rezolucije protiv Izraela, rezolucija o kojoj se treba glasovati u okviru mjesec dana je smekšana, iako  još uvijek osuđuje državu Izrael. Glavna promjena je u tome što Temple Mount i Zapadni zid neće se spominje u novoj verziji i neće se glasovati  početkom svibnja u svezi toga, kada će UNESCO glasovati o pitanjima „Jeruzaleme, Gaze, Judeje i Samarije „.
Rezoluciju su podnijeli Alžir, Egipat, Libanon, Maroko, Oman, Katar i Sudanu. Pod nazivom „Zauzeta Palestina.” Prema tekstu rezolucije UNESCO „potvrđuje važnost Starog grada Jeruzalema i njegovih zidova za tri monoteističke religije.” S druge strane, rezolucija smatra Izrael  ilegalanom „okupatorskom snagom” u Jeruzalemu.
Osim toga, rezolucija poziva Izrael da deblokira Gazu i osuđuje vojne sukobe u obalnom pojasu i ozljede koje uzrokovala civila, uključujući palestinsku djecu. Što se tiče Betlehema i Hebrona, rezolucija prepoznaje vjersko značenje tih dvaju gradova za judaizam, kršćanstvo i islam, ali u isto vrijeme osuđuje postojanje sigurnosne barijere okružuje Rachelova groba i izgradnju izraelske infrastrukture na tom području.

Izraelski izvori nazivaju takvu formulaciju „značajnim uspjehom za Ministarstvo vanjskih poslova i izraelsku diplomaciju u jednom od najtežih i neprijateljskih arene za Izrael.” Novi tekst uključuje i  političke komponente u međunarodnoj organizaciji. Ipak, arapske zemlje smatraju novi tekst bitan korak unatrag.

HOP