OTKRIVAMO POČINITELJE RATNOG ZLOČINA U SELU BRUŠKI: PUPOVAC I ŠKORIĆ

0
7076

Povodom nedavne obljetnice strašnog pokolja nad 10 civila iz sela Bruški koji je počinjen prije 25 godina, 21. prosinca 1991. godine, naša je redakcija dobila dokument u kojem izvještaj i saznanja o tom zločinu podnosi major KOS-a Branislav Ristić. Ristić navodi kako je iz razgovora s izvorom koji se u dokumentu vodi pod pseudionimom “Kota” došao do informacije o ubojicama desetoro članova obitelji Marinović. Neposredna saznanja o identitetu ubojica je imao milicioner Božo Miljković iz sela Medviđe. Informacije “Kote” i rezultati istrage se podudaraju i nadopunjuju, tako da nema sumnje o tome tko je počinio zločin. Ubojice su iz sela Medviđe i zovu se M. Pupovac i Škorić. Svjedok milicioner Božo Miljković je nakon što se dogodio pokolj u selu Bruški “preko noći” dobio prekomandu za Srbiju, očito zbog svojeg saznanja o identitetu ubojica, koji se i u hrvatskoj presudi iz 2013. godine navode kao nepoznati počinitelji. Poznat i osuđen je samo jedan od trojice, Aleksandar Olujić – kojega major Ristić uopće ne spominje u svom izvještaju.

Simo Rosić, kapetan korvete, također KOS-ovac, o ovom je slučaju vodio razgovor sa suradnikom kodnog imena “Ranko” te došao do saznanja kako je 3-4 godine prije pokolja u selu Bruški došlo do svađe i tuče između Duška Marinovića i Mile Pupovca, zvanog “Kljajo” (jer je u tuči ostao bez prsta) te je zbog povreda bio čak prevezen u bolnicu u Biogradu. Suradnik “Ranko” je došao do saznanja da je Mile Pupovac jedan od počinitelja zločina i vjerojatni organizator pod motivom osvete Dušku Marinoviću, budući da je upravo Duško Marinović bio jedna od njegovih prvih žrtava, a ostali u kući Duška Marinovića su pobijeni jer su prepoznali ubojice. Ubojice su započele svoj krvav posao tako što su prvo likvidirale Duška, Roka i Petra Marinovića te Svetozara Draču, zatim Marinović Dragana i Iku (majku Dragana), te potom pobili još četvero članova obitelji Marinović: Krstu, Mašu, Duku i Draginju.

Prvotno se taj zločin od strane srpskih pobunjenika pripisivao “ustaškoj DGT”, potom martićevcima, a sada je jasno da se radi o likvidaciji cijele obitelji koju je organizirao jedan Pupovac zvani “Kljajo”. Najinteresantnije pritom je činjenica kako je jedini koji je iz prve ruke imao saznanja o ovom pokolju i njegovom organiziranju bio milicioner Božo Miljković, upravo onaj koji je po hitnom postupku i vezi srpskog ministarstva unutarnjih poslova bio premješten u Srbiju, te je tako onemogućena istraga protiv organizatora ovog deseterostrukog ubojstva i pokolja nad jednom čitavom obitelji. Time se dokazuje da su srpske vlasti kontrolirale izvršnu političku i sudsku vlast u tom dijelu Hrvatske.

O tom događaju je sigurno sva saznanja imao i glavni pas rata u ex Jugoslaviji, Aleksandar Vasiljević. Bruški je poznato kao mjesto obučavanja srpskih zločinaca pod zapovjedništvom Dragana Vasiljkovića zvanog “kapetan Dragan” kojemu se sada sudi za ratne zločine na splitskom sudu. Zanimljivo da tog zločinca brani odvjetnica SNV-a Slađana Čanković, bliska suradnica Milorada Pupovca. Iz sela Bruški krenuo je i Vasilije Vidović, dugogodišnji tjelesni čuvar Vojislava Šešelja  u pokolj Hrvata u Škabrnji zajedno s Milenkom Radakom (kojeg je naše pravosuđe imalo u rukama, ali ga je pustilo na slobodu).

Prema činjenicama u našem tekstu i potpuno krivoj istrazi o Škabrnji, možemo zaključiti da netko svjesno prikriva zločine srpskih postrojbi u Hrvatskoj, jer u oba slučaja glavni zločinci nisu procesuirani.

bruska3 bruska2 bruska1 bruska

ZLOČIN U BRUŠKI (optuženi Aleksandar Olujić) 28. studeni 2013.

Postupak protiv Aleksandra Olujića, za kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH.

OPĆI PODACI

Županijski sud u Zadru

Broj predmeta: K. 47/96

 Raspravno vijeće: sudac Milivoj Lasan, predsjednik Vijeća, sudac Dubravko Krpina, član Vijeća, sutkinja Enka Moković, članica Vijeća, suci porotnici Mladen Rendić, Jerolim Šimunić, Anđelo Pestić i Rok Bralić, članovi Vijeća

Optužnica: Županijskog državnog odvjetništva u Zadru br. KT-48/94 od 10. rujna 1996. godine

 Optuženik: Aleksandar Olujić, odsutan

Branitelj okrivljenog: Ante Krajina, odvjetnik iz Zadra

 Žrtve:

– ubijeni: Rok Marinović, Petar Marinović, Dušan Marinović, Svetozar Drača, Krsto Marinović, Ika Marinović, Dragan Marinović, Draginja Marinović, Stana-Đuka Marinović i Manda Marinović

 – ranjeni: Ante Marinović i Jasna Marinović

Presudom Županijskog suda u Zadru broj K. 47/96 od 4. studenoga 1999. godine opt. Aleksandar Olujić proglašen je krivim što je 21. prosinca 1991. oko 21,00 sat, u mjestku Bruška, zaseok Marinovići Gornji, kao pripadnik Milicije tzv. RSK, zajedno sa još dvojicom neutvrđenih pripadnika iste postrojbe, naredio Roku Marinoviću, Petru Marinoviću, Dušanu Marinoviću, Svetozaru Drači i Anti Marinoviću da iziđu iz kuće Roka Marinovića, što su oni i učinili, zatim ih postojio te u njih ispalio rafal iz automatskog oružja, usmrtivši četvoricu, dok je Ante Marinović, pogođen sa sedam metaka, ostao ležati ranjen, a iste noći, zajednom sa istom dvojicom, usmrtio Iku Marinović i njenog sina Dragana, a potom ispred kuće Krste Marinovića usmrtio njega, Draginju Marinović, Stanu-Đuku Marinović i Mandu Marinović, dok je Jasna Marinović, pogođena sa dva metka, teško ranjena.

 Izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od 20 godina.

PRESUDA VSRH

 Presudom VSRH broj I Kž-883/1999-3 od 25. travnja 2002. godine odbijena je kao neosnovana žalba okrivljenog Aleksandra Olujića te je potvrđena presuda suda prvog stupnja.
HOP