Nakon rušenja ruskog zrakoplova i ubojstva ruskog diplomata Rusi podržali referendum u Turskoj, EU sumnjičava

0
3582

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da  odluku turskog naroda treba poštivati i svijet treba prihvatiti kako je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan vladar kome će se dodijeliti više ovlasti i autoriteta uz ovaj referendum. „Ovo je domaća turska stvar”, rekao je Peskov novinarima koji su ga pitali o rezultatima referenduma.

Zanimljivo da nakon ubojstva ruskog diplomata i rušenja ruskog ratnog zrakoplova baš Rusija podržava Erdogana, očito pušu u zajedničku tikvu, što se najbolje vidi u našoj regiji kojom vlada rusko-turski kapital.
Francuska je, međutim, čini se nerado prihvatila rezultate referenduma. Prema francuskom predsjedniku François Hollandu i njegovom  uredu, referendum otkriva postojanje velike podjele unutar turskog društva. Francuska je pozvala tursku vladu na početak dijaloga između strana u političkom sustavu.
„Samo  Turci mogu odlučiti kako organizirati svoje političke institucije, ali rezultati referenduma pokazuju da je tursko društvo duboko podijeljeno o planiranim reformama”, izjava je izdana od strane Hollandova ureda. U drugom priopćenju, Francusko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je vladu u Ankari da poštuju Europsku konvenciju o ljudskim pravima, posebno kada je riječ o zabrani smrtne kazne.

U međuvremenu, Turska razmišlja hoće li produžiti izvanredno stanje, koji je na snazi još od neuspjelog državnog udara u srpnju 2016. godine,a  u svjetlu prosvjeda u zemlji nakon referenduma. Prema riječima zamjenika turskog premijera Nurettina Caniklija, opcija će biti razmotrena i predstavljena Erdoğanu tijekom predstojećeg sastanka vlade.

HOP