Skandalozno: Objavljujemo dokument iz 1992 . godine kako srpska crkva blagoslivlja ubojice i kriminalce

0
16073

12. travnja 1992. godine u selu Kosovo kod Knina svečano je krštena i blagoslovljena “srpska vojska”. Jedinicu od 60-tak likova u maskirnoj uniformi koja se mahom sastojala od kriminalaca i ekstremnih članova SDS-a, blagoslovili su protojerej kninski Stevan Mrđa, otac Benedikt, iguman manastira Krke i Nikola Škrbić, rektor bogoslovije “sveta tri jerarha” manastira Krka, te mjesni parosi Srpske pravoslavne crkve okolnih mjesta i sela. Ovaj prvi neuspio pokušaj stvaranja “srpske vojske” kojeg je blagoslovio SPC, bio je održan u porti crkve “Lazarice” u selu Kosovo. Vladika dalmatinski Nikolaj nije prisustvovao tom “krštenju srpske vojske” jer je dan ranije nakon razgovora s Martićem otputovao za Beograd.

Srpska pravoslavna crkva, koju i danas obilato financira hrvatska država, otvoreno je radila na uništenju te iste hrvatske države još od njezinog samog početka, što potvrđuje i blagoslov “srpske vojske” koji koljačima, kriminalcima i velikosrbima udjeljuju čelnici i parosi Srpske pravoslavne crkve još davne 1992. godine. 

Za informaciju čitateljstvu o manastiru Krka, čije se crkveno vodstvo u ovom dokumentu spominje,  potrebno je istaknuti da taj manastir naseljavaju pravoslavni kaluđeri tek nakon što su ga pod višedesetljetnim turskim zulumom napustili franjevci (16. stoljeće), a da je riječ o nekadašnjem katoličkom samostanu svjedoči i arhitektura zvonika u romaničkom stilu. Međutim, eparhija dalmatinska navodi sve do 1890. godine, da “se ne zna kad je i od koga manastir osnovan, nikakvih istoričkih podataka nema”. Ipak, svi povijesni izvori se slažu u jednom:Manastir Krka nastao je, kao katolički samostan, na mjestu gdje su se nalazile katakombe u kojima je prema predaji apostol Pavao propovijedao kršćanstvo u dolini rijeke Titius (stari naziv za Krku) u I. stoljeću poslije Krista. Da je manastir nekad bio katolički, ukazuje i zvonik u romaničkom stilu, što nije tipično za pravoslavne vjerske objekte”.