Sjeverna Koreja daje podršku Siriji dok im prijete SAD-e

0
2357

Dok izvještaji tvrde da  Bijela kuća razmatra vojne akcije protiv Pyongyanga, potpredsjednik SAD Mike Pence je naveo da je „era strateškog strpljenja gotova.”
Tijekom uskrsnih slavlja u Bijeloj kući, Trump je o toj temi odgovorio da jednostavno Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un „je dobio odgovor kako se ponaša.” Kasnije, Trump je kazao kako se nada da se situacija može rješavati mirnim putem.

Kao što je ranije javljeno američki potpredsjednik posjetio je Korejsku demilitariziranu zonu između Korejskog poluotoka i dvije zemlje. Na granici je Pence poslao poruku Sjevernoj Koreji, rekavši da su „sve opcije na stolu” i da se bave Pyongyangom.
U međuvremenu, Kim Jong-un je poslao pismo Sirijskom predsjedniku Basharu al-Assada i izrazio „snažnu podršku i solidarnost u ostvarivanju pravde  sirijske vlade i naroda”. U pismu je također osudio SAD zbog „nepromišljenog čina invazije ”na Siriju.

Nakon Pjongjangova neuspjelog  raketnog pokusa  u nedjelju ujutro, Južna Koreja osudila test i upozorila: „ vojna parada jučer i lansiranje raketa danas  predstavljaju silu koja prijeti stabilnosti u svijetu”, Bijela kuća pak test ne smatra iznenađenjem za Washington.

HOP