SAD prijete Siriji zbog Hezbollaha koji prijeti Izraelu, a NATO čuvajući granicu Poljske i zanemarujući Balkan pomaže stvaranju ruskog interesa

0
2675

Boris Jokić na kojeg uglavnom režu žile lijevi mediji, dok Nino Raspudić je miljenik pak desnih medija večeras su pokazali na Hrt3 kako znaju raspravljati o svemu, pa tako i o vanjskoj politici. Uglavnom poput naši ostalih “stratega”.

Prvo neznanje su pokazali u svezi slučaja zasipanja Sirije sa već dosta ostarijelim oružjem Tomahawkom od strane rasčupanog Trumpa. Njihova teorija je ne shvaćanje ponašanja Trumpa u Siriji, jer bi isti trebao biti saveznik u borbi protiv ISIL-a. Ispada kao da je Trump čovjek koji sam o svemu odlučuje, što je najgluplje shvaćanje uloge Trumpa uopće.

Što je Trump najviše naglašavao u svojoj politici? Zaštitu Izraela. Ako znamo da u Siriji ratuje Hezbollah koji ojačan vojnim iskustvom postaje ozbiljna prijetnja Izraelu, mislim da je jasna poruka američke administracije Rusiji, Iranu i Siriji.

Nedavno su izraelski lovci bombardirali Hezbollah u Siriji, optužujući Hezbollah za korištenje Sjeverno Korejskih raketa. Nakon toga je uslijedila prijetnja Trumpa Sjeverno Koreji. Jokiću i Raspudiću nije jasna niti Trumpova prijetnja Sjeverno Koreji, a jedan od razloga je naoružanje Hezbollaha.  Ako dodamo iransku suradnju vezanu za Siriju, te stalne kontakte Rusije i Irana, sve jasnija je strategija Trumpa i njegove administracije. Zaštita Izraela.

Zanimljivo da nitko od njih dvojice nije komentirao gomilanje NATO snaga uz granicu Poljske i Litve, dok im stvarna ruska prijetnja vreba na balkanu i široj regiji.

Albansko-makedonski nemire treba ozbiljno shvatiti u Makedoniji, koji se mogu preliti na Kosovo i Srbiju ruska propaganda prepisuje SAD-a, iako su oni preko Srbije glavni kuhari. Hrvatska se destabilizira preko Slovenije, koja kao niti Srbija nisu osjetile krizu Agrokora, dok je Hrvatska dosta potonula, a strategija uništenja hrvatskog turizma sada kreće iz male pokvarene državice Slovenije prema očitim zamislima Ruske politike, kako bi iscrpljena politički i ekonomski pala Hrvatska u rusku zonu. Padom Hrvatske, pada i BiH. I jugonostalgičari su ponovo u igri.

Čini se da NATO radi grešku sličnu Nijemcima u Normandiji.  Ne vjeruje u očito, stvaranjem nemira i nove političke strukture u regiji može se spriječiti primanje Makedonije i Crne Gore u NATO i time Rusija ulazi u trbuh unije…pa linija u Poljskoj postaje veliki promašaj.

Igor Drenjančević