SDP-ov gradonačelnik N. Gradške za komadić zemljišta SPC-a daje 5 puta veće zemljište, gradi kapelicu i još vraća zgradu koja je plaćena!

0
4913

Nakon gotovo tri desetljeća, Grad Nova Gradiška i Srpska pravoslavna crkva u potpunosti su, na obostrano zadovoljstvo, riješili sve postojeće imovinsko-pravne odnose.

To se, prije svega, odnosi na parcelu u najužem središtu grada u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, ( prostor sadašnjeg gradskog arboretuma na kojem je do ranih 90-tih bila crkva) a koju je, za potrebe izgradnje budućeg Muzeja Granica, preuzeo grad.

Gotovo istovremeno, riješen je i 10-godišnji spor kojim je Srpskoj pravoslavnoj crkvi vraćeno vlasništvo u prostoru „stare županije“ ( kako Novogradiščani zovu zgradu nasuprot bivšoj Robnoj kući).

„Dokaz je to nove, drugačije klime u gradu, ali i potvrda otvorenosti gradske vlasti prema različitostima, uz uvažavanje vjerskih i svih drugih sloboda“, rekao je zadovoljan riješenim sporovima, paroh novogradiški, Ognjen Tenžerić.

Uz preuzimanje vlasništva nad parcelom Srpske pravoslavne crkve, Grad Nova Gradiška se obvezao na izgradnju parkirališta i prilazne ceste prema pravoslavnom groblju gdje će se omogućiti obnova postojeće kapele ili izgradnja nove.-piše radio Nova Gradiška, blizak nekadašnjem predsjedniku Ivi Josipoviću.

http://radiong.hr/v2/gradonacelnik-grgic-otkupili-smo-parcelu-sredistu-grada-srpske-pravoslavne-crkve-rjesili-sva-otvorena-pitanja/

Jako je zanimljiva u ovome tekstu informacija kako se vraća SPC-u zgrada robne kuće s pripadajućim stanovima, u tome gradu, a koje su stanove inače otkupili pojedini stanovnici grada. Ako znamo da je SPC-u isplaćeno 2 milijuna kuna i milijun kuna u vrijednosnim papirima za istu zgradu, nije jasno kakva prava još SPC polaže na tu zgradu. Gdje su novci završili i zbog čega se ugnjetava stanare te zgrade, s mogućim iseljavanjem, kada je taj problem riješen još 2010. godine?

Što je zapravo u stvari u slučaju zemljišta i same zamjene?

Cvjetni-trg-fotografija-770x470

Ovaj komadić zemljišta zamijenjen je za komad 1550 m2 na naš račun. Izgradit će grad Nova Gradiška na tome zemljištu parkiralište za pravoslavno groblje, koje je bilo potpuno zapušteno od totalne nebrige lokalnih pravoslavaca. Zapravo je to bila šikara, a ne groblje.

SPC zamjena (1) SPC NG

I još će na račun građana biti izgrađena i kapelica koja se od nebrige, a ne od rata  urušila.

 

spc kapelica na groblju

Nebrigu i nekulturu u prijevodu mi ćemo obnavljati. Iako ista ta crkva ima novaca koje ne želi ulagati u ovu ruševinu. Te informacije slavi radio Nova gradiška, koji često hvali komuniste, glavne krivce ovog ludila s nekretninama.

 Što o ovome kaže arhiepiskop HPC-a?
Prvo nije jasno kako su Srbi i SPC dokazali da je nešto njihova imovina, kada su otimačinom stekli imovinu, od strane komunista 1945. godine. U Austro-Ugraskoj su bile tri  pravoslavne crkve i niti jedna se nije zvala srpskom. Postojala je Karlovačka episkopija i Bukovinsko-Dalmatinska na teritoriju sadašnje Hrvatske, koju su 1920. nazvali srpskom, jer je stvorena država SHS, ali je za vrijeme NDH vraćena Hrvatskoj, da bi 1945. ubojstvima hrvatskog svećenstva HPC-a komunisti oteli imovinu HPC-a i dali na poklon Srbima, a Ivica Račan to ugovorima potvrdio u neovisnoj Hrvatskoj. Po mojem mišljenju i pravoslavnim iskustvima u drugim državama, vlasništvo može biti samo od HPC-a, jer crkva mora nositi ime države u kojoj se nalazi. Jedino ako netko u tajnosti ne priprema da ovo bude Velika Srbija.-komentirao je za naš portal arhiepiskom Aleksandar.
HOP