U Kutini naručeni ustaški grafiti pomažu HSP-ovom kandidatu da ‘spere’ sa sebe prijetnje i vrijeđanja branitelja

0
3936

U Kutini prema očekivanjima pojavili su se grafiti sa ustaškom ikonografijom. Nimalo slučajno. U našoj bolesnoj logici svemu su uvijek krivi oni drugi, ovaj puta SDP u borbi za gradsku vlast. No čini se da i nije baš tako ili ne mora biti točno.

Damir Markuš je nekada bio obični radnik u Petrokemiji, kupio je procurili gnoj sa lopatom i metlom, pa je kroz rat postao heroj, koji je dobio stan od države, postao je pisac, umjetnik, dobio privilegije i na kraju zvanje heroj od samog grada. Za neke je ta  strelovita zvjezdana karijera poput Severine smiješna. Njemu je rat bio odskočna daska. Mnogima to u Kutini smeta. Nakon naših tekstova njegova je zvijezda malo potamnila.

Maloljetnog branitelja Darka Kovačića ovaj veliki kutinski heroj nazivao je pogrdnim imenima, smatrajući ga idiotom, jer tako se ponaša jedan pravi kutinski heroj. Branitelja Tomislava Dumbovića, koji je prošao sva ratišta još je više vrijeđao, jer je Dumbović posumnjao u njegov ratni put, zato što ga je često vidio pred kućom kada se vraćao s bojišta. Njemu je heroj Kutine i okolice zbog toga prijetio prebijanjem, štrikom i slično na što policija u Kutini nije reagirala, ali sada ovaj heroj poziva policiju da istraži tko je podmetnuo njegove slike i ustaške simbole na letke. Tom pričom on ispada heroj, žrtva progona i svakako mu priča odgovara. 

poruka markušmaruš

Poglavito jer smo došli i do saznanja da je ovaj HSP-ov heroj dobio i stan od države, u kojem uopće ne živi. Da li ga ga je prodao? I zašto gradske vlasti nisu tako pomogle branitelju Strnadici, koji je kraj gradske vlasti i 9 braniteljskih udruga ( 4 heroja Kutine) umro od gladi? Zbog čega se novac izdvaja za uhljebe po udrugama umjesto da se daje novac gladnim ljudima? 

U svim novinama pred drugi krug izbora slika je Markeša. Uz pozdrav  ZDS, za koji je njega sud oslobodio, a mnoge druge osudio…i još je dio HDZ-ove koalicije… stvarno previše slučajnosti.

Grafiti na zidovima i pročeljima su vrlo zanimljivi, uz slovo U piše “za dom”, nema nastavka spremni, nema riječi poglavnik, što bi svaki prosječni udbaš napisao…čisto da zapapri. Ova priča nas podsjeća na hadezeov list Imperijal iz kojeg su iznikli poznati novinari Bujanec i Margetić, a u kojem bi ponekad Pašalić naručivao tekstove protiv sebe…

ZDS je vrlo popularan pozdrav među braniteljima, često ga koriste i uhljebi kako bi obranili svoje privilegije iz rata, a najviše s njim barataju turistički borci, domoljubni novinari bez dana u domovinskom ratu i “domoljubne ikone” bez dana ratnog puta, kraj kojih ljudi umiru od gladi, dok se oni bore za svoje privilegije.

I loša reklama je ponekad reklama…

HOP