Slučaj Agrokor je dokaz besmisla kaznenog djela klevete, jer se zakonom brani iznošenje mišljenja

0
2783
  1. Danas javno reći istinu o političarima je opasno i pogubno jer imamo čudne zakone i još čudnije sudstvo. Naime, živimo u demokraciji u kojoj je sloboda mišljenja i njegovog  javnog iznošenja zajamčena Ustavom, ali, eto, mnogi slobode svijesni ljudi pune žepove nekih Danas korumpiranih političara te nekih korumpiranih odvjetnika i sudaca koji međusobno dijele protuustavnu pljačku.Zakon o kleveti i povredi  časti, onih koji časti nemaju, se najbolje naplaćuje od slobodne i misleće sirotinje. Tako su Hrvati postali robovi u svojoj demokraciji. Dakle, da bi shvatio nametnutu šutnju protuustavnim zakonom najprije plati visoku cijenu i umukni zauvijek.

    Znam iskustveno da u nijednoj zreloj i zapadnoj demokraciji političari ne progone svoje suverene – birače. Danas nitko ne smije javno prozvati političara ili novinara za neko nedjelo jer mu prijeti progon od istih – udruženih i okorjelih lopova,  pod egidom da nitko nije lopov dok mu sud ne dokaže lopovluk. Koliko lopova ima u Hrvatskoj koji nikada neće biti izvedeni pred lice pravde zbog nesposobnih i korumpiranih tužitelja ili sudaca.

    Međutim, sloboda mišljenja i njegovo javno iznošenje nigdje u demokraciji ne može biti kazneno djelo,  a to jest u Hrvatskoj. Za ovo ropstvo hrvatskih državljana najdogovorniji je zakonodavac i Ustavni sud. I jedan i drugi bi morali razlikovati javnu i privatnu osobu. Političari su svojevoljno izabrali svoju javnu ulogu i zbog toga su izloženi sudu javnosti. Prozvati  političara zbog nekih sumnji u kriminal nije kazneno djelo već moralna vrlina svakog poštenog i slobodnog čovjeka.

    Ovaj zakon je razlog zašto smo imali tolike pljačke u koje su uvučeni demokratski i pošteni političari, a najsvježiji slučaj je Agrokor. Pljačka u Agrokoru je vješto i dugo prikrivana preko politike, ali da je kojim slučajem netko na to ranije insinuirao, morao bi Agrokoru i prozvanim političarima ili imenovanim državnim službenicima plaćati veliku odštetu. Agrokor nam pokazuje koliko je poguban protuustvani zakon o kleveti i povredi časti. Šutnja i nesloboda je stvorila lopove, a cijenu će platiti pošteni porezni obveznici.

    Razumije li Ustavni sud svoju zadaću?

    Srećko Radović