S.Koreja sprema nuklearno testiranje zbog kineske posjete SAD-u

0
1596

Američki špijunski sateliti upozoravaju na potencijalno nuklearno testiranje u Sjevernoj Koreji uoči kineske posjeta Washingtonu.
CNN je izvijestio da su američki špijunski sateliti otkrili aktivnost u podzemnom nuklearnom postrojenju u Sjevernoj Koreji. SAD strahuje da će Pyongyang provesti nuklearni test tijekom predstojećih sastanaka u Washingtonu s visokim kineskim dužnosnicima .

CNN: Prema riječima dužnosnika američke vlade, američki špijunski sateliti otkrili su neobičnu aktivnost oko podzemnog nuklearnog postrojenja u Sjevernoj Koreji.
Sateliti su izvijestili o sumnjivom kretanju oko nuklearnog skladišta, podzemnog objekta koji se koristio za provođenje eksperimenata, po prvi put u nekoliko zadnjih tjedana. Većina aktivnosti navodno je održana u blizini jednog od tunela koji vode do podzemnog dijela, gdje se smatra da se nuklearno oružje pohranjuje.

Prema istim dužnosnicima, još nije jasno je li aktivnost indikativna za šesti nuklearni test koji će se provesti u bliskoj budućnosti. Međutim, među američkim dužnosnicima raste zabrinutost da će Pyongyang tijekom današnje (srijede) posjete visokih kineskih diplomata i vojnih dužnosnika u Washingtonu to učiniti.

Američki izvori informacija bili su  očito već svjesni da je mjesto korišteno za nuklearnu eksperimentaciju i da je sukladno tome ažuriralo vojne opcije. Ti će planovi biti predstavljeni američkom predsjedniku Donaldu Trumpu ako odluči odgovoriti na nuklearni test Sjeverne Koreje.

HOP