200 milijuna kuna košta narod saborski kupleraj

0
2604

NISAM BIO NIŠTA IZNERVIRAN, EVO SVE JE „KUL“ Andrej Plenković
U našoj dragoj zemlji Hrvatskoj, na dnevnoj bazi štošta se događa. Jedan dan više, drugi manje, no naše političke elite ne miruju, već nas stalno drže u pripravnosti. Da se ne opustimo i ne pomislimo kako su među njima počeli vladati normalni odnosi u komunikaciji. Tako smo svjedoci ponašanja premijera Andreja Plenkovića, a to je posebno razvidno u nazad par mjeseci, kada se naš premijer od finog, odmjerenog i mirnog gospodina, sve češće, a pogotovo kada ga zasmeta novinarsko pitanje ili komentar, pretvara u vrlo nepristojnog i nervoznog sugovornika. Ne rijetko premijer sugovornike želi totalno degradirati, pa s njima razgovara s visoka, maksimalno ih pokušavajući poniziti. Zadnji takav slučaj desio se u Saboru RH, prilikom predstavljanja nove ministrice vanjskih poslova Pejčinović Burić. Na pitanje budućoj ministrici, a vezano za odnose s Rusijom, SDP-ov Hajduković, nije dobio odgovor već mu je vidno iznerviran odgovorio premijer. Arogantno, s visoka i totalno neprimjereno razgovoru saborski zastupnik-premijer. Ne tako davno sjećamo se političara koji su svjesni svojih nedostataka, angažirali one koji znaju, da im sugeriraju način komunikacije i ponašanja. Možda da naš premijer razmisli o istom?
Ne tako davno, 11.siječnja 2015. godine, na predsjedničkim izborima pobjedila je Kolinda Grabar Kitarović. Još u ušima odzvanja njezin pobjednički govor u izbornoj noći: „Hrvatska će biti među najrazvijenijim državama EU i svijeta. Mi smo ti koji će izvući zemlju iz krize.“ Što se u međuvremenu promijenilo? Hrvatsku je zadesio eksperiment 2xHDZ-MOST, dovedeni premijer bez političkog legitimiteta, ali i jako lošeg poznavanja hrvatskog jezika, treće opcije koju je i samu uspjeh na izborima iznenadio. Kroz dvije godine nikako se nisu mogli shvatiti da su na vlasti i da ne mogu izigravati od zgode do zgode, malo vlast, malo opozicija. Umjesto provođenja programa na osnovu kojih su izabrani, bavili su se sami sobom, pa su tako mnoge stvari prošle ispod radara.
Predsjednica je vjerojatno bila jako sretna kada je globalna konzultantska tvrtka Ernest&Young, nakon istraživanja objavila da je Hrvatska prvakinja! Hrvatska je najkorumpiranija zemlja jugoistočne Europe, sa naglaskom na to kako je podmićivanje kod Hrvata najčešća praksa u poslovanju. To nam je svakako i sigurna preporuka kada predsjednik Vlade RH krene u“ pozicioniranje Hrvatske na karti svijeta kao zemlje privlačne za ulaganja“. Upravo se tim riječima u prigodi Dana državnosti obratio premijer na prijemu koji je organizirao za visoke dužnosnike i predstavnike Diplomatskog zbora akreditirane u Hrvatskoj. Ne znam je li uslijedila bilo kakva reakcija nazočnih, no možda je japanski veleposlanik u kontekstu izjave upoznao svoje druge kolege diplomate sa slučajem kada je krajem mjeseca ožujka ove godine „oprao“ predsjednika Uprave HEP-a Pericu Jukića, zbog nekorektnosti.

EKSKLUZIVNO: JAPANSKI VELEPOSLANIK ‘OPRAO’ DIREKTORA HEP-a ZBOG NEKOREKTNOSTI


Sjećamo se još Badnjaka prošle godine. Upravo na taj dan premijer Plenković u pratnji svojih ministara izišao je pred nas i obznanio kako ćemo INU vratiti u vlasništvo RH, a to ćemo učiniti prodajom dionica HEP-a. Uslijedila je reakcija javnosti sa svim mogućim čimbenicima: radnicima, sindikatima, ekonomskim stručnjacima i inim drugim. Nakon što se bura stišala, Vlada RH je tek sporadično spominjala prodaju dionica HEP-a, ali sada najavljuju da prodaja dionica ide dalje neovisno o kupnji dionica INE. Upravo je to fascinantno, da se izjave daju na ovakav način. Po ne znam koji put napominjem da se u HEP-u nalazi Uprava, predsjednik Uprave i nadzorni odbor, još iz vremena Zorana Milanovića. Rukovodeća struktura iz vremena Zorana Milanovića, ali mnogi su u međuvremenu HNS-ove članske iskaznice zamjenili HDZ-ovim ili MOST-ovim. Sigurno je sigurno! Kao što se saborski zastupnici teško odriču saborskih fotelja, tako se i fotelje u HEP-u, gradovima, općinama, županijama, teško odvajaju od „guza“. Zainteresirao me slučaj direktora HEP-ODS d.o.o. Elektrolika Gospić Ernesta Petrya. Bivši HNS-ov čovjek, odjednom shvatio da je nezavisan! Uhvatila ga „Bura promjena“, pa se čovjek odlučio kandidirati za župana Ličko–senjske županije. Nije to jedini slučaj, ali ga se moglo pratiti kroz medije. Kao župan je izvisio, a baš me zanima budućnost spomenutog direktora. Istovremeno u međuvremenu sa mjesta direktora u HEP-u ODS, smjenjivani su ljudi ili im nije produživan ugovor, jer su „nezadovoljnici“( koji sve rješavaju dobro provjerenim metodama u nas), urgirali protiv njih. Pojedini HEP „Space menadžeri“ su navodili takve gluposti kao obrazloženje smjena u koja ni mala djeca ne bi povjerovala, ali najgora stvar je kada čovjeku kojeg smjenjujete ne kažete niti riječ, tako da ni sam ne zna razlog svoje smjene.

U današnje doba, totalno neprofesionalno i samo neznalice tako mogu nastupiti. Bilo bi zgodno pitati pojedince kako su se osjećali kao gospodari nečijih života, znajući da ljude degradiraju na nečiji nagovor ili je možda posrijedi vrijedila „ruka ruku mije“? Nastavak poslovice za njih ne vrijedi, jer su obraz odavno izgubili. Vjerujem da će se u HEP-u promjene napokon dogoditi, a pošto dođe novi rukovodeći kadar snimiti stvarno stanje HEP-a u svim segmentima. Tek nakon toga, vjerujem da će Vlada RH poduzimati eventualne daljnje postupke, a vezane za prodaju dionica HEP-a. Samo da se ova vrsta odluka ne donese na telefonskoj sjednici!
Naša predsjednica koja nam je obećala med i mlijeko, dozvolila si je svojevremeno da ju se kompromitira zbog toga što joj je Zdravko Mamić organizirao proslavu rođendana. Onaj Zdravko Mamić, koji s guštom vrijeđa novinare, ali i bilo koga drugog, bez zadrške. Onaj isti Mamić protiv kojeg se vodi ne znam koliko sudskih sporova iz ne znam kojeg sve razloga. Onaj Zdravko Mamić osumnjičen za izvlačenje novca iz „Dinama“, zbog kojeg je Luka Modrić, promjenio iskaz na sudu i priskrbio si DORH-ovo postupanje. Zdravko Mamić čini plejadu onih za koje vrijede drugačija pravila u RH, u svim pogledima, potvrđujući pravilo da novac (kako god zarađen) čini život „lakšim“. Ne znam je li i danas Mamić „prijatelj“ naše predsjednice, no svojim istupima u javnosti otvoreno se ruga svima, sudstvu, političarima i nama malim ljudima! To je čovjek koji svaku prigodu koristi da se javno eksponira, nažalost uglavnom u negativnom kontekstu. U tu svrhu iskoristio je Mamić i svadbu hrvatskog reprezentativca Kovačića i u svom stilu poslao poruku. Zajedno sa isto tako reprezentativcem Lovrenom zajedno nam je kroz pjesmu poručio „Ne može nam nitko ništa, jači smo od sudbine“!

Naime, samo im je nedostajao Luka Modrić, pa bi trio bio potpun, nakon viđenja u sudnici osječkog suda. Baš briga Mamića kako će kroz sudski postupak proći Lovren i Modrić, njegova je briga izbaviti brata i sebe, uz tolike „prijatelje“ u raznim institucijama, on smatra kako mu je uspijeh zagarantiran.
Dragi saborski zastupnici! Lijepo Vas molim da one hrpe papira maknete sa svojih saborskih klupa, jer ste odavno dobili tablete. Početkom ožujka ove godine ondašnji predsjednik Sabora RH Božo Petrov, slavodobitno je najavio kako su tablete stigle. Jesu li saborski zastupnici bili informirani o dobivanju tableta? Znaju li se njima služiti? Izgleda da je negdje nastao problem, pa bi bilo dobro utvrditi gdje tableti jesu. Ako se njima ne služe neka ih vrate i o tome izvjeste javnost. 200.000,00 kn koštala je ova „igra“, a bilo bi dobro provjeriti koliko je još sličnih „igara“ platio hrvatski narod. Kao i u mnogim drugim stvarima malo više sistematičnosti i promišljanja uštedilo bi nam novac.

A.J.

Hop