Rumunjska je u godinu dana smanjila PDV 5%, dok kod nas i dalje se uništava građane PDV-om

0
3011

Godine 2010. Rumunjskoj je nestalo novca radi globalne krize, pa je PDV dignut na 24%. No, nakon krize rumunjski političari nisu nastavili musti narod kao što se događa u Hrvatskoj. Prošle godine PDV je smanjen na 20%, a od 1. siječnja ove godine na 19%.

Pri tome hrana, knjige, novine, hotelski smještaj, restorani i dostava hrane uživaju PDV 9%.

Kulturna događanja imaju još nižu stopu, svega 5%. Dakle, u samo godinu dana Rumunjska je smanjenjem PDV-a za 5% omogućila snažan porast kupovne moći građana, pri čemu još dodatno hrana ima stvarno primjerenih 9% povlaštene stope poreza.

Istih 9% na turistički smještaj i restorane jamči jačanje turizma – grane koja još uvijek nije nešto razvijena, ali je zbog ljepota Rumunjske vrlo obećavajuća.

Smanjenje PDV-a povećava potrošnju. Kod nas se govori o poboljšanju gospodarske situacije, iako gledamo zatvaranje sve većeg broja lokala u centru metropole. Propašću Agrokora prelazimo rubikon i umjesto da pravosuđe reagira, ono progoni fb ratnike poput korejskih komunista.

Zrakoplovi Croatia Airlines A 319 je star preko 19 godina, dok je cijena poprilično paprena, trajekti su stari i po pola stoljeća, dok su cijene vrlo nepopularne.

Ulaže se u cvjetanje korupcije, a o svemu drugome se ne brine, zato smo na dnu unije.

Hop