DUBROVAČKI SLIKAR MAMIĆ USPJEŠNO IZLAŽE U FRANCUSKOJ I ITALIJI

0
1921

DUBROVAČKI SLIKAR KAPETAN STJEPKO MAMIĆ USPJEŠNO IZLAŽE NA PRESTIŽNIM KULTURNO-UMJETNIČKIM MANIFESTACIJAMA U FRANCUSKOJ I ITALIJI TE  PRIMILJEN  U ČLANSTVO UGLEDNE  FONDACIJE TAYLOR

NA SALONU POVIJESNOG PARIŠKOG UDRUŽENJA LA SOCIETE DES ARTISTES INDEPENDANTS U CANNESU I 60. FESTIVALU DEI DUE MONDI U SPOLETU STJEPKO MAMIĆ PREDSTAVIO SE NOVIM RADOVIMA. ISTOVREMENO IZLAŽE I U RIMU I TOKYU.

U francuskom Cannesu  23. Lipnja 2017. god.  održan  je svečani vernissage kojim je otvoren  Salon des Artistes Independants  po prvi put od davne 1884. godine kada je u Parizu osnovano ovo povijesno  Uduženje nezavisnih umjetnika  (La Société des Artistes Indépendants).

Dubrovački slikar  Stjepko Mamić, kao jedini od Odbora pariškog Udruženja nezavisnih umjetnika pozvani umjetnik iz Hrvatske,  izložio je dvije slike na lanenom platnu: Brasil- Olympic edition i po prvi puta sliku iz serije Meduze, pod nazivom L’Armada des Meduses koje su privukle pažnju brojnih posjetitelja i ljubitelja umjetnosti ali i samih umjetnika-izlagača  koji su našem slikaru iskazali komplimente. Posebno  se pozitivno na slikarstvo Stjepka Mamića osvrnula te umjetniku osobno čestitala predsjednica  Societe des Artistes Independants  Gospođa Lyliane  Merit na čiji poziv je kapetan Stjepko izlagao u Cannesu. Također je pozvan je od strane  Société des Artistes Indépendants da s njima izlaže u Louvru i  na Art Capital 2018.  sklopu njihovog Salona  u Grand Palais gdje se  nalazi i službeno sjedište ovog Udruženja nezavisnih umjetnika.

La Société des Artistes Indépendants (Udruga samostalnih umjetnika) osnovana  je 1884. kao odraz  želje tadašnje skupine inovativnih umjetnika koji su željeli prezentirati svoje radove samostalno.  Paul Cézanne, Paul Gauguin, Henri de Toulouse-Lautrec, Camille Pissarro i osnivači Albert Dubois-Pillet, Odilon Redon, Georges Seurat i Paul Signac odlučili su  stvoriti Salon des Independants kako bi  slobodno prezentirali svoje radove javnosti.

Cijeli niz respektabilnim imena koji u bili članovi i  izlagali  sa ovim povijesnim pariškim Udruženjem nezavisnih umjetnika na njihovim salonima ukazuje na činjenicu kakav uspjeh je postigao dubrovački slikar Stjepko Mamić i kakva čast je iskazana njemu kao umjetniku i priznanje njegovom  radu. No, to je čast i za njegov rodni grad Dubrovnik u kojem  živi i stvara ali i cijeloj Hrvatskoj. A kada se uzme u obzir  da je postao stalnim članom  Fondacije Taylor,uvažavajući činjenicu  tko  je njen osnivač   Baron Taylor i što znači biti članom tako renomirane  umjetničke asocijacije osnovane davne 1844. godine pod  pokroviteljstvom francuskog kralja, dokaz je da je stvaralaštvo kapetana Stjepka Mamića kao suvremenog umjetnika već  prepoznato  od onih koji imaju svoje mjesto i značaj na visokoj razini u međunarodnom svijetu umjetnosti.

Cannes, Croisette

Dokaz tomu je i učešće na 60. jubilarom Festivalu dei Due Mondi ( Festival dvaju svjetova)  koji je otvoren 29. 06. 2017.god. u talijanskom gradu Spoletu, gdje Festival objedinjuje  vrhunski kolaž – spoj različitih vidova  umjetnosti od glazbe,opere,  plesa,  kazališta, filma i  i likovnosti  do književnosti i poezije na najvišoj razini „crème de la crème”. A kada umjetnika i njegova djela, konkretno našeg slikara  Stjepka Mamića i njegove dvije  slike ( Android- Blue Fishes i Andromede Fish koje su bile izložene u klaustrumu  Crkve Francesco della Vigna u Veneciji  tijekom ovogodišnjeg  57. Biennale di Venezia)  za ovakav prestižni događaj odabere i pozove kurator koji je jedan od najuvaženijih talijanskih i međunarodnih  stručnjaka iz oblasti umjetnosti kao što je profesor Vittorio Sgarbi i kada su prezentirane na izložbi  Spoleto Arte u sklopu 60. Festivala  dei due Mondi,  koju je uz njenog predsjednika dott. Salva Nugnesa na svečanom vernissageu 01. lipnja otvorio  gradonačelnik Spoleta i predsjednik 60. Festivala dei Due Mondi gosp. Fabrizio Cardarelli, velika je čast i priznanje umjetniku, kao potvrda njegovog  rada ,  truda  i prvestveno talenta. Izložba u Spoletu  na kojoj  Stjepko Mamić izlaže s još 124 odabrana  umjetnika, slikara i skulptora,  ostaje  otvorena do 27. srpnja 2017. i može se svakodnevno razgledati u Palazzo Leti Sansi.

Istovremeno su u Rimu  u Galeriji Rosso Cinabro i Tokyu, u LaLaport, Tokyo-Bay  03/07/2017 otvorene  izložbe “Contemporary Collected” koje traju do  28/07/2017; kuratori izložbi su  Joe Hansen i  Cristina Madini. Ova  izložba ima za cilj pokazati odabirom radova 41 umjetnika različitih stilova i medija kao  presjek suvremenog europskog slikarstva,  istovremeno ih predstavljajući u Rimu i Tokiju. U ove  izložbe su uvrštena tri platna  dubrovačkog slikara  kapetana Stjepka Mamića.