Otvoreno pismo prof. hrvatskog koji drma HEP-om i lobističkim štetočinama

0
4525

Poštovani prof. Matkoviću,
Jako me sinoć obradovao tvoj SMS, no kako sam ja čovjek koji voli ljude i draža mu je komunikacija uživo, uz kavicu, primoran sam ovako ti odgovoriti. Znaš ti vrlo dobro kako sam te puno puta pozivao da sjednemo i popijemo kavu, no tvoj angažman i zauzetost oko prodaje državne imovine u nazad 8 mjeseci u svojstvu savjetnika ministru Goranu Mariću, u tome te spriječio. Vrlo je bio zauzet i tvoj „šef“ koji je za ovih 8 mjeseci uspio primiti delegaciju djelatnika-sindikalista RIZ ODAŠILJAČI d.d., koji su ga došliuvjeriti da im se pokloni 55% vlasništva koje ima država, a oni će za to isporučiti „PAMETNA“ napredna el. brojila HEP ODS-u d.o.o. narednih desetak godina? Evo, i jutros sam te ponovno zvao, ali ti si jednostavno prezauzet i ne možeš doći, a u podne već putuješ na more, pretpostavljam u svoju vikendicu, gdje te čeka tvoja obitelj.

Eto sinoć oko 20-sati šalješ mi SMS slijedećeg sadržaja ,pa evo naše prepiske:
„Matković : Ono na HOP-u i dobro i tačno napisano.Znaš li kad je slj nastavak…
Anđelko : Nije tAčno nego tOčno,profesore hrvatskog jezika.Pozdrav…
Matković : Tako me suvar naucio…
Anđelko : J.bo Te suvar,sada mi je jasno da nisi istinski hrvatski domoljub,već samo blefer…
Matković : Nek ti Bog dade zdravlje prijatelju…( za razliku od tebe meni nije ništa jasno.Priznam…
Anđelko : Iskreno mi je žao što nisi došao u u subotu.Bilo bi Ti sve jasno.Tko ne poštuje sebe ne poštuje ni druge….
Matković : Sve je moguće…..( imaš ti boljih kompetent sugovornika u Vukovarskoj..inzenjera,ja sam mali prof hrv i fozofije,radio nešto za nevolju sto nikom i ne treba.kad nije naišao niko bolji…“
Baš me zanima kako ćeš ti lobirati, recimo za članove Uprave HEP-a d.d., ili predsjednika uprave, jer evo danas završava natječaj koji je raspisao Ministarstvo državne imovine, a ti bi trebao biti glavna faca kao član komisije. Vrlo diskutabilna činjenica je da ti kao profesor hrvatskog jezika činiš „glavnog“ u prosudbi kandidata za navedene funkcije. Zanima me koliko će još ljudi „nestruke“ biti kao članovi u komisiji (moja osobna preporuka je da svakako u komisiju uključite i inženjere tekstilne tehnologije i prehrambene tehnologije-nutricionista, jer će možda uz provjeru znanja hrvatskog jezika u govoru i pismu, važnu činjenicu odigrati kako će kandidati za funkcije doći obućeni na razgovor i koliko imaju kilograma)? Gospodine Matkoviću, ti kao event-menadžer , možda da uključiš kao člana komisije i fotografa koji će na osnovu fotografija sugerirati izbor kandidata!? Tako na kraju izgleda nije bitno tko će se javiti na natječaj, Matković&Co, po svojim kriterijima bira kandidate!
Žaloste me priče koje su došle do mene, kako lobiraš za sadašnjeg člana Uprave HEP-a d.d., zaduženog za HEP ODS d.o.o., Sašu Dujmića, da i nadalje ostane član Uprave. Saša Dujmić je došao u Upravu HEP-a d.d. 2014. godine, sa mjesta direktora DP Elektrodalmacije-Split, na koje je imenovan 2012. godine od strane HNS-a (nije bilo natječaja). Bivši radni kolege gospodina Dujmića, reći će da je dotični tipični primjer napredovanja kroz političke sfere, a okarakterizirali su ga kao trećerazrednog inženjera. Saša Dujmić je 1995. stekao naslov inženjera elektrotehnike, a 2007. godine diplomiranog inženjera elektrotehnike. Polaznik je poslijediplomskog specijalističkog studija Ekonomija energetskog sektora na Ekonomskom fakultetu u Rijeci, a valjalo bi provjeriti u kojoj je fazi studiranja Saša Dujmić, jer je HEP d.d. polaznika uputio na školovanje i snosi trošak školovanja. Pretpostavljam da je rok za završetak studija blizu, jer znam pojedince koji su upisali poslijediplomski studij kada i Dujmić da su isti i završili. Mnogi će za Dujmića reći kako se vrlo brzo prilagodio „čarima“ koje pruža direktorsko mjesto, prijatelji su mu postali neki novi izvođači i trgovci, a „stari“ skoro izbačeni (glavni „stari“ dobavljačje bio Brodomerkur). Matkoviću moj,pa ti se zauzimaš čovjeka koji je svoje pravo lice pokazao došavši na funkciju direktora. Pitaj njegove bivše radne kolege, posebno HDZ-ovce, koje je sve smjenio i postavio svoje ljude, kako se ponašao. Imaš priliku, kontaktiraj ljude iz Splita, sve će ti reći. Možda si s njime kao unukom pokojnog španjolskog borca i komuniste našao zajednički jezik jer si se prisjetio svoje biografije kada si u ZEOH-u (preteča današnjeg HEP-a) bio zadnji sekretar partijske organizacije prije upokojenja iste.
Obzirom da se predstavljaš kao vrsni poznavatelj HEP-a, jer si tamo dugo radio, a čitaš i HOP.HR, gdje ja isključivo pišem o HEP-u d.d. i kakva je današnja situacija kod njih, evo nekoliko interesantnih pitanja za tebe:
Za koga je radila i radi sadašnja Uprava HEP-a d.d., Nadzorni odbor na čelu sa Bruketom i direktori pojedinih društava? Kome od njih je zaista interes hrvatska država, hrvatski narod i zaposlenici HEP-a ili je važnije raditi za pojedine lobije kao npr.:

– Lobi za vjetroelektrane ( Čurković,Bruketa,Jukić,Krajcar )
– Lobi za poslove plina (Vujnovac,Vrdoljak,Gobac,Jurčević,Brkić,Šuker,Ferenčak,Jukić,Rukavina,Ercegovac )
– Lobi za poslove trgovine EL.ENERGIJOM ( Hamović,Lazarević,Miliša,Jukić,Čurić,Golob ).
Pitali su me zbog havarije u HE ZAKUČAc, kolika je stvarna prouzročena šteta greškom djelatnika, je li smjenjen direktor HE i njegov pretpostavljeni Nikola Rukavina? Jukić je Rukavinu smjenio, a sada se od tebe očekuje da za tvog velikog prijatelja (Rukavinu) lobiraš kod ministra.

Dali se stvarno uništava HEP – Proizvodnja d.o.o,i tko je za to odgovoran ,pa evo nekoliko podataka i to :

Poslovni prihod za 2013. god. bio je 642 190 000,00 EUR-a
Poslovni prihod za 2016. god. bio je 433 190 000,00 EUR-a

Što znači da je HEP – Proizvodnaj d.o.o u tom periodu pala za sa prihodom za 209 000 000,00 EUR-a?

.Broj zaposlenih je bio u 2013 god. 2177 djelatnika , a u 2016 god. 1815 djelatnika ,što znači da je smanjen za 362 djelatnika.

Kratkoročne obveze u 2016 god. bile su : 1 304 259 400,00 kuna
Dugoročne obveze u 2016 god. bile su : 7 983 755 900,00 kuna
ili ukupno 9 287 015 300,00 kuna , prihod pao na 3 272 022 000,00 kuna a bonitet je bio D 2 , pa te molim da pitaš ministra Marića,što to znači ?

Dragi moj Matkoviću, nastavak je svakako potreban, jer će se na natječaj između ostalih javiti Perica Jukić i Nikola Rukavina koje smatram najodgovornijima za ovo stanje u HEP-Proizvodnji d.o.o. Javiti će se i mnogi drugi sličnih „dosega“ kao prethodno imenovani, a želiš li zaista živjeti kršćanske vrijednosti koje prigodno proklamiraš, sada imaš prigodu primjeniti ih u praksi!

Anđelko Jelčić

HOP