Sramotno: HRT u dnevniku namjerno prešutio dolazak izaslanice predsjednice u Dalj na obljetnicu tragedije

0
5920

Pokolj u Dalju odnosi se na ubojstva hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde, pripadnika civilne zaštite i civila u Dalju koja su počinili JNA i pripadnici srpskih paravojnih postrojbi od 1. kolovoza do prosinca 1991. nakon zauzimanja mjesta tijekom Domovinskog rata. Procjenjuje se da je u tom razdoblju ubijeno  135 ljudi.  I ove godine obilježena je obljetnica pokolja.

Dalj je po broju masakriranih branitelja na drugom mjestu, a sam događaj je poznat po slici izmučenih ljudi na samom izlasku iz mjesta, koji su spašavani riječnim putem.

Do tada neviđena zvjerstva su počinjena u pitomom slavnskom kraju. Nakon protjerivanja Hrvata mjesto postaje logor za iživljavanje nad nesrbima, a vode ga Arkan i  Hadžić. Poznata je priča o dvije mlade Srpkinje koje su razbile glavu starici s posebnim uživanjem, glavnina sličnih srpskih zvjerstava učinjena su do prosinca iste godine.

HRT je 26 godina kasnije iskoristio ovaj strašan pokolj da bi se politički obračunavali pojedinci s uredom predsjednice, ignoriranjem činjenice u svom prilogu da je u Dalju bila prisutna izaslanica predsjednice republike Irena Petrijevčanin Vuksanović.

fcb4ee03c41f94a6a153

Da bi priča bila još neprofesionalnije objavljena u centralnom dnevniku od strane HRT-ovog novinara Rotima, izaslanica predsjenice je kao dvanaestgodišnja djevojčica protjerana od srpskih terorista i JNA iz Dalja u tadašnjem etničkom čišćenju Dalja, Erduta i Aljmaša. I taj detalj promakao je dalekovidnici.

Nepoštivanje ureda predsjednice nosi i činjenicu nepoštivanja institucije predsjednice koju si ne smije dopustiti televizija koju plaćaju svi građani, a zapravo je javni servis građana.

Neki od naših sugovornika sumnjaju da će takvih propusta HRT-a biti sve više kako se približava kampanja za predsjedničke izbore. Čini se da netko treba prikazati predsjednicu kao politički neosjetljivu za ovakve tragedije.

U ovom sramotnom činu objave priloga, izostavljena je jedna osoba, sudionica same tragedije, što samo potvrđuje namjere HRT-a, koji taj detalj nije iskoristio za izuzetno zanimljivu priču 26 godina poslije pokolja.

Sama izaslanica predsjenice za naš portal je kratko prokomentirala događaj;

– S iskrenim žaljenjem mogu komentirati ovaj propust HRT-a, jer ovdje se ne radi o meni osobno, već o instituciji predsjednice koju HRT mora uvažavati. Žao mi je da u centralnom dnevniku nije spomenuta predsjedničina briga u s vezi obilježavanja daljske tragedije i velikog stradanja naroda tijekom stvaranja države kroz osobu svog izaslanika prisutnog u Dalju.  Bila sam prisutna u ime predsjednice u Dalju i na taj način je predsjednica pokazala jasnu brigu za sve žrtve što je HRT morao navesti u svom prilogu.

Igor Drenjančević

 

HOP