Od 13. do 16. rujna, održava se Treća regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš u Vodicama

0
1353

Zaštita okoliša

Iz dana u dan, kao društvo, postajemo svjesniji okolišnih problema, važnosti našeg okoliša i nužnosti njegova očuvanja. Na primjer, zrak i voda, preduvjeti su života, a sve su izloženiji negativnom utjecaju ljudskih aktivnosti. Sve je jasnije da emisije stakleničkih plinova doprinose klimatskim promjenama, a projekcije njihovih posljedica kojih su sve više zabrinjavajuće. Očekuje se porast temperature, podizanje razina mora, duži periodi suše, ali i katastrofalnije poplave, samo su neke od mogućih posljedica. Danas se ulažu znatni napori kako bi se ograničilo onečišćenje voda otpadnim vodama iz industrije ili sanitarnim otpadnim vodama, jer bi ono moglo ozbiljno ugroziti raspoloživost vode za piće, što u vidu predviđenih posljedica klimatskih promjena potencijalno predstavlja još veću opasnost.

Znamo da je zaštita okoliša je odgovornost svih nas i da svatko može osobno doprinijeti, čak i malim trudom, kao što su racionalno korištenje vode ili smanjenje potrošnje električne energije. No, da bi se okolišni problemi sustavno ublažili, a okoliš zaštitio, nužno je djelovanje na globalnoj razini, odnosno neizostavan je doprinos svake pojedine države u svijetu, pa tako i Hrvatske. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju prihvatili smo vrlo visoke standarde zaštite okoliša EU, koji uključuju iprovođenje niza složenih postupaka zaštite okoliša i prirode, a s ciljem održivog razvoja. Kako je provođenje pojedinih postupaka, kao što su strateška procjena utjecaja na okoliš i procjena utjecaja zahvata na okoliš, postalo preduvjetom za korištenje sredstava EU fondova, interes za njihovo razumijevanje, makar i zbog obveza njihovog provođenja, znatno se proširio.

Upravo zato, te radi unapređenja razumijevanja postupaka, poboljšanja njihove kvalitete, ali i njihova ubrzanja, Hrvatska udruga stručnjaka zaštite prirode i okoliša (HUSZPOredovito organizira Regionalnu konferenciju o procjeni utjecaja na okoliš. Ovo je jedina konferencija u regiji na kojoj je svim sudionicima postupaka iz područja zaštite okoliša i prirode omogućeno da, u ugodnom i prijateljskom okruženju, podijele svoja znanja, iskustva i stavove. Zbog svog regionalnog karaktera, konferencija se prometnula u platformu kroz koju hrvatska iskustva, kao i iskustva sudionika iz više od petnaest zemalja, pomažu kolegama iz zemalja regije na njihovom putu prema članstvu u EU.

Ove godine, od 13. do 16. rujna, održava se Treća regionalna konferencija o procjeni utjecaja na okoliš u Vodicamapod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva okoliša i energetike Republike Hrvatske, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske te Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Partner konferencije je UNECE (United Nations Economic Commission for Europe), zeleni partner je Hrvatski savjet za zelenu gradnju, a partnerske organizacije su Hrvatski inženjerski savez, Hrvatski poslovni savjet za održivi razvoj te Udruga gradova.

Rad konferencije se sastoji od niza stručnih predavanja, te okruglih stolova o aktualnim temama iz područja zaštite okoliša i prirode. Stručna predavanja su razdijeljena u pet sekcija: Strateška procjena utjecaja na okoliš, Procjena utjecaja na okoliš, Zaštita prirode i održivo korištenje prirodnih resursa, Sudjelovanje javnosti te Zaštita okoliša i financiranje projekata.

HOP