Kajin: Skupština Istarske županije potvrdila je sporazum kojim se Sloveniji poklanja dvostruko više i od same arbitražne odluke

0
6060

Nakon promašenih projekata Veletržnice riba u Poreču (20 mil. kn) i Uljare u Vodnjanu (14 milijuna kuna), pa i propalog MIH-a, biser za kraj, tvornica za preradu riba i morskih organizama u Kašteliru (13 milijuna kuna).
Za taj novac moglo se sagraditi 150 stanova i riješit problem mladih. Zašto je moguće takvo rasipanje novaca? Zašto je pravi olimpijski bazen u Vukovaru neusporedivo jeftiniji od pulskog, a k tome ima i daleko više sadržaja od pulskog? Zbog zakupljenih medija financiranih iz javnih proračuna.

Istri su veću štetu nanijeli takvi mediji od onih 50 dužnosnika, svih redom težih od 2-3 mil.€. I što imamo? Iz Istre ljudi iseljavaju više nego iz Međimurske županije, Varaždinske, Koprivničke, Križevačke, Splitske… I sve se to glanca milijunima kuna javnog novca, a da nemamo turizma i nedaj Bože da smo imali rata bili bi poput Bosne.
Najrastrošnija smo i najskuplja samodopadna lokalna samouprava u HR. 
1. U Vukovaru se izgradio olimpijski bazen 50×25m, dva velika vanjska bazena, tobogan, sunčaliste za 62 mil.kn, a u Puli se gradi za 66 mil.kn. bazen 34×25 m, jedan od 25×10.m i jedan za bebe..
2. Kaštjun po riječima Županije Istarske košta 32 mil.€, a po riječima državnog tajnika u Kaštjun je upucano 72 mil.€
3. Opća bolnica Pula koštat će 150 mil.kn. više od ugovorene cijene
4. Dvorana Gimnasium u Rovinju umjesto 75 mil.kn. koštala je cca 110
5. Žatika u Poreču umjesto 110 mil.kn. košta preko 200 mil.kn, a zlatni kilometri…odvodnja, ceste?

U Županiji Istarskoj nikada vam neće dati odgovor sa koliko javnog novca financiraju medije. Inače, Županija Istarska za medije godišnje izdvaja cca 3.mil.kn, dok preostali istarski gradovi, općine i komunalna poduzeća još 6-7 mil. kn.

Zato mediji u Istri funkcioniraju kao stranački bilteni. Politika postavlja, smjenjuje urednike, a narod to puši. Tako nije bilo do 2007. kada se preuzima kontrola nad G. Istre, jasno, javnim novcem. To tada su mediji u Istri bili najžešća opzicija vlasti, nekad opravdano prozivajući vlast, češće neopravdano, ali od te 2007. mediji su doslovce zakupljeni. Točno J&t, ili Media House kupili su i Novi list i tu djeluju kao opozicija Obersnelu, kupili su i Zadarski list gdje podržavaju HDZ, ali nigdje nisu servilniji do lokalne vlasti nego u Istri. Tko kontrolira pisane medije u HR? Večernji Austrijanci, izgleda da će Jutarnji Slovaci kao što to čine nad Novim listom, Glasom Istre, Zadarskim. Ako preuzmu Jutarnji pada i Slobodna Dalmacija, RTL drže Austrijanci kao i Novu, na Tv prostor preko SAD ulaze i Srbi i jedni HR medij ostaje HRT pod kontrolom HDZ-a i Plenkovića pa ispada da je Bujanec jedini” slobodan” novinar. Da li u takvim medijima novinari mogu biti slobodni ili moraju ” konja vezat gdje im gazda kaže”? Zato nije neobično da HR rapidno stagnira, jedino je Bugarska iza nas, a mi smo postali kolonija Bruxellesa u kojoj će Hrvatska ostati bez svojih građana sa ovisnim pravosuđem, korumpiranim političarima i najneslobodnijim medijima u Europi..

PODRAVKA ULAŽE U MIRNU (ROVINJ) 

To je jedna od mojih najvećih stvari za koju sam se osobno angažirao da maknem prste IDS-a od Mirne i Purisa koji nikad nije vodio računa ni o radniku, ni o Istri već samo o sebi i kapitalu sa kojim je mogao trgovati. Htjelo se Mirnu preseliti u Sv. Petar u Šumi, a nekretninu…
Sjetite šta bi bilo da je oko Mirne prošao naum Sponze, Miletića i Flega? Ništa od nje. Kroz medije nastoje sebi pripisati nešto u čemu nisu sudjelovali, a za uspješan novi početak najprije je njih trebalo maknuti od Mirne. Zato što mi je to pošlo za rukom, Mirna i Puris danas imaju novu šansu i budućnost jer je Podravka povratila svoje udjele i krenula s ulaganjima. Dakako, bez provizije!

Akademik Davorin Rudolf: Zašto Jakovčić želi dati Slovenija više mora negoli Hrvatska?
Što je najveći paradoks Račan- Drnovšekovog parafa pa i same arbitraže? To nije što je po arbitraži Slovenija došla do 81% zaljeva i svega onoga iznad zaljeva, već što je Skupština Istarske županije potvrdila taj sporazum koji Slovenija poklanja dvostruko više i od same arbitražne Odluke. Još gore od toga je što Istarska županija ne želi odustati od te svoje sramne odluke iz 2001. Time ispada da se IŽ zalaže da se Sloveniji dodijeli uz ovih 80 km2, još toliko.
No važno da želi zaštititi češan, pomidor… A tko će zaštititi svetu istarsku zemlju na kojoj rastu ta dobra od razbojnika koji kupuju nacionaliziranu zemlju za 1-2 kn m2 i potom preprodaju. Nakon što je poklonjen Piranski zaljev ponovno na red dolazi zemlja, plaže i obala

Damir Kajin

HOP.