I SAD-e imaju svoju SAO Krajinu

0
2195

Demonstratori su organizirali skup u SAD-u kako bi zahtijevali da kip generala Roberta Leea, koji je zapovijedao konfederacijskim snagama u građanskom ratu, ostane na mjestu iako je gradsko vijeće promijenilo ime parka u Emancipation Parka iz parka sjećanja na generala Leeja.

 

Međutim, skup se brzo pretvorio u nasilje, jer su stotine desničarskih aktivista – uključujući članove Ku Klux Klan – naoružani štapovima i konfederacijskim zastavama, pjevajući pro-nacističke fraze poput “Židov neće zamijeniti nas”. Policija je tek naknadno proglasila skupu ‘nezakonitim okupljanjem’, a Državna garda Virginije ‘pomno prati situaciju’. Guverner Virginije proglasio je izvanredno stanje nakon nasilja.

Sukobi u Charlottesvilleu došli su dan nakon što su se sukobi između protu prosvjednika i ekstremističkih desničarskih aktivista suočili sa paljenjem baklja izvan kampusa Sveučilišta u Virginiji. Zabilježeno je nekoliko ozljeda i uhićenja.

Američki predsjednik Donald Trump dao je izjavu kojom se optužuje nasilje: “Svi mi moramo biti ujedinjeni i osuditi sve što nekoga mrzi. Nema mjesta za takvu vrstu nasilja u Americi.” Kako  se vijest o napadu vozilom širila, drugi političari počeli su vagati; Bivši američki predsjednik Bill Clinton je tweetovao: “Čak i dok štitimo slobodu govora i okupljanja, moramo osuditi mržnju, nasilje i bijelu nadmoć.” Američki senator Bernie Sanders napisao je: “Bijela nacionalistička demonstracija u Charlottesvilleu je prezren prikaz rasizma i mržnje kojoj nema mjesta u našem društvu”.

Policija u Virginiji uhitila je vozač osumnjičenog za pogubnu vožnju automobilom u skupinu protu-prosvjednika u Charlottesvilleu, ubijajući jednu ženu i ozlijedivši 19 osoba, od kojih pet u kritičnom stanju. Vozač je identificiran kao 20-godišnji James Alex Fields Jr. iz Maumee, Ohio. Nekoliko sati nakon napada, dva policajaca Policijske uprave u Virginiji poginula su u helikopteru u blizini Charlottesvillea.
U službenoj izjavi, guverner Virginia, Terry McAuliffe imao je oštru poruku bijelim nacističkim skupinama koje su se okupile u Charlottesvilleu u subotu kako bi prosvjedovale protiv uklanjanja kipa generala Roberta Leeja iz javnog parka: “Idi kući. … Ne želimo ga u ovom velikom Commonwealthu. Sramota je za nas. ” Bivši američki predsjednik Barack Obama izjavio je na Twitteru:” Ljudi moraju naučiti mrziti, a ako mogu naučiti mrziti, mogu se podučiti ljubiti, jer ljubav dolazi prirodnije ljudskom srcu od svoje suprotnosti „.
Chris Mahony, koji je svjedočio napadu automobila, rekao je CNN-u da je vidio auto neposredno prije napada: “Samo je sjedio, gledajući niz cestu. Mislio sam da je to malo čudno. Činilo se da nema drugih automobila koji bi ga zaustavili. A onda smo nekoliko trenutaka kasnije vidjeli smo  kako automobil vozi nevjerojatno brzinom niz cestu, a zatim se ubacio u gomilu. ”

 

Što u principu ovo znači za SAD?

Još jedan otvoreni front za vrijeme ozbiljnog sukoba s S. Korejom. Trump se pokazao kao totalno kaotičan predsjednik. Ušao je u sukob s Meksikom, Venecuelom, otvorio front prema Kataru i S. Koreji, poništio savezništvo s Njemačkom i napao Kinesku privredu. Svatko normalan se pita kako je toliko nekontroliranog nasilja i bijesa izašlo iz jedne osobe?!

Ovakva kaotična politika radi ogromnu štetu američkom gospodarstvu, burze divljaju, a nekadašnji saveznici okreću leđa SAD-u. Sve više se pokazuje sumnja u nedozvoljene veze s Rusijom točna. Sve ovo ide na ruku Putinu, koji toliko frontova kontrolira preko svojih saveznika, Irana, Sirije, a presudni utjecaj na S. Koreju opet u obustavi neprijateljstava može napraviti Putin i Peking.

Zbog toga se sve više američkim medijima žuri maknuti Trumpa sa vlasti, optužujući ga za nedozvoljene veze s Rusima, kako bi ova eksplozija neprijateljstava prema susjedima i saveznicima prestala.

Čak i rat diplomacije Rusije i SAD-a, čin kojim Putin protjeruje američke diplomate  i totalno zahlađuje odnose s SAD-om u Americi je shvaćena kao još jedan poraz američke administracije, koja više radi ovim potezima za ruske interese, nego za svoje.

Otvaranje poligona mržnje u Virginiji otvara nesagledive posljedice za američko društvo koje se unutar sebe raspada, jer stotinama godina nije prevaziđena mržnja crnaca i bijelaca upravo provokacijom postavljanja spomenika generalu Leeju i njegovim postrojbama te toleriranjem klana. To je crncima slično kao da Srbi u Vrginmostu stave Mladićev spomenik.

Čini se da SAD imaju svoju krajinu i svoje Mladiće, Karadžiće… Hoće li američka krajina još jače buknuti zavisi od neuravnoteženog predsjednika SAD-a.

Igor Drenjančević

HOP