Udbaške igre iz Hrvatske oko službenih posjeta Hrvatskom domu u Melbourneu

0
2935

Antun Babić

mr.sc. Antun Babić bivši savjetnik predsjednika dr. Franje Tuđmana generalni konzul u mirovini
mr.sc. Antun Babić
bivši savjetnik predsjednika dr. Franje Tuđmana generalni konzul u mirovini

Udbaške igre iz Hrvatske oko službenih posjeta Hrvatskom domu u Melbourneu

Zbog mojih komentara o posjetu

predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, moji raniji poznanici i prijatelji Katarina Brozović-Bašić iz Melbournea ne prestaju s oštrim kritikama, pa i uvredama (umirovljenička zanovijetanja, itd) zbog mojih dobronamjernih i vrlo umjerenih razmišljanja. Draga Katarina (Mate), molim Vas budite barem malo korektni, pa otovreno recite javnosti kakav vi to imate problem samnom. Što sam ja to vama, kao osobama i obitelji, učinio da me u tako velikoj mjeri prozivate, a u jednoj mjeri i ponižavate.

Kusen - Dom 20112013

Katarina, ti si bila malo dijete dok sam se ja u Australiji borio za slobodnu i samostalnu hrvatsku državu, zajedno s tisućama drugih članova hrvatske zajednice i različitih političkih stajališta. Dok sam ja bio human resource coordinator u Fordu, gdje je radio i Tvoj otac, zajedno smo sanjali slobodnu i samostalnu hrvatsku državu.

Mate, ti si u to vrijeme živio u Jugoslaviji i bio novinar jurišnog “Poleta”. Pa to je već davna prošlost. Nisi ti kriv što si cijeli život živio u Jugoslaviji, a onda kad je došla hrvatska država otišao si u Australiju. Svatko ima pravo na svoj životni put. Ja sam zbog Hrvatske i obitelj žrtvovao, i zbog toga i danas tražim oprost moje djece. Što sam ja to u Melbourneu kao generalni-konzul učinio što je vas osobno tangiralo i mene učinilo “vašim neprijateljem”. Pokojna Janja i ja dolazili smo vama doma u posjet u Melbourneu. Oboje sam vas zvao na sve manifestacije koje je Generalni konzulat u Melbourneu u moje vrijeme organizirao. Mate imao za tebe razumijevanja kad si imao i nekih ozbiljnih osobnih problema u Melbourneu.

photo

Zajedno smo radili u Merčepovoj “Zori”

Želim vas također podsjetiti na 1995. godinu kad sam u Zagrebu zajedno s Matom radio u tjedniku “Zora”, čiji je nakladnik bio moj prijatelj, hrvatski vitez i mučenik Tomislav Merčep. Glavni urednik bio je prof.dr.sc. Josip Jurčević. Jesu li i oni sumnjivi tipovi? Da, zaboravio sam napomenuti, kako si mi se ti Mate u Melbourneu često zahvaljivao za osobnu novčanu pomoć dok smo zajedno radili u «Zori» u Zagrebu, kako bi mogao preživjeti. Bilo to je vrijeme kad ni ja nisam imao novaca i nisam dobivao plaću, jer me je Mate Granić izgurao iz MVP-e 1994. godine.

photo-1

Daj, molim vas prestanite me spominjati na facebooku, osim ako nemate neku specijalnu zadaću. Ja ću u Hrvatskoj umrijeti i u mojoj zemlji ostaviti kosti, ma kakva ona bila. No, nikada neću odustati od borbe za bolju Hrvatsku od ove kakva je danas – od 2000. godine. Mate, možda su tvoji roditelji ili djed bili sličnog ideološkog opredjeljena kao i djed predsjednice KGK, ali to ti ne bi trebalo biti povod da mene napadaš zbog moje domoljubne aktivnosti u zadnjih 50 godina ili je to možda zbog činjenice što je moj otac za vrijeme Drugog svjetskog rata bio u Hrvatskoj vojsci, teško ranjen, preživio Bleiburg i poslije rata bio u zatvoru Lepoglavi u vrijeme dok je tamo bio blaženi kardinal Stepinac.

Nikada neću prestati boriti se za bolju i pravedniju Hrvatsku

Što se tiče mojeg javnog i otvorenog propitkivanja politike KGK i svih drugih bivših i sadašnjih državnih čelnika (prije tri godine sam dr. Ivu Josipovića, dok je još bio predsjednik države, nazvao najvećim neprijateljem hrvatskog naroda, što su objavili brojni portali, potraži na googleu). Naučen što je demokracija i sloboda govora u Australiji, ponekad kritiziram političke poglede i poteze predsjednice KGK zato što mislim da kao slobodan čovjek imam pravo na tu kritiku, makar ne moram biti u pravu što se tiče sadržaja kritike. Ni u zadnjim komentarima nisam ništa pogriješio niti sam imao namjeru činiti bilo kakvu štetu. Sve što sam želio je iskoristiti mojih 50 godina iskustva i života u Australiji i Hrvatskoj, kako bi Predsjednici skrenuo pozornost na neke pojedinosti koje njoj nisu nikako mogle biti poznate, niti je imala dovoljno iskusne savjetnike koji bi je mogli ispravno savjetovati. Ako bude potrebno objavit ću i pisma zahvale koje mi je Predsjednica slala zbog mojih ranijih komentara na temu iseljeništva. Duboko sam uvjeren da je predsjednica države moje komentare doživjela kao moje osobno razmišljanje, a ne davanje naputaka.

Za vas dvoje i sve one koji govore da sam ja do 1990. dijelio Hrvate u Australiji, uz ovaj komentar stavljam preslik prve stranice mjesečnika “Hrvatska sloboda” iz Melbourneu, kojega sam bio glavni urednik, kao i prvu stranicu “Hrvatskog tjednika” iz Melbournea, koji je uređivao sada tvoj prijatelj Dinko Dedić. Riječ je o sastanku, u Canberri 26. veljače 1989., hrvatskih državotvornih političkih organizacija diljem cijele Australije, pod imenom “Javne tribine”: Hrvatski oslobodilački pokret, Hrvatsko narodno vijeće (pojedinci), Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski otpor, Hrvatska seljačka stranka, Ujedinjeni Hrvati, “Hrvatica” Sydney, Hrvatski islamski centar i Crkveni odbor Blacktown (Sydney), itd. Bio je to prvi takav sastanak hrvatskih političkih organizacija u povijesti Australije. Dogodilo se da sam ja bio jedan od koordinatora i organizatora tih tribina koje su imale veliki odjek diljem svijeta. Cilj tog i mnogih drugih sastanaka bila je gradnja hrvatske sloge i priprema za pomoć Hrvatskoj, jer smo bili svjesni da će Milošević izvršiti agresiji na Hrvatsku, što se i dogodilo. Za vašu informaciju, jedna tribina održana je i u prepunom Hrvatskom domu u Footscrayu, a ja sam bio glavni govornik, podnio sam izvješće o radu Javnih tribina.

Šizofrena, ali i smišljena politika oko posjete hrvatskim klubovima u Australiji

U zaključku želim se samo kratko osvrnuti da promjenljivu politiku Republike Hrvatske prema hrvatskim domovima. Kad sam u prosincu 2008. došao na dužnost generalnog konzula, prvi ljudi s kojima sam stupio u kontakt bili su predsjednik Hrvatskog doma u Geelongu Paul Šarić i Andro Jurković i s njima razgovarao o medelima suradnje GK Melbourne i hrvatskih domova. Kratko vrijeme nakon toga predsjednik Hrvatskog doma u Footscrayu Ante Jurić i ja imali smo dugačak sastanak u Generalnom konzulatu. Za Majčin dan 2009., a na poziv ženske udruge “Katarina Zrinski”, koja je članica Hrvatskog doma u Footscrayu bio sam nazočan na proslavi u Hrvatskom domu, zajedno s pokojnom suprugom Janjom. I to možete provjeriti kod članice te udruge gospođe Dragice Heđeš. Dakle, sve je bilo u redu između mene i Doma.

Nažalost, nakon toga je počela igra, preko jedne Mesićeve prijateljice, koja je na kraju završila naputkom ministra vanjskih poslova Gordana Jandrokovića, sadašnjeg predsjednika Hrvatskog sabora, člana HDZ-a, da je “NDH režim bio štetan za Hrvatsku i hrvatski narod”, što je bio signal nama diplomatima da ne idemo u klubove u kojima se nalaze obilježja NDH. Kako sam ja, za razliku od svih drugih diplomata u Australiji, među kojima je bilo i članova Komunističke partije, kao i Udbe, bio jedini hrvatski politički diplomat kojeg su u MVP-u doživljavali kao ustašu, iako sam u Australiji bio član HSS-a, u Zagrebu su, nakon dolaska Vesne Pusić na mjesto ministrice vanjskih poslova, čekali na dobar izgovor da me prije vremena vrate u Hrvatsku. Smetao im je moj domoljubni rad i jačanje odnosa RH s australskim državama u kojima sam vršio dužnost generalnog konzula. No, budući da sam znao kako se radi o podvalama, nisam imao namjeru dati im priliku za takav potez.

Samo hrvatski državni vrh može donijeti odluku o ispravnosti ili ne službene suradnje sa svim hrvatskim klubovima u Australiji

I na kraju, koliko je vidljiva i prozirna ta udbaška politika u Zagrebu i nekonzistentnost odnosa prema hrvatskim klubovima u Australiji, najbolje se vidi po činjenici da je generalna konzulica u Melbourneu Ana Modun službeno otvorila “novi” i navodno sporni Hrvatski dom u Footscrayu (Melbourneu). Mislim da je u to vrijeme ministrica vanjskih poslova bila sadašnja predsjednica Kolinda Grabat-Kitarović. Da stvar bude još bizarnija, vrlo brzo nakon što je stupio na dužnost veleposlanika u Canberri, dr. Damir Kušen je došao u Melbourne i 20. studenog 2013. službeno posjetio Hrvatski dom u Fooscrayu, i u govoru se ispričao i izjavio žaljenje zbog toga što raniji diplomati (mislio je na mene) nisu dolazili u Hrvatski dom. Njegova je želja bila učiniti ono što je tijekom posjeta Australiji trebala jasnije učiniti Predsjednica, ali i mnogi hrvatski političari prije nje. Nije ovoga puta trebala ići u Hrvatski dom u Melbourneu, jer nije napravljena dobra priprema, s jedne i druge strane, za tako nešto. No Predsjednica je trebala poslati jasnu i javnu poruku kako je svjesna tog problema i da ga treba riješiti na najbolji mogući način. Jedine institucije u Hrvatskoj koje mogu taj problem povoljno riješiti su Predsjednica, Vlada RH i Hrvatski sabor. Diplomati nemaju tu moć, jer oni moraju provoditi državnu politiku kakva je u tom trenutku.

U vrijeme posjeta veleposlanika Kušena Hrvatskom domu u Melbourneu, predsjednik države bio je Ivo Josipović, a ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić. Dakle, HDZ-ov ministar vanjskih poslova Jandroković, uz suglasnost Jadranke Kosor i Stjepana Mesića, branio je odlazak hrvatskim diplomatima u hrvatske klubove s obilježjima NDH, a neojugoslaveni i djeca hrvatskih komunista Ivo Josipović i Vesna Pusić nisu pozivali hrvatskog veleposlanika u Canberri “na red”. Jedino moguće objašnjenje za takve igre leži u mogućnosti da Udba ima svoje prste jednako u HDZ-u i u SDP-u.

Uz ovaj članak stavljam sliku gospođe i generalne konzulice Ane Modun kako otvara novi Hrvatski dom u Footscray, kao i sliku i članak, na engleskom jeziku, iz «Hrvatskog vjesnika» u Melbourneu, o službenom posjetu veleposlanika dr. Damira Kušena Hrvatskom domu u Footscrayu (Melbourneu). Sve što sam ja u mojim komentarima o posjetu predsjednice države Australiji želio je skrenuti pozornost predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović da nastupi kao veliki državnik i zauvijek od akta stavi na stranu igru oko hrvatskih domova u Australiji i tzv. «ustaške emigracije» u Australiji, kako su Hrvate u Australiji javno nazivali Vesna Pusić i Ivo Josipović i mnogi drugi. Ta istovremeno jasna i ambivalenta politika Republike Hrvatske prema hrvatskom iseljeništvu mora prije ili kasnije biti jasno definirana. U protivnome neće biti ništa od novog zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske.

Kako ovaj komentar pišem na brzinu i pod dojmom podmuklih i neopravdanih napada na moju osobu, u idućih dva tri tjedna napisat ću novi komentar s još više jasnoće, koji neće biti osobe naravi, o mreži i igrama koje Udba još uvijek provodi, kao u Hrvatskoj tako i u iseljeništvu.

Melbourne gives new ambassador Dr Damir Kušen a warm welcome

Generalni konzulat Republike Hrvatske u
Melbourne
poziva Vas i Vašeg partnera na
Cocktail Party
u znak dobrodošlice novom hrvatskom veleposlaniku Republike Hrvatske u Australiji, dr.sc. Damiru Kušen
Coctail Party održat će se u Gotovina Room u Australsko hrvatskom društvu Melbourne,
72 Whitehall Street, Footscray VIC 3011
u petak 15. studenog 2013. godine u 7 pm
Molimo potvrdite Vaš dolazak do srijede 13. studenog 2013. godine na broj telefona 9699 2633

P.S. Ovo je prijepis službene pozivnice Generalnog konzulata u Melbourneu

HOP