Zašto Plenković ne pita jedinog pravog zapovjednika HOS-a Paragu o ploči u Jasenovcu?

0
7363

HOS je počeo biti glavna tema kao i Thompson. Ista je nit vodilja u medijima. Ekstremizam. Popovčevi puleni divljaju po Vrginmostu, progone djecu, prijete obiteljima, ali su u medijima umjereni Srbi.

Čemu taj cirkus? Jedan je  razlog zbog razjedinjenosti HOS-a, koji imaju masu zapovjednika koji u ovaj trenutak kada se odlučuje o HOS-ovoj ploči u Jasenovcu, imaju svoj stav, a taj stav očito nije usklađen s većinom, jer je i masa udruga HOS-a registrirana. Prevelik broj udruga. To naravno odgovara HDZ-u.

Ipak to nije teško shvatiti kada se pojedinačno zapovjedna ekipa otrgnula od jedinog stvarnog zapovjednika HOS-a, Dobroslava Parage. O tome govori i jedini HOS-ovac koji prosvjeduje pred prostorijama M. Pupovca, D. Keleminec. Iako dijametranlo suprotnog stava od Parage ipak priznaje da je Đapić pučem oduzeo primat Paragi i “da bi HOS-ovci trebali konzultirati Paragu”… Njega mnogi priznaju kao stvarnog vođu. Bi li Paraga pristao na uklanjanje ploče iz Jasenovca? Prosudite sami…

HOS-ovci su prezreni od medijskih manipulatora i napadani jer su neki od njih za položaje prešli u neke druge političke tabore i time oslabili HOS.

Tuđman je krivo HOS-ovce zbog kašnjenja međunarodnog priznanja, ali svakako treba reći da su postrojbe bile bez mrlje u vrijeme domovinskog rata za razliku od nekih tuđmanovih snaga, posebno u sastavu HVO-a. Čini se da njemu odaniji HVO više je imao mrlja  tijekom rata od HOS-a.

Nabrojit ćemo najzanimljivije kontraverze oko HOS-a tijekom domovinskog rata;

Dogovorom Dobroslava Parage i tadašnjeg ministra obrane Slovenije Janeza Janše, dio njenih pripadnika prošao je specijalističku obuku u Sloveniji. Do listopada 1991. ta jedinica raste i dobiva status bojne. Prozvana je IX. bojna “Rafael vitez Boban”, a zapovjednik joj je bio bojnik Jozo Radanović, dotadašnji predsjednik podružnice HSP-a u Splitu. IX. bojna HOS-a je uskoro postala jedna od najpoznatijih jedinica HOS-a u Hrvatskoj. Početkom prosinca 1991. Jozu Radanovića je vodstvo HSP-a promaknulo u dopukovnika HOS-a.

Ante Paradžik biva 21. rujna 1991. ubijen u okolici Zagreba od strane hrvatske policije. Policijsko objašnjenje je bilo da su “dobili anonimnu dojavu da su u autu martićevci”.[12] Nakon Paradžikovog ubojstva, privremeni vršitelj dužnosti načelnika Ratnog stožera HOS-a postaje Anto Đapić. Dobroslav Paraga početkom 1992. slučajno izbjegava smrt kada je dignut u zrak stožer HOS-a u Vinkovcima pri čemu je poginulo pet osoba, a osam bilo ranjeno. 

Početkom studenog 1991., vodstvo opsjednutog Vukovara traži pomoć od Parage.

13. Rujan 1991., Paraga iz Zagreba šalje 200 vojnika HOS-a pod zapovjedništvom bojnikaEugena Meindorfera i satnika Dubravka Klauderotija u pomoć opkoljenom gradu. U Vinkovcima ih zaustavlja Tomislav Merčep, zamjenik ministra policije Ivana Vekića. Poslao ih je u Osijek gdje su zatvoreni u Crvenu vojarnu. Ministar obrane general Martin Špegelj je 16. Listopada izvršio smotru te jedinice i naredio Merčepu proboj prema Vukovaru pravcem Nuštar-Bogdanovci kako bi se bar stanovništvo spasilo kad se grad više ne može braniti. Merčep je odbio napasti pod izgovorom: “Kukuruzi su puni mina, a i nisam siguran da mi Dedaković ne bi pucao u leđa.”

HOS BIH je raspušten sporazumom između predsjednika Herceg-Bosne, Mate Bobana i generala HOS-a, Ante Prkačina 29. kolovoza 1992. koji je postignut u Grudama. Zbog ovog poteza, Dobroslav Paraga izbacio je Prkačina iz HSP-a.

U lipnju 1993. na Vojnom sudu u Zagrebu, Dobroslav Paraga, Anto Đapić, Mile Dedaković i Ante Prkačin optuženi su za stvarenje paravojske (HOS), ugrožavanje ustavnog poretka Republike Hrvatske, planiranje državnog udara, neovlašteno pribavljanje oružja i agitiranje protiv tadašnje vlasti. Vojni tužitelj bio je Mirsad Bakšić. Protiv Parage, Đapića, Dedakovića i Prkačina svjedočili su Krešimir Pavelić (bivši tajnik HSP-a), Janko Bobetko (general HV-a) i Mate Šarlija Daidža (general HV-a i HVO-a).

Kontraverze traju do danas.

Dok Prkačin tvrdi da su postrojbe nastale na pozitivnim zasadama ustaškog pokreta, a i same ustaše pred  kraj 2. svj. rata prelaze u HOS, te je ova priča logična, keleminčevi sljedbenici tvrde danas da nisu ustaše već dio domoljubnih snaga. Kakve bile, snage su meta medija. Račanovci su dopustili njihove oznake kao legalne oznake udruga, Josipović je bio producent Čavoglava i Thompsona, a danas baš crveni najviše napadaju HOS.

HOP