OTVORENO PISMO POVODOM  DEVASTIRANJA SPOMEN-OBILJEŽJA HRVATSKIM BRANITELJIMA I STRADALNICIMA DOMOVINSKOG RATA U OSIJEKU

0
3377
 
 
Poštovani,
 
molimo Vas da u svojim medijima objavite OTVORENO PISMO  Udruge  koje upućujemo gradonačelniku Osijeka, svim braniteljima, domoljubima i hrvatskoj javnosti,  u integralnoj verziji. Otvoreno pismo simbolički šaljemo svim medijima 5 minuta do 12 sati, u utorak 17. listopada 2017. 
 

 5 minuta do 12 

OTVORENO PISMO POVODOM  DEVASTIRANJA SPOMEN-OBILJEŽJA HRVATSKIM BRANITELJIMA I STRADALNICIMA DOMOVINSKOG RATA U OSIJEKU

U prigodi DANA HEROJA OBRANE OSIJEKA 130. BRIGADE HV i 26. obljetnice ustroja postrojbe koja je osnažila obranu Osijeka i u zajedništvu sa drugim  brigadama HV i Hrvatskom policijom obranila grad Osijek, otvoreno  pismo upućujemo gradonačelniku Osijeka, svim braniteljima, domoljubima i hrvatskoj  javnosti.

Obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata danas je posebno važno jer je svaki put potrebno PONAVLJATI ISTINU o pravednom, obrambenom i oslobodilačkom Domovinskom ratu i veličanstvenoj pobjedi hrvatskih branitelja. Istina je samo jedna, što je potvrdio i Haaški sud svojom pravomoćnom presudom, da je Hrvatska bila izložena brutalnoj vojnoj agresiji tzv. JNA, mobilizirane srpske vojske i “navodno ugroženog” i izmanipuliranog dijela srpske manjine u Hrvatskoj. Dok svjedočimo da srpska propaganda o tzv. “građanskom ratu” ne jenjava danas smo u Hrvatskoj, nažalost, suočeni sa trendom skidanja ploča u čast poginulih branitelja i devastiranja spomenika poginulim braniteljima i civilima uz minoriziranje njihove žrtve.

Dani heroja, ponosa i slave bili su duboko urezani u naš grad. Danas smo, nažalost, svjedoci dana gaženja heroja, kriminalizacije ponosa i zatiranja slave.

Najnevjerojatniji, anticivilizacijski čin dogodio se upravo u našem gradu Osijeku, gdje je na središnjem Spomeniku u čast 1327 branitelja i397 građana koji su položili svoj život za njegovu obranu dozvoljeno postavljanje ugostiteljske terase.

Pored brutalnog nepoštovanja Zakona o zaštiti i očuvanju spomenika kulture i Odluke o komunalnom redu Grada Osijeka ovdje je na djelu, ne samo, nezabilježeno pogodovanje pojedincu  pred općim i javnim interesom, skandalozni čin gaženja žrtve heroja, dostojanstva njihovih obitelji, nego i minoriziranje  svih hrvatskih branitelja, građana stradalnika, žrtva brutalne agresije na civilizirani grad Osijek, kao i potpuno obezvrijeđivanje čitavog Domovinskog rata, a time i Hrvatske države, a za što je najodgovorniji prvi čovjek grada.

Spomen-obilježje hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata na Trgu Slobode u Osijeku  svečano je otvoreno je na blagdan sv. Petra i Pavla 31. lipnja 2003. godine.

Tada je Vladom RH rukovodio SDP i na otvorenju Spomenika bio je Ministar kulture Antun Vujić, a župan Osječko-baranjske županije bio je prof. dr. sc. Ladislav Bognar, predsjednik povjerenstva za izgradnju Spomen-obilježja.

IMG_4747-1 (1)IMG_4771-1

Monumentalni spomenik sastoji se od 7 monolitnih čeličnih vratnica (14 monolita) od patiniranog čelika koji simbolizira veliku žrtvu hrvatskih branitelja u borbi za slobodu i njime se želi na dostojanstven način odati počast hrabrim braniteljima koji su mlade živote položili u obrani svoje Domovine. Prolaz kroz vratnice se postupno širi od najužeg koji simbolizira tjeskobu i strah do sedmih  najširih vratnica koja su širom otvorena i simboliziraju slobodu.

Ispred vratnica oformljen je ceremonijalni plato dimenzija 17x 37m za odavanje počasti u različitim prigodama.  

Spomen-obilježje je postalo simbol stradanja i otpora, ali i simbol slavljenja mira i težnje da nam budućnost više ne bude obilježena ratovima i žrtvama.

Još u jesen 2015. god. naš predsjednik, kao član Odbora za branitelje grada Osijeka upozoravao ja će se Odbor za branitelje morati suočiti sa namjerom postavljanja terase na Spomen-obilježje na Trgu Slobode, što se nažalost i dogodilo u proljeće 2016. god. i to Rješenjem Grada Osijeka od 25. ožujka 2016.god

Odbor za branitelje kao savjetodavno tijelo gradonačelnika Osijeka na zahtjev o davanju mišljenja  o postavljanju sporne terase jednoglasno je dana 04. ožujka 2016. na 22. sjednici donio negativno mišljenje, no, isti to uopće nije verificirao. 

Gradonačelnik Osijeka Ivan Vrkić nakon pokušaja opravdanja zbog postavljanja terase na Spomenik u naručenom i friziranom tekstu “Treba uvažavati  prošlost, ali i udahnuti život sadašnjosti“ izazvao je reakciju autorice spomenika arhitektice Maje Furlan Zimmermann koja u svom dopisu od 11. travnja 2016. Ističe:„…ceremonijalna ploha koja je sastavni dio spomen-obilježja stradalnicima Domovinskog rata, je dimenzija 17X37 metara, te je jasno da se terasa kafića nalazi u zoni ceremonijalne plohe (a time i spomen obilježja) što osobno smatram neprimjerenim i nekulturnim na čitavom nizu razina,.. Izdavanjem koncesije za terasu kafića u prostoru spomen obilježja Grad Osijek šalje poruku da je, doslovno, sve na prodaju. Pa i dostojanstvo.“

Uslijedila je medijska reakcija Hrvatske stranke prava i Gradske četvrti “Gornji grad” Osijek, no gotovo potpuno je izostala reakcija brojnih Udruga osječkih branitelja.

Gradonačelnik Osijeka je u medijima 12. travnja 2016. najavio da će tražiti mišljenje nadležnog Ministarstva kulture, a koje je zatražila i naša Udruga, te po njemu postupiti.

U odgovoru- stručnom mišljenju Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine od 08. lipnja 2016. koji potpisuje pomoćnik Ministra kulture Davor Trupković dipl. ing.arh. o problemu postavljene terase na Spomen-obilježju u Osijekuutvrđuje da je predmetna ugostiteljska terasa postavljena na samu površinu trga odnosno dijela platoa pored vertikalnih dijelova spomenika, bez dodatne montažno demontažne podloge, što ufizičkom smislu olakšava rješavanje ovog problema,….Dio terase neposredno uz zgradu u kojoj se nalazi ugostiteljski lokal ne smatramo problematičnim“.

No, reakcija gradonačelnika Osijeka u skladu sa zakonom, odgovorom Ministarstva kulture, ali i građanskom uljuđenošću, uz pismeni poziv Udruge veterana 130. brigade HV od 20. lipnja 2016. na uklanjanje terase, poštovanje zakona i pijeteta prema žrtvama izostala je do današnjeg dana.

Kako se ne želimo ponovo dovoditi u skandaloznu situaciju, kao i za prošlogodišnju 25. Obljetnicu ustroja 130. Brigade HV, heroja obrane Osijeka, kada smo zbog postavljene  terase bili gotovo potpuno onemogućeni održati svečanost polaganja vijenaca i paljenja svijeća na Spomen-obilježju ukazujemo na poštovanje zakona i trajno uklanjanje terase.

Posebno ukazujemo i na nečasnu ulogu nekakve kvazi Koordinacije braniteljskih udruga bez pravne osobnosti i bilo kakvog legitimiteta da u ime svih branitelja našeg grada podrži skandalozno protuzakonito devastiranje monumentalnog Spomen-obilježja, a sve zbog privatnih osobnih benefita njihovog predsjednika, pri tome stalno minorizirajući ulogu heroja obrane našega grada 130. brigade Hrvatske vojske, čiju hrabrost i pobjedničku tradiciju, kao i svih branitelja Grada Osijeka ponosno promiče naša Udruga. Time se Koordinacija stavlja u funkciju podržavanja anacionalne opcije koja podrijeva Domovinski rat temelj hrvatske države i minorizira žrtvu branitelja i besćutno gazi po hrvatskim ljudskim i civilizacijskim vrijednostima obitelji, vjere i nacije u korist sljedbenika domaćih komunista, koji sebe nazivaju antifašistima, mrziteljima svega hrvatskog.

Napominjemo također da je takav poltronski stav Koordinacije braniteljskih udruga u suprotnosti sa pismenim stavom  MINISTARSTVA HRVATSKIH BRANITELJA; koji potpisuje Ministar, brigadni general Tomo Medved, časni domoljub i hrabri ratni zapovjednik; upućenom gradonačelniku Osijekaod 13. travnja 2016. gdje se ističe da je „…grubo narušen integritet  spomenika i uskraćena interakcija građana sa svrhom i namjenom spomenika, a ekonomski interes pojedinca nadišao je javni interes građana Osijeka. Ne ulazeći u okolnosti pod kojima je došlo do postavljanja terase ugostiteljskog objekta unutar zone nužne komunikacije spomenika na Trgu Slobode, ljubazno  Vas molimo da poduzmete potrebne radnje iz nadležnosti Grada Osijeka radi žurnog rješavanja nastalog problema, a u interesu građana Osijeka“.

Kako ne pristajemo na daljnje obezvrijeđivanje i minoriziranje žrtve i dostojanstva branitelja i stradalnika, ukoliko se i na ovo otvoreno pismo ne očituje gradonačelnik kao odgovorna osoba zbog sramotnog pogodovanja i nepoštovanja zakona na izrazito necivilizirani način odobravanjem devastiranja središnjeg Spomen-obilježja i trajno ne ukloni skandaloznu terasu sa ceremonijalne plohe spomenika, te isto javno obznani i omogući održavanje svačanosti odavanja počasti, biti ćemo primorani postupiti u skladu sa zakonskom regulativom.

Zar nam je tako malo stalo do naše slavne prošlosti ?? Zar se tako poštuju simboli na hrvatske  žrtve i nacionalne vrijednosti  ?                          Hoćemo li pokazati da smo hrabri i ponosni ili ćemo u svom strahu za gubitak sitnih privilegija zauvijek dopustiti nametanje, pogodovanje i nepoštovanje zakona uz necivilizirano gaženje naših svetinja ?

Treba li nečiji mizerni privatni interes biti važniji od uljuđenosti i civiliziranosti čitavog grada i počasti žrtvama i herojima njegove obrane ?

 Zavšiti ćemo sa izrekom Bjørnstjerne Martinus Bjørnsona, norveškog književnika, nobelovca i političara : “Nezahvalnost je nedostatak kulture”.

Vjerujemo da će pobijediti razum, poštovanje zakona i uljuđenost, da ako to već neće i ne žele uraditi prozvani, da će institucije hrvatske države postupiti sukladno zakonu i u konačnici naložiti trajno uklanjanje terase sa Spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i stradalnicima i time poslati poruku da se takav nečastan čin više nikada i nigdje ne ponovi.

UDRUGA VETERANA 130. BRIGADE HV OSIJEK

Osijek, 17. listopada 2017.

HOP