Sramota: Partizani su im ubijali članove obitelji, Jugoslavija pokrala imovinu,a sud 60 godina ne želi presuditi pravedno!

0
7875

Silvana Menđušić napravila je na HRT-u emisiju o obitelji Žuvela koju je pokrala Titova Jugoslavija, a danas ova neokomunistička Hrvatska nastavlja maltretirati obitelj Žuvela preko korumpiranog krivosuđa. Vlasnici stambenih objekata u Zadru obratili su se i našem portalu u svezi nakaradnog postupka koji traje 60 godina u zemlji pljačke i lopovluka. Jasno da opljačkano je sada teško vratiti, jer su neki drugi ljudi na tim adresama, a ako država plati štetu otvara pandorinu kutiju, pa je lakše preko pravosuđa uništavati vlasnike objekta.

-Ovo je stanje u našem pravosuđu,sutkinja koja je u Virovitici osumnjićena za malverzacije, doselila naglo u Pag, radi pri Općinskom sudu u Zadru.Što nije riješilo puno sudaca od 1956. do danas,to je ova sutkinja riješila u 2 minute u našem slučaju. A nakon emisije na HRT  1  STAMBENO PITANJE   Silvane Menđušić-ŽUVELINE KUĆE.-napisala je Marija Žuvela.

-Sutkinja biser našeg pravosuđaje Blanka Pacaloš Torbaj čije sam ime uguglala i dobila članak o njenom radu u Virovitici-MITO I KORUPCIJA-,kojeg sam Vam htjela poslati,ali ne znam.U osmom desetljeću života sam pa mi slabije ide…

Mi smo ga pronašli na internetu;

http://www.virovitica.net/clanak.asp?clanakID=5013

Donosimo integralni tekst naše suradnice Marije Mikolić koji je nastao kao rezultat projekta “Priče o organiziranom kriminalu” Centra za istraživačko novinarstvo iz Zagreba i Media centra Sarajevo.

 

Sutkinja Općinskog suda Blanka Pacaloš-Torbaj i predsjednik Županijskog suda u Virovitici Darko Domšić imena koja se nalaze na listi osoba koje oko dvije tisuće štediša ŠKZ-a u stečaju, među kojima je i dio iz ZŠKZ-a u stečaju, smatra suodgovornima za krah Zadruge te nestanak 105 milijuna kuna štednih uloga.

– Prozivamo ih za očiti nemoral i korupciju. Njihove obitelji bile su, prema dokumentima koje posjedujemo, povlaštene štediše u Zadruzi. Tijekom ožujka, travnja i svibnja 2005. godine uspjele su steći pravo na nekretnine u Crikvenici kao protuvrijednost za svoju štednju. U isto vrijeme, štediše nisu mogle podići svoj novac već šest mjeseci jer su im voditelji Zadruge govorili da novca više nema, te da je s njihovim novcem nestala i mogućnost dobivanja nekretnina koje su preko tvrtke Jedra d.o.o. bile garancija štednim ulozima. Veze su očite: u tri mjeseca nekretnine su Crikvenici dobilo je samo dvadesetak ljudi, dok je u Zadruzi štedjelo njih više od 1200, a među tim povlaštenima nalaze se čak dvije obitelji virovitičkih sudaca i obitelji tadašnjih voditelja Zadruge – kaže mr. Siniša Prpić, predsjednik Odbora vjerovnika ŠKZ-a u stečaju.

– Tijekom 2004. i 2005. godine u Zadruzi su se obavljale sumnjive transakcije koje su išle preko blagajne, a ne žiro računa. Kupoprodajni ugovori koji su u tom razdoblju sklapani između štediša i tvrtke Jedra d.o.o.odnose se isključivo na zamjenu novčanih uloga sa nekretninama. Zadruga u to vrijeme štedišama više nije imala čime vratiti novac, osim na ovaj način. No nisu svi mogli dobiti nekretnine u zamjenu za svoje uloge – objasnio je Franjo Otročak, stečajni upravitelj ŠKZ-a u stečaju. Sumnjive transakcije nalaze se i pod istragom MUP-a, koji prati trag plaćanj a i kolanja novca vezan uz kupovinu nekretnina putem Jedre.

– U tijeku je kriminalistička obrada i policijski izvidi vezani uz tijek kupoprodaje nekretnina poslovnih i stambenih jedinica u Crikvenici, kojih ima preko 140 u izgrađena četiri objekta – stoji u priopćenju glasnogovornika PU Virovitičko-podravske Slavka Kopjara. S ciljem zaštite istrage, policija nam nije potvrdila nalaze li se među njima i ugovori virovitičkih sudaca.

Ministarstvo financija omogućilo kriminal !?

„Prozivamo i Maju Babić te Davorku Škiljić iz Odjela za nadzor Ministarstva financija. Ta je institucija preko Trgovačkog suda, a protivno čl. 14. Zakona o trgovačkim društvima, 2003. godine dozvolila osnivanje ŠKZ-a na istom mjestu gdje je bila ZŠKZ, tada u likvidaciji, sa istim ljudima i vrlo sličnog imena zadruge, te kasnije, unatoč uočenim nepravilnostima u radu koje nisu sankcionirali, dopustila stvaranje plodnog tla za sav ovaj kriminal. Mi smo, kada smo ušli u Zadrugu, uspjeli u tri dana napraviti ono za što je Ministarstvu financija trebalo pet godina -da shvati kako u Zadruzi nema niti jedne kune, te smo u tako kratkom vremenu uspjeli obavijestiti i sve kojih se to saznanje tiče – državnog odvjetnika Bajića, MUP, državno odvjetništvo u Bjelovaru i to isto ministarstvo financija koje nas sada mjesecima igrorira – rekao je mr. Siniša Prpić u ime Odbora vjerovnika ŠKZ-a u stečaju.

Što je pripalo obiteljima virovitičkih sudaca?

Vera i Igor Domšić, supruga i brat predsjednika Županijskog suda u Virovitici Darka Domšića vlasnici su garsonijere od 28 kvadrata i dijela stana u Crikvenici, prema kupoprodajnim ugovorima sa tvrtkom Jedra d.o.o. od 29. ožujka i 21. travnja 2005. godine. Rajko Pacaloš, suprug Blanke Pacaloš-Torbaj, sutkinje Općinskog suda u Virovitici, na temelju kupoprodajnog ugovora sa Jedrom d.o.o. od 12. travnja 2005. godine vlasnikom je dijela dvorišta u Crikvenici. Prijepis nekretnina u crikveničku gruntovnicu obavljen je tijekom travnja 2005. godine pod zemljišnoknjižnim ulošcima 5621 i 4947.


Domšić: Veza nisam bio ja, nego tata

„Moja supruga i brat bili su štediše u zadruzi i kupili su apartmane u zgradama u Crikvenici novcem, svojim štednim ulozima., nisu ih dobili na poklon. Prije negoli je Zadruga propala, željeli su spasiti svoj novac i riješiti pitanje štednih uloga. Ja nisam povukao nikakve veze, nego smo, prije propasti Zadruge, kupovinu nekretnina uspjeli realizirati preko tate – rekao nam je u telefonskom razgovoru Darko Domšić, predsjednik i sudac Županijskog suda u Virovitici.

Tjeskobnim glasom rekao je da on nije bio štediša, a da ga slučaj stalno prati i zamolio da ga više ništa ne ispitujemo. Darko Domšić radio je i kao sudac Općinskog suda u Virovitici, a tijekom svoje karijere sudio je i na parnicama vezanima uz Zanatsko štedno-kreditnu zadrugu Virovitica, prethodnicu ŠKZ-a. Njegov otac Martin Domšić prvookrivljeni je u kaznenom postupku protiv šestorke odgovornih za propast Zadruge, a koji se ovih dana vodi na Županijskom sudu u Bjelovaru.


Pacaloš-Torbaj: Nekrentine su vlasništvo bivšeg supruga

Sutkinja Općinskog suda Blanka Pacaloš-Torbaj prozivku na nemoral i korupciju komentirala je riječima: „Ne osjećam se prozvanom, jer je riječ o nekrentinama u vlasništvu mog sada bivšeg supruga, a oni ako žele, neka me javno prozivaju. U vrijeme kada su nekrentine kupljene, suprug i ja smo bili u lošim odnosima i pred rastavom koja je kasnije uslijedila. Ja ne mogu odgovarati za njegove postupke, a osobno nisam štedjela ondje niti ikako utjecala na stjecanje njegovog vlasništva.“

Sutkinja Pacaloš-Torbaj u svojoj je službi najpoznatija po ovršnim postupcima vezanima uz ZŠKZ, prethodnicu ŠKZ-a. Dužnici koji su dizali kredite u ZŠKZ-u nisu ih mogli vraćati zbog previsokih kamatnih stopa, koje su u najvećem broju slučajeva dosizale i do 400 posto godišnje. Zadruga je predlagala ovrhe za naplatu duga, sud je odobrio javnu licitaciju, pa je u devedet posto slučajeva kuće i druge nekretnine svojih dužnika kupila ta ista Zadruga, pojedine za jednu ili 500 kuna!

 

-Emisiju STAMBENO PITANJE-ŽUVELINE KUĆE  može se skinuti na HRT na upit.To je priča o porušenom i opljačkanom Zadru,o uzurpaciji 4 kuće mojoj svekrvi u Zadru,koje su namjerno srušene i JNA je napravila nove.

-Ali kako nam nikada nije isplaćena naknada, te kuće ni danas nemaju građevnu dozvolu a stanovi su prodani.Tu vodimo spor od 1956. godine do danas. Rješenje o “objedinjavanju” terena i stanova,predstavlja novu nacionalizaciju u ovom slučaju. Upravo smo se na to rješenje žalili na Ustavni sud.

-To je jedan slučaj-slučaj obitelji mog supruga.
-Sa druge strane,moga djeda Bartola Cicilianija u Imotskom su strijeljali partizani 1944.godine i sve uzeli- 27 ooo m2 vinograda i terena, mlinice, auto i gradsku  kavanu, koju su nam nedavno vratili.
Zahtjevi za povrat ostaloga još leže negdje u ladicama.

Eto,moj suprug i ja dogodine slavimo-ako poživimo 50 godina braka i 50 godina krvave borbe po ovim pitanjima.Predugo bi bilo da Vam pišem.

U čemu je sutkinja pogriješila u odluci?

Drago mi je da ste pogledali emisiju.Dakle od 1956.g.nitko nikada nije izdao nikakvo rješenje o izvlaštenju naših kuća, niti nam je plaćeno izvlašćenje. .Presudom Vrhovnog suda iz 1973.g.ustanovljeno je da “općina Zadar nije zakonski provela postupak”.tako stoji i  danas.

Podigli smo ustavnu tužbu na rješenje sutkinje Pacaloš, jer je ona bez obzira na stanje spora donijela rješenje da se firma POMINVET dd  Split, kao nasljednik JUGOBANKE  može uknjižiti na dio zemljišta, koje je do 2001.g.bilo na teretu moje svekrve Fattor Puntel Žuvela Olive. Dakle,bez obzira na stanje u zemljišnim knjigama, sutkinja Pacaloš je dozvolila upis vlasništva firme POMINVEST   dd., kao nasljednika Jugobanke, iako je dokazano da Juobanka u Hrvatskoj nikada nije bila vlasnik nego u najmu, to jest POSJEDNIK nečega, što nije bilo njezino i što nije uneseno u njen kapital.

Ovo se odnosi na Pravilnik  o objedinjavanju etažnih vlasnika i našeg zemljišta, koje nikada nije izvlašteno. De facto je sutkinja Pacaloš dala mogućnost nevlasniku POMINVEST da se uknjiži na 166 m2 poslovnog prostora, na kojima je do 2001.godine postojao teret na ime moje svekrve. Nedugo zatim oformmljena je nova čestica zemlje i dobila novi broj n-9738 i time se brisalo ime moje svekrve iz teretovnice, što u odnosu na Srbe nije bilo tako, jer Anegs G europskog vijeća kaže da sve što se nalazilo upisano u ZK do 31.12.1990. mora biti i preneseno u novi ZU.

Kako imamo i dopis i presudu Visokog trgovačkog suda u Zagrebu da JUGOBANKA  nikada nije bila vlasnik, sutkinja Pacaloš je objedinjavanjem KPU dozvolila  nevlasniku  POMINVEST DD. iz SPLITA da postane vlasnik nad poslovnim prostorom, koji NIKADA nije bio ničiji,sudeći po zemljišnim knjigama.

Dakle,nevlasniku dozovljava uknjižbu, a zanemaruje našu lokacijsku, građevnu i uporabnu dozvolu na 3.katu. Za nju ne postojimo.
Vjerujte,teško je unekoliko redaka iznijeti sve skupa, sutkinja Pacaloš je iz Virovitice preselila u Zadar, područni ured u Pagu.
Sasvim osnovano sumnjamo da  nečasnim radnjama pokušala uvesti POMINVEST dd Split u vlasištvo atraktivnog poslovnog prostora u gradu, kojeg mi tražimo natrag jer KROZ ZEMLJIŠNE KNJIGE NITKO NIKADA NIJE BIO UKNJIŽEN  na taj protstor, niti Jugobanka, niti Bagat , niti Zagrebačka banka, niti Pominvest..
Zemljišno stanje govori o suprotnom.I na koncu sutkinja Pacaloš nam savjetuje da tužimo POMINVEST.Zašto?
Ta firma nije ni u posjedu ovog prostora, dala ga je u podnajam, ali ne znamo temeljem čega? Ona je i danas nevlasnik.
Naravno,ako se pomoću ovog rješenja sutkinje Pacaloš ne uknjiž i to temeljem elaborat, a elaborat nije po Zakonu o vlasništvu dokaz vlasništva

-Hvala na zanimanju i puno pozdrava Marija Žuvela.-napisala je oštećenica Žuvela.

HOP