Ekskluzivno: Otkrivamo sve prijevare i lopovluke ‘Agrokorovog spasioca’ Ramljaka u TLM-u, HEP-u…

0
8698

Zašto Plenković mudruje kada je u pitanju imenovanje članova Nadzornog odbora HEP- a, jer mu je svakako mogao pomoći Ante Ramljak ,koji je u prethodnom sazivu KUKURIKU koalicije bio član iste i odlično poznaje neke sadašnje članove ,trebao je samo pitati Martinu Dalić jer i ona o tome nešto zna,a priča ide otpriliko ovako :

oliverIskreno priznajem: muza ovog je teksta novinarka Toma (Jutarnji list ), koja je u nedavnom tekstu opisivala detalje tužbe Ante Ramljaka protiv Davora Bernardića.

  Iako je Bernardić čelnik partije koja se nikad nije odrekla jugokomunističke prošlosti, Dačićev brat po nasljedstvu, njegov krimen je za vladajuću elitu još gori od toga: Bernardić dovodi u pitanje upletenost vlasti u kriminalno loše upravljanje Agrokorom. Pritom jednostavno koristi lopte koje mu ‘na volej’ šalju pripadnici nesposobne vlasti. Nema nikakve sumnje da je Bernardić jednako loš ili gori od većine sadašnjih i bivših ministara i premijera, a isto tako nema sumnje da bi dolaskom na vlast radio mnoge stvari koje sada prikazuje kriminalnima. Bernardić je jednostavno još jedan potkupljivi oportunista tj. političar. Ali, ako je išta do sada napravio dobro, to je činjenica ( da će se & lsqu o );potući’ sa Ramljakom. Možda konačno prisili premijera da povuče jedini potez kojim malo može spasiti obraz i promjeniti javno mišljenje o odgovornosti za Ramljakov ugovor sa lešinarskim fondovima, da smjeni Ramljaka.

Posebno mi je upala u oko rečenica Ramljakova odvjetnika kako je Ramljak: ‘građanin koji je temeljem rezultata svog dosadašnjeg rada u gospodarstvu i iskustva koje je stekao predložen za izvanrednog povjerenika’. Mislim da trebamo dati podršku Ramljaku i njegovom odvjetniku i ukazati na ‘rezultate’ rada „svetog Ante“. Tko je „sveti Ante“ i što je do sada radio? Posebno je bitno ukazati na njegov put u SDP-ovoj vladi, kako bi se jasno vidjelo da u hrvatskoj uvijek vladaju isti ljudi, bez obzira koja je politička stranka na vlasti.

Dakle, Ramljak je kao prvi značajniji posao navodi direktorovanje u austrijskoj podružnici CAIB-a. Tu je „sveti Ante“ preuzimao i spajao tvrtke. Dugo godina slušamo priče o hrvatskom novcu koji su veliki igrači (čitaj: UDBA) pospremili u austrijske banke početkom devedesetih godina, a koji se potom vraćao u Hrvatsku za kupnju tvrtki koje su pretvarane, ‘spajane i preuzimane’ od privatnih poduzetnika, poput Škegre, Kutle, Pašalića, Gucića,Todorića… Treba li ponoviti da je u CAIB-u u to vrijeme radio i g. Crnjac, jedan od direktora u aferi Agrokor? I da su on i „sveti Ante“ neizbježno bili u jako dobrim vezama?

Uz podršku dobro umreženih visokih struktura koje su kontrolirale gospodarstvo, „sveti“ je Ante preuzimao i spajao. Bio kotačić u sustavu. Poput npr. Marka Lešića. Radio posao koji uz takvu podršku sustava može raditi svako tko je završio bilo koji ekonomski faks, čak i ovaj u EU razmjerima  katastrofalno loš – zagrebački. No, 2008. godine Ante je transferiran. Gdje je, pitate se, mogao završiti takav poduzetnički veleum? Možda u nekoj visokosofisticiranoj i efikasoj privatnoj tvrtki na zapadu, gdje su masno platili njegova neviđena znanja i sposobnosti? Naravno da ne.

Sukladno mogućnostima, potrebama i nadasve poznanstvima, ili kako je to kazao odvjetnik Ramljaka: ‘Ramljak se posebno ističe poznavanjem domaće poslovne mreže i mnogobrojnim kontaktima u poslovnoj i financijskoj zajednici’, „sveti Ante“ se zaposlio kod – Škegre u Quaestus fondu.

sir-oliver

Kud će suza neg na oko. Sad postaje zanimljivo. Ante je zadužen za Metronet, koji tako neslavno propada da čak i Škegro otvara bocu (ne valjda ‘onu’), kad uspjeva sad već dokazano nesposobnog Antu ‘uvaliti’ Radomiru Čačiću. Još jednom velikom hrvatskom ekonomistu čije su sve tvrtke propale, a rad u javnom sektoru sinonim je za arogantnu korupciju; ( formulu koju su preuzeli i njegovi legitimni nasljednici Vrdoljak, Ferenčak, Pusić, Taritaš), ali kojeg PR novinari pod utjecajem njegove osobne PR stručnjakinje Ankice Mamić rado kite epitetima kao što su ‘odlučan’ i ‘poznavaoc’. Prijatelj iz Quaestusa mi kaže da je u to doba 2012. godine u Questusu kružila šala kako je odlazak Ante ‘mali gubitak za Quaestus, ali veliki za državu’.

neŠto radi Ante sa Čačićem? Pa, ne popravljaju televizore nego osnivaju CEI, instituciju koja je trebala potaknuti investicije u energetiku. Svjedoci smo silnog njihova uspjeha, koliko vidimo gradi se na sve strane. Ante je najstručniji u izvlačenju javnog novca: tako kao član nadzornog odbora HEP-a, a uz podršku g. Brukete kontrolira i nadzire mjesečni transfer 1,6 milijuna kn iz blagajne HEP-a prema CEI-ju.

HEP tako postaje krava muzara iz koje se preko računa za nepostojeće i neizvršene usluge izvlači mjesečna apanaža za Ramljaka i ekipu. I iz tog novca dodatno financiraju Ugovori o konzultantskim uslugama Čačićevih prijatelja, tj. tvrtke ‘PPP Centar’ iz Zagreba koji vodi Saša Marenjak, a koji je dobio 30 milijuna kuna (još jednom: trideset milijuna kuna) za nula (još jednom: nula) odrađenih projekata.

Umjesto da, sukladno nalazima DRŽAVNE REVIZIJE u zatvoru završi Ramljak, završava Čačić.

Ali ne kako bi svi pomislili zbog dokazanog  gospodarskog kriminala sa g. Marenjakom, već zbog prometne nesreće na autoputu u Mađarskoj. Da je bilo u Hrvatskoj, mogla bi se izmislit kakva sinkopa, a ovako… ode „Gazimir“ u zatvor, gdje je ponizan i shrvan zbog odizimanja dva ljudska života, utučeno razvijao tehnike golfa.

Ante upoznaje novog mecenu, Ivana Vrdoljaka. Vrdoljak mu daje u zadatak izgradnju LNG-a. Vidimo, i tu je Ante toliko uspješan te možemo uživati u prekrasnom    novoizgrađenom LNG terminalu na Krku. Konačno, odlazi iz javnog sektora i postaje savjetnik. Najpoznatija tvrtka koju je samostalno savjetovao postaje šibenski TLM, koji naravno bez greške odlazi u stečaj, ali u kojem je „svetac“ upoznao lešinarski fond koji je danas u Agrokoru. Lešinari ipak znaju da bolesno tkivo nije jestivo, pa odlaze iz TLM-a, no ostaju, u vezi s Antom…

Najžalosniji dio CV-a ovog „sveca je“ Agrokor. Čovjek je toliko nesposoban da ga notorni kriminalac i lažljivac, te najveća štetočina poput Todorića, već nekoliko puta uspjeva uloviti u lažima i opravdano ukazati na štetu koju nanosi svojim ponašanjem. Badava i silni milijuni za konzultante, Ante ne zna držat jezik za zubima. Ne treba biti pametan pa zaključiti da ga je na sukob sa Bernardićem vjerojatno nagnao samo vlastiti ego i osjećaj da je on ‘bitan’.

„Sveti Ante“ je klasična hrvatska priča, čovjek koji je zamalo postao junak Vukovara, koji je zamalo spasio TLM, koji je zamalo sagradio LNG terminal, koji je zamalo pokrenuo investicije u energetici, koji je zamalo od Metroneta napravio ozbiljnu i veliku tvrtku, koji je zamalo…  rezultati nula, PR odličan (plaćen našim, ili bolje rečeno HEP-ovim novcem). Osobno bogatstvo i prihodi veliki, uz činjenje velike i od strane državne revizije dokazane štete proračunu RH i svim građanima. Podsjeća li Vas na nekoga? Mene podsjeća na sve spomenute u ovom članku, ali i još neke iz RH. Stoga je logično da ga svi ti ljudi hvale: kako i ne bi, kad bi svi oni na Antinom mjestu potpisali Ugovor sa lešinarima baš onakav kako je potpisao i Ante.

troteri

Misli li još itko da građani neće platiti ceh Agrokora? Siguran sam samo u jedno – neće ga platiti Ramljak. Čovjek za sva vremena i sve vlasti!Ante odlično pliva u uvjetima koje ima danas u Agrokoru,  idealan je čovjek za Vladu takvu kakva je danas.

Premijeru, molim Boga dragoga da mi dokažete da je barem ova moja posljednja rečenica pogrešna – smjenite „svetog Antu“ i postavite nekog da sanira dodatnu štetu  koju je njegovo postavljanje načinilo Agrokoru, državi i vašoj Vladi.

Anđelko Jeličić

HOP