Ekskluzivno objavljujemo tajne dokumente kojima se upropaštavala energetska osnova zemlje uz blagoslov Vrdoljaka

0
4429

Čovjek se ponekad pita koliko ima smisla napisati tekst o enormnim zaduženjima državnih tvrtki, kada se narod zabavlja urlanjem Kreše Beljaka u Saboru, koji proziva HDZ lopove, a i sam ima problema sa lopovlukom, ili kada veliki borac za ovršene  Ivan Pernar prodaje moral dok njegovi srpski frendići Malagurski i Obradović navijaju za “heroja Mladića”, a građani nakon strašne srpske zločinačke politike vjeruju zastupniku koji se prežderava sa najvećim srpskim fašistima u Beogradu?! 

No krenimo redom. Tema su Pađeni. Ponovo. Krš koji je trebao poslužiti našem narodu preko obnovljivih izvora energije kao spas u trenucima električnih manjkova ili općenito kao proizvođač obnovljivih izvora energije.

-HEP se ozbiljnije počeo pripremati za obnovljive izvore tek 2007.godine kad je operativno zaživjelo noosnovano društvo kći HEP Obnovljivo izvori energije d.o.o. ( HEP – OIE ),koje je temeljem okolnosti i povijesti poslovanja društva ugašeno polovicom 2015.godine ( odnosno formalno pripojeno drugom društvu unutar HEP grupe ).Naravno da je bilo iluzorno očekivati da HEP u devet godina može ostvariti ono za što privatnom poduzetniku treba 13-15 godina, naročito ako se uzme u obzir da pri tome privatni poduzetnici nisu sputani sporim i kompliciranim procedurama javne nabave ili sporim internimkorporacijskim procedurama i donošenjem potrebnih odluka, koje kod privatnih poduzetnika praktički ne postoje. Jedna od većih prepreka s kojom se HEP suočio je nevjerovatno spora izmjena prostornih planova, da spomenemo samo neke od objektivnih razloga,a ima i drugih.-tvrdi Anđelko Jeličić, stručnjak za energetiku.

Slučaj  vjetroelektrana Pađeni;

Da bi se ušlo u projekt HEP je morao  uložiti milijunska sredstva za ispitivanja. Postaviti stometarske antene godinu dana. U projekt preko društva CEMP ušli su HEP i dvije austrijske tvrtke Verbund i BEWAG. Tajni dokument u čijem smo posjedu jasno govori kako se projekt razvijao.

20171123065042869

Austrijanci shvaćajući  nakon izvjesnog vremena kuda plovi ovaj brod svoje udjele prodaju, umjesto  HEP-u, koji “ostaje” u projektu izgradnje vjetroelektrane od 100 MW, priča odlazi u krivo. Odustaju od odličnog projekta HEP-ovci lošom ponudom. Za otkup i isplativost projekta istog odgovorna je tvrtka kćer HEP-a Obnovljivih izvora d.o.o. Njeni zaposlenici mislili su da će nastaviti raditi na samom projektu i nakon odlaska austrijskog partnera…ali nije bilo baš tako…

Koliko je tvrtka sa vrhunskim stručnjacima HEP Obnovljivih izvora d.o.o imala odlične planove govori činjenica da je još 2010. godine razvijale projekt za V. Goricu bioelektrane od 20 MW, izmještanje kotlovnica iz centra grada, izmještanje  proizvodnje električne i toplinske energije van grada, isti tako je u ovoj tvrtci razvijan projekt sunčeve elektrane Konjsko 160 kW i drugi projekti koji se mogu vidjeti u ovom dokumentu. Sve je ostalo tek slovo na papiru.

20171123065425277

Austrijanci su odlučili svoje udjele prodati iz zajedničkog projekta CEMP odnosno projekt Pađena, a HEP je za te udjele ponudio bezobrazno malo, iako je ispitivao i ulagao u taj projekt i projekt dolazi u ruke privatnika Bašića iz Posušja, koji koristi nezainteresiranost HEP-a ili pogodovanje…

20171123065313327

Dogodilo se to 2012. godine. Vlasnik tvrtke blizak je prijatelj brata tadašnjeg premijera Milanovića. Znači umjesto da HEP  krene u realizaciju projekta zacrtanog u tvrtci HEP Obnovljivi izvori d.o.o još 2010. godine, projekt se prepušta privatniku koji još dobiva i poticaje za proizvodnju i besplatna istraživanja HEP-a o isplativosti projekta. Ima li ovdje pogodovanja pojedincu na uštrb društva?

Prema nekom našem nahođenju tvrtku kćer HEP obnovljivih izvora d.o.o trebalo je utišati zbog nerealiziranih projekata, prodanih Pađena privatniku, pa se dosadašnji šef HEP-a Perica Jukić  dosjetio kako bi ovu tvrtku mogao pripojiti HEP proizvodnji  d.o.o i tako je zapravo zbrisati. Stručnjaci bi utihnuli, a sve neostvarene i sumnjivo prodane projekte bi stavili pod tepih, jer više ne bi nitko postavljao pitanja zašto su projekti propali, jer je u međuvremenu propala i tvrtka koja je nosila projekte….lukavo.

20171123065356490

Gašenjem tvrtke koja je trebala nositi nove projekte i pokretanje novih oblika zarade u principu je uništena djelomična perspektiva HEP-a. Destrukcija kao oblik produktivnosti je poznat samo u Hrvatskoj. Ovdje je destrukcija nagrađena dugogodišnjim šefovanjem HEP-om od strane Perice Jukića kojeg Plenković već godinu dana nema muda smijeniti, iako se radi o privredniku koji je više za remetinečki oblik vladanja, nego za vođenje ovako velike tvrtke…

Zanimljivo da gašenjem ove tvrtke, domišljati Perica ulazi u novu suradnju, ali sada sa Nijemcima, konkurentom i energetskim gigantom RWE-om, s kojim osniva tvrtku sa 50-50 % udjela ( u vrijednosti od otprilike 100 000 eura), imena NOVENERG D.O.O, sličnog karaktera, kao što je bila tvrtka HEP obnovljivi izvori d.o.o… svoje projekte gasi da bi sa konkurencijom gradio perspektivu?!

20171123065649470

Da rezimiramo, domišljati Perica alias Kvržica je ugasio dugogodišnju tvrtku sa izuzetnim stručnjacima, ugasio projekte koje je ova tvrtka razvijala i ušao u kompu sa konkurencijom koja do sada nije ništa razvila osim isplate plaća… Nevjerojatan napredak.

Za ove genijalane rezultate Perici bi trebao dozvoliti neodlučni Plenković da doživotno upropaštava HEP.

Da sve nije crno već može biti još crnje govori i izvješće nove zajedničke tvrtke za 2015. godinu.

20171123065947703
20171123070156812

Naravno da bi bilo iluzorno vjerovati kako za sve ove gluposti i muljaže tadašnji ministar gospodarstva Vrdoljak nije znao?! Plenković baš ovog pametnjakovića vraća u život i baš bi on trebao postati Plenkovićev joker zovi u svezi HEP-a. Na spomen njegova imena stvarni stručnjaci u HEP-u dobivaju napad, jer baš on stvara nesigurnost u tvrtki povlačeći poteze iz sjene…

Vjerodostojno HEP ide prema svojem kraju…

Igor Drenjančević

HOP