Objavljujemo kaznenu prijavu protiv čelnika HEP-a

0
16461

Dobili smo na uvid kaznenu prijavu protiv čelnika HEP-a od strane njihovog sindikata. Sve se ovo događa pred uspostavu nadzornog odbora i nove uprave HEP-a.

JEDAN OD IZAZOVA U HEP-u

PAMETNA BROJILA – ŠTO JE TO?

Mnogi potrošači se pitaju: Što se to događa oko nas? U medijima, reklamama, stručnim časopisima i skupovima, ali i u svakodnevnom životu susrećemo se s pametnim uređajima (pametni telefoni, pametni kućanski uređaji, pametni auti, pametne mreže, pametne ploče, …), a evo sada i pametnih brojila. Sve su to uređaji koje smo do sada koristili ,ali razvoj tehnologije omogućio je da ih koristimo na pametniji način i prilagodimo osobnim potrebama.

HEP Operator distribucijskog sustava d.o.o. uključio se u svijet pametnih uređaja, te u skladu s obavezama iz Općih uvjeta za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom izradio provedbeni plan zamjene najmanje 95% postojećih brojila za električnu energiju  brojilima s daljinskim očitanjem. Planom zamjene obuhvaćeno je oko 2,4 milijuna priključaka, s definiranim rokovima zamjene ovisno o kategoriji korisnika mreže (kupca) i zakupljenoj snazi priključka.

Što dobivaju zamjenom postojećih brojila pametnim brojilima s daljinskom očitanjem:

Korisnik mreže

  • Poboljšano informiranje o načinu potrošnje električne energije;
  • Račune s stvarnom potrošnjom, a ne akontacije na osnovu procjene;
  • Mogućnost primjene inovativnog tarifnog sustava;
  • Poboljšanje i proširenje usluga korisnicima mreže;
  • Smanjenje računa – neplaćanja usluge očitanja;
  • Očitanje bez potrebe ulaska očitača u kuće/stanove.

HEP ODS d.o.o.

  • Smanjenje netehničkih gubitaka;
  • Smanjenje troškova očitanja;
  • Brža detekcija, odziv i otklanjanje kvara;
  • Nadzor kvalitete opskrbe električnom energijom;
  • Zadovoljnije kupce;
  • Bolji uvid u opterećenje mreže.

 

Društvo u cjelini

 

  • Poboljšanje kvalitete opskrbe električnom energijom;
  • Ostvarivanje cilja smanjenja ukupne potrošnje električne energije i smanjenje emisije stakleničkih plinova;
  • Smanjenje potrebe za izgradnjom novih ili proširenje postojećih proizvodnih kapacitete;
  • Pozitivan utjecaj na razvoj tržišta električne energije.

Ovo su neke od važnijih prednosti koje donose pametna brojila. Daljnjim usavršavanjem pametnih brojila proširit će se mogućnosti i broj usluga koje će biti na raspolaganju korisnicima mreže u cilju što kvalitetnijeg upravljanja potrošnjom i troškovima svakog gospodarstvenika i kućanstava, a HEP ODS-u d.o.o. optimalno vođenje distribucijske mreže.

Pametna brojila su jedan od alata za racionalnu i učinkovitu potrošnju električne energije na obostranu korist,  korisnika mreže i operatera distribucijske mreže.

U čemu je caka ovo kaznene prijave?

Sumnja u namještanje poslova u javnoj nabavi, ako povežemo napisano u kaznenoj prijavi i dva dokumenta koja smo ekskluzivno dobili govore o mogućoj enormnoj zaradi pojedinaca na nezakonitim provizijama.

20171129071457064

 

20171129071505942

Ponuda u javnoj nabavi je vrijedna gotovo 195 milijuna, a kaznenom prijavom se želi ukazati da je namještena isključivo za jednog ponuđača. Ako je javna tajna da pojedinci za tako veliku ponudu vrijednosti dobivaju 4-5% provizije mislimo da pisatelj kaznene prijave aludira kako će u privatne džepove samo u ovom slučaju otići najmanje deset milijuna. Kako je došao do te konstatacije? Prema natječajima izašle su tri vrste ponuda iz HEP-a za taj dio javne nabave. Mi smo u posjedu dva dokumenta za koje su ozbiljno sumnja da su potpisani po povlašetnom položaju, dok treći dokument je povučen zbog činjenice da je jedan ponuđač ponudio znatno nižu cijenu od ostalih, onih priveligirenih, koji su u igri sa upravom, te je zato ponuda stornirana. Umjesto da upravi odgovara najniža cijena, uprava prema ovoj kaznenoj prijavi naštelava poslove osobama od kojih može izvući debelu proviziju. U tome sudjeluju najviše kadrovi iz HNS-a. Zbog te činjenice Plenković nikako ne može posložiti novu upravu, jer su svi željni masnih kolača.

Drugi ogroman faktor remećenja njegove odluke je svakako HOP portal koji dobiva stalno materijale iz HEP-a pa je strah vladu da ne uleti u žrvanj HNS-a, odnosno njihovih korumpiranih članova što bi dokumentima moglo poljuljati vladu. Zapravo nitko ne zna količinu dokumenata koju ovaj portal posjeduje i ako postoji dokument o nečijoj korupciji, a vlada imenuje tu osobu, tada stavlja glavu na panj jer ionako je HEP pod ozbiljnom istragom pravosuđa…

Od političara u zadnje vrijeme  saborski zastupnik Sinčić se pokušava dokopati naše dokumentacije, naravno za spas četnikoljupca Pernara. Emisare  je poslao i najveći novinarski domoljub, jer je jedan od njegovih financijera duboko upleten…priča ima i nastavak da bi u nekoj žnj varijanti i Plenković prepustio HNS-u HEP, a zauzvrat bi dobio ministarstvo obrazovanja…živi bili pa vidjeli…

HOP PORTAL