Hrvatske vlasti ne žele HPC, tko će onda preuzeti vojni ordinarij za Hrvate pravoslavce u HV-i?

0
5420

U Hrvatskoj ima preko 17000 Hrvata koji se izjašnjavaju kao pravoslavci. U HV-u ima jedna skupina profesionalnih vojnika koji su Hrvati pravoslavci. Prema zakonu imaju pravo na svećenstvo svoje vjere. Kako već godinama vlasti podučene pupovčevom politikom ne dozvoljavaju stvaranje HPC-a, a i jedan dio političkih slijepaca u Vatikanu i na Kaptrolu to podržava, svatko normalan se pita što je sa tim vojnicima, te zašto se uskračuju njihova prava? Znači li to da će srpski popovi koji odlično nariču četničke arije preuzeti vojni ordinarij za pravoslavce u HV-u?

Kako će to ostvariti ako su srpski građani, a Srbija nije u NATO savezu? Kada će ta komedija sa privilegijom da srpska crkva vodi pravoslavlje u Hrvatskoj prestati? Kako će održavati propovjedi na srpskom ako je službeni jezik Hrvatski?

O svemu tome ne razmišlja naša vlast previše. Nije li lakše bilo priznati HPC i izbjeći ovu zavrzlamu?

Čini se da jedan dio katoličkog klera ne želi HPC kao i za vrijeme NDH-a, kako bi sebe lažno prikazao da su nacinalna crkva, a cijenu u katoličkoj crkvi je na kraju platio Stepinec koji je podržavao osnivanje HPC-a, danas je on nekima sporan u katoličkoj crkvi i SPC-u možda i zbog blagonaklonog pogleda na stvaranje HPC-e.

HOP