Kultura nam se svela na iskrivljene štokove i nasljeđivanje katedre po netalentu i rodbinskim vezama

0
2594

Neki Alem Korkut s iskrivljenim bijelim štokovima bio je prije par tjedana na telki hvaljen kao u najmanju ruku umjetnički-kiparski genij. Inače je taj bezidejno-isprazni nazovikipar predstojnik kiparskog odjela na ALU, sad sam slučajno skužila na internetu.

 

Asistent tamo je Vojin Hraste kojeg je njegov stari Kažimir spuknuo odmah da predaje na Akademiji (sigurno je sigurno). Kažimira se sjećem iz konteksta raznih sumnjivih javnih kiparskih natječaja i pogodovanja u “umjetničkim” komisijama. Uglavnom, njegov sin je lik koji je pokupio sve moguće nagrade u kategoriji ‘božemesačuvajbudalaština’. Koliko god se trudila, ne nalazim ničeg kiparskog u njegovim posvema šupljim instalacijama bez ideje i smisla. Kao recimo ovo: Vojin spoji par potpuno nezanimljivih i inače nespojivih predmeta kao npr. crnu krpu kojom prekrije neku figuru koja stoji na stolici zasjenjena kišobranom i šutne u kut neki plastični modelčić morskog psa – pa onda izvodi filozofske teze iz tih bedastoća. Vidim da se nedavno preminuli Drinković pobrinuo da ovaj genijalni naraštaj bezveznjaka postane nastavnički kadar na Akademiji. Jadni njihovi studenti! Lik je naravno upisao i doktorat .

Arnold-5-foto-Damir-Žižić

Zbuljenka Obuljenka mora da puca od ponosa kad vidi njegove instalacije – a meni je beskrajno žao da sam izgubila 10 minuta svoga vremena na idiotarije… Akademija je s ovakvim budalama potpuno izgubila na smislu i na svrsi, to sam jedino uspjela ustvrditi.

Ingrid Runtić

HOP