Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli: Više od 130 kandidata pristupilo ovogodišnjem testiranju

0
1892

Čak 139 kandidata, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata pristupilo je ovogodišnjem testiranju iz Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli održanom krajem tjedna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Kviz znanja jedna je od kategorija natječaja za godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost koja se tradicionalno dodjeljuje u okviru manifestacije Tesla&friends kojom se obilježava Dan Nikola Tesle – dan znanosti, tehnologije i inovacija 10. srpnja, na dan rođenja izumitelja Tesle.

Troje kandidata iz svake kategorije (osnovne škole, srednje škole, fakulteti) pristupit će finalnom testiranju koje će se održati također na Tekstilno-tehnološkom fakultetu 4. travnja ove godine. Po jedan kandidat iz svake kategorije bit će nominiran za godišnju nagradu Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Prvo testiranje iz Kviza znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli otvoren je prigodnim programom. Okupljenoj djeci i mladima u prigodnim govorima inspirativne poruke poslali su Katarina Milković, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba, prof. dr. sc. Sandra Bischof, dekanica Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, prof. dr. sc. Nedjeljko Perić, ravnatelj Inovacijskog centra „Nikola Tesla“, Ivan Bračić, predsjednik Udruge inovatora Hrvatske, Markita Franulić, ravnateljica Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ u Zagrebu, dr. sc. Jasminka Samardžija, profesorica na Rochester Institute of Technology Croatia, Ivanka Sluganović, ravnateljica I. tehničke škole Tesla u Zagrebu i Ivan Pražetina, učenik I. tehničke škole Tesla u Zagrebu.

Programu su prisustvovali brojni predstavnici škola i fakulteta te partnerskih organizacija Udruge, među njima i Krešimir Renzo Prosoli, osnivač i direktor agencije za tržišno komuniciranje Real Grupa, zaslužne za produkciju i uspjeh izložbe Nikola Tesla – Mind from the future te Damir Kanaet, izvršni producent izložbe iz Real Grupe, Renato Filipin, viši kustos Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“ u Zagrebu, prof.dr.sc. Karolj Skala, savjetnik u Institutu Ruđer Bošković i drugi.

Ovogodišnji Kviz znanja iz fizike i općeg znanja o Nikoli Tesli otvorila je Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnost, a u programu je prezentiran i rad Udruge u protekloj godini. Događaj je autorskim izvedbama skladbi „promjena“ i „Put“ uveličao kantautor Aleksandar Saša Kabiljo.

HOP