Runtić: Vrhunski gitarist Petrit Çeku se ponosi Hrvatskom, dok nam Frljić za naš novac nabija genocidnost!

0
4433

Ingrid Runtić- mag.art

Magistrica Ingrid Runtić

Na radiju sam danas slušala intervju s vrhunskim gitaristom Petritom Çekom albanskog porijekla s Kosova, koji je svoju vitruoznost na gitari usavršio upravo u zagrebačkoj školi gitare koja je svjetski poznata, kaže sam Çeku na izvrsnom hrvatskom jeziku. Govori zaista kao rođeni Zagrepčanin: “kada u svijetu kažete da kao gitarist dolazite iz Zagreba, to je isto kao da nogometaš dolazi iz Brazila!”

Naišla sam i njegov intervju na internetu, u Jutarnjem, između ostaloga mi je zanimljivo kako je odgovorio na pitanje odlazi li često u Kosovo: “Dobro ste rekli “u Kosovo”. Mnogi kažu – na Kosovo. Mi nismo više “polje” mi smo – država. Ne kaže se idem na Hrvatsku, na Srbiju, na Francusku. Kaže se – idem u Kosovo.” Ovaj umjetnik je odlično osjetio kako se Kosovo svelo samo na Kosovsko polje (bitku) – a znamo i zašto.

Dalje kaže: “Osjećam se i Hrvatom. Ja sebe smatram hrvatskim gitaristom. Dio sam zagrebačke gitarističke škole Darka Petrinjaka. To je izvrsna škola, slavna u svijetu.”

frljić kao četnikfrljic-antifasist

Nacionalizma kao pojma se dotaknuo također:
“Mi smo mali narod. Skoro uvijek nam je prijetilo istrebljenje. Zato smo jako povezani, gdje god bili. To je važno, jer u suprotnom bi nestala jedna kultura, jedan krasan jezik. Nisam pobornik nacionalizma, ali nacionalizam najčešće dolazi s potrebom da se – opstane.” Ono što on ne mora znati kao umjetnik jest da se nacionalizam kao negativan pojam uvriježio isključivo u zemljama komunizma – naravno, zato što komunisti uvijek žele izbrisati i vjeru i naciju.

Poslušajte kako taj vrhunski umjetnik svira – apsolutno prekrasno! Takvi ljudi i umjetnici promiču pravu, vrhunsku hrvatsku kulturu u svijetu, a ne seljoberi kao npr. Frljić ili kokoš kao Jelena Veljača…

Ingrid Runtić

HOP