ZAJEDNICA POVRATNIKA NA OKUPIRANA PODRUČJA RH OTKRILA VELIKOSRPSKE NAMJERE PUPOVCA

0
4964

ZAJEDNICA POVRATNIKA PODRUŽNICA OSJEČKO – BARANJSKE ŽUPANIJE

Osijek, 6. ožujka, 2018. godine

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE

Predsjednik Vlade

Gospodin ANDREJ PLENKOVIĆ

Trg Sv. Marka 2

10000 Z A G R E B

PREDMET: Erdutski sporazum

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

Prigodom nedavnog posjeta Srbijanskog predsjednika Vučića Republici Hrvatskoj, predsjednik SNV (SDSS) Milorad Pupovac javno je iznio 13 zahtjeva Vladi RH pozivajući se na Erdutski sporazum i nazivajući ga Međunarodnim sporazumom.

U spomenutom dokumentu jasno stoji kako je isti donesen kako bi se Rezolucijom 1037 Vijeća sigurnosti u RH ovormile međunarodne snage UNTAES radi provedbe mirne reintegracije i njegovo trajanje definirano je na 12 mjeseci uz mogućnost produženja na još 12 mjeseci ako to zatraži jedna od strana potpisnica. Srpska srtana je, naravno, tražila i Erdutski sporazum je bio na snazi 24 mjeseca te je završetkom mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja 15. siječnja 1998. potpuno konzumiran.

Budući da od tada do danas niti jedna Vlada RH nije donijela Odluku o stavljanju izvan snage Erdutskog sporazuma, Milorad Pupovac se i spomenutom prigodom ali i u mnogim javnim istupima pa i za saborskom govornicom sve do danas poziva na taj dokument.

Zajednica povratnika je na tu temu održala 5. ožujka 2018. godine u Baranjskom Petrovom Selu javnu raspravu i jednoglasno zaključila da taj dokument niti po kojem osnovu nema status Međunarodnog akta, da je isti vremenski precizno ograničen, da je mirna reintegracija, radi koje je i donesen završila prije 20 godina i da pozivanje na taj dokument nema nikakvog pravnog učinka.

U povodu 20-te obljetnice završetka UNTAES-ove misije vraćanja okupiranog hrvatskog Podunavlja u ustavno-pravni poredak Republike Hrvatske, Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije uz sudjelovanje brojnih braniteljskih udruga organizirala je 5. veljače 2018. u Belom Manastiru Okrugli stol na kojemu je pokrenuta inicijativa i istaknuta potreba obilježavanja 15. siječnja Danom mirne reintegracije i ujedno Danom priznanja Republike Hrvatske, kao trajno sjećanje na ta dva izuzetno značajna povijesna datuma današnje samostalne Republike Hrvatske.

Poznato je da je „Erdutski sporazum“ bio temeljni dokument čijim su potpisom stvorene pretpostavke za formiranje misije Ujedinjenih naroda za istočnu Slavoniju, Baranju i zapadni Srijem, pod nazivom UNTAES. Erdutski sporazum govori o prijelaznim rješenjima za završetak procesa mirne reintegracije Podunavlja i određuje da će ta prijelazna rješenja trajati godinu dana, s mogućnošću produljenja za još godinu dana i taj je pravni akt potpuno konzumiran.

Također je poznato da je to jedina misija UN-a koja je završila uspješnim mandatom 15. siječnja 1998.

Zajednica povratnika izuzetno cijeni političku mudrost, vizionarstvo i hrabrost prvog predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika oružanih snaga RH, dr. Franje Tuđmana koji je u to vrijeme procijenio da je oslobađanje i posljednjega okupiranog dijela RH mirnim putem – moguće. Iako je nama prognanicima čekanje na povratak tada izgledalo kao vječnost, danas s ponosom izjavljujemo da smo i iz posljednje bitke izašli kao pobjednici i to bez ijedne žrtve.

Kada uspoređujemo ciljeve vojno-redarstvenih akcija „Bljesak“ i „Oluja“ i „mirne reintegracije“, radilo se u oba slučaja o oslobađanju okupiranog teritorija, uspostavi ustavno-pravnog poretka RH i povratka prognanika, samo što smo do istoga cilja došli na različite načine. Da se išlo u oslobađanje istočne Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema vojnim putem, procjene su bile da bi bilo najmanje 20.000 žrtava a isti cilj Hrvatska je postigla bez ispaljenog metka i bez prolivene krvi, na što trebamo biti ponosni.

Republika Hrvatska slavi 5. kolovoza, kao Dan domovinske zahvalnosti, no ocjenjujemo da 15. siječnja nije ništa manje značajan datum ali nije našao mjesto u novijoj Hrvatskoj povijesti, koje mu pripada. Budući da su se za noviju Hrvatsku povijest istog datuma, dakle 15. siječnja 1992. i 15. siječnja 1998. zbila dva događaja od neprocjenjive povijesne vrijednosti a to su međunarodno priznanje Republike Hrvatske i postizanje potpune cjelovitosti i suverenosti na cjelokupnom teritoriju, jednodušno smo ocijenili da taj datum treba stajati uz ostale značajne datume u povijesnici samostalne i suverene Republike Hrvatske.

Stoga upućujemo prijedlog Vladi RH za pokretanje postupka da se 15. siječnja proglasi Danom mirne reintegracije i Danom međunarodnog priznanja Republike Hrvatske te da se svake godine na primjeren način obilježava i prenosi na nove generacije kako se ne bi zaboravila ta povijesna činjenica.

Kako niti jedna Vlada RH od 1998. do danas nije donijela rezolutnu Odluku da se Erdutski sporazum stavlja izvan snage i da je on konzumiran sa završetkom Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, pozivamo Vas da Vaša Vlada donese takvu odluku, kako se nitko pa ni Milorad Pupovac više nikada ne bi mogao pozivati na dokument koji je stavljen izvan snage i više ne postoji.

Srdačno Vas pozdravljamo, PREDSJEDNIK

ZAJEDNICE POVRATNIKA

OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE