Još jedna sprdačina na haškom sudu, Šešelj nije sudjelovao u etničkom čišćenju već je“učestvovao u ratnom naporu”!

0
1080

“Ja ću sada preduzeti određene pravne mere da opovrgavam tu presudu, ali ono što je najvažnije na kraju je da sam ja ponosan na sve svoje pripisane ratne zločine i zločine protiv čovečnosti i u budućnosti sam spreman da ih ponovim”, rekao je Šešelj, koji ostaje na slobodi u Srbiji, jer je Vijeće zaključilo kako je Šešelj odslužio kaznu tokom boravka u pritvoru od 2003. do 2014. godine.

Žalbeno vijeće je zaključilo da je Pretresno vijeće pogriješilo kada je zaključilo da Šešeljev govor u vojvođanskom mjestu Hrtkovci 6. 3.1992. godine nije predstavljao pozivanje na etničko čišćenje, već da je Šešelj time više “učestvovao u ratnom naporu”.

“Huškačke formulacije iz govora i izjava  Šešelja zaista su mogle navesti druge osobe da počine zločine protiv nesrpskih civila. Međutim, Žalbeno vijeće ima u vidu vrijeme koje je proteklo između nekih od izjava gospodina Šešelja i počinjenja krivičnih dijela”, rekao je predsjednik Vijeća T. Meron.

Žalbeno vijeće smatra da je Šešelj značajno pridonio progonu, deportaciji i drugim nehumanim dijelima svojim govorom u Hrtkovcima. Osim toga, njegov govor je podstakao nasilje koje je dovelo do njihovog kršenja prava na sigurnost.

-Takva presuda se kod nas zove “alibi presuda”. Da ne bi bilo odštetnog zahtjeva za vrijeme provedeno u zatvoru.- komentirao je sudski vještak D. Banović.

Jedna presuda oslobađajuća, druga  osuđujuća i baš onoliko velika, da ne mora na odsluženje kazne, što govori koliki je jad sam postupak.

-Šešeljeva izjava da bi ponovio isti zločin govori kako je presuda bila preblaga i loša. Ako znamo da je prva presuda bila oslobođajuća, jasno je da su suci  isti muljatori kao i kod nas. Prva presuda je bila oslobađajuća jer je tad bio konkurencija Vučiću  i prijeko potreban da umiri vožda samom svojom pojavom naravno za strane interese. Danas mu je zapečaćena politička karijera…

Tom kretenu i zločincu Srbija je dala diplomatsku putovnicu.

HOP