ROMAN LELJAK: DODIK LAŽE O 500.000 UBIJENIH SRBA, U DONJOJ GRADINI STRADALO IH JE 128

0
13886

VIDEO – BUJICA! Roman Leljak: “Pronašao sam knjigu recepata iz Jasenovca i objavit ćuJasenovačku kuharicu!”

Vodeći slovenski istraživač i publicist u Bujici na Z1 pročitao je recept za “Ratnu tortu” i otkrio: – Knjigu recepata napisala je zatvorenice Anđela Hrg koja je bila prvo u Jasenovcu, a potom u logoru Stara Gradiška. Osim ‘Ratne torte’, tu je i recept za ‘Kukuruznu tortu’, ‘Tortu od mrkve’, ‘Panama tortu’ i ‘Rusku tortu’… Na jesen ću objaviti knjigu recepata iz Jasenovca! Ima ih više od 300!

Recepte za kolače i torte iz Jasenovca Leljak je pronašao u banjalučkom arhivu, a zbog govora u Donjoj Gradini prozvao je Milorada Dodika: – Dodik laže o 500.000 pobijenih Srba! U Donjoj Gradini, prema službenim podacima SFRJ stradalo ih je ukupno 128!

Svoje riječi Leljak je potkrijepio dokumentom iz Vojnog arhiva u Beogradu, kojeg je pokazao ekskluzivno u Bujici: – Riječ je o dokumentu Saveznog zavoda za statistiku, zapravo, rezultatima popisa ratnih žrtava iz kolovoza 1966. kojeg je naredio Tito zbog ratne odštete koju je Jugoslavija dobila od Njemačke i Austrije.

MIRO BULJ: NIJE ME IZNENADIO ŠEŠELJ, IZNENAĐUJE ME JANDROKOVIĆ! SVE JE TO DOGOVORENO!

Na početku emisije iz Sinja se javio saborski zastupnik Mosta Miro Bulj. Komentirao je Šešelja: – Četnik me ne iznenađuje, iznenađuje me Jandroković! Ne znam pošto su uopće išli tamo, pa Vućić i Šešelj su u dogovoru, sada Jandroković ispada heroj, a Pupovac zaštitnik hrvatskih nacionalnih interesa! Sve je to jedan igrokaz!

Bulj je nastavio: – Taj čin sve govori o odnosu srpske politike prema Hrvatskoj. Velika Srbija glavna je težnja njihove politike. Uspordba koju je iznijela Maja Gojković, predsjednica njihove Skupštine, moga pitanja Vučiću o hrvatskoj Glini i Šešeljevog gaženja naše zastave, samo pokazuje kakvi su stvarno oni. Pa, što su naši očekivali kada dođu u Beograd da će ih Vučić dočekati s buketom cvijeća, kao što smo mi njega dočekali s crvenim tepihom?! Beogradski incident više govori o našim političarima, nego o zločincu Šešelju. Govori da ne znaju izraziti svoj stav.”

Komentirao je Bulj i činjenicu da je stotine hrvatskih policajaca čuvalo srbijanske zastave diljem Zagreba kada je došao Vučić, dok se zastava Republike Hrvatske nije mogla sačuvati ni u beogradskom parlamentu: – To je ključno pitanje. Kako može doći Vojislav Šešelj i uzeti našu zastavu i zgaziti je i psovati nam ustašku majku unutar same Skupštine?! Čini se da je Vojislav Šešelj to dogovorio s Vučićem, jer moramo znati da je Vučić ipak bio Šešeljev učenik, ali i pomoćnik za vrijeme rata. To je svima jasno, osim Jandrokoviću i političarima koji trenutno vode Hrvatsku, zajedno s Pupovcem! Pogledajte samo kako Jandroković i Pupovac drža pressicu, kao da je izvanredno stanje i oni su sada odjednom naši nacionalni junaci. Pa dajte molim vas, kada je to Pupovac bio zaštitnik hrvatskih nacionalnih interesa?!

ROMAN LELJAK: DODIK LAŽE O 500.000 UBIJENIH SRBA, U DONJOJ GRADINI STRADALO IH JE 128!

Gost Bujice, slovenski istraživač Roman Leljak komentirao je aktualne događaje oko Jasenovca i javnosti po prvi puta predočio dokumente iz Vojnog arhiva u Beogradu koji bacaju ozbiljnu sumnju da dosadašnja saznanja o stradanjima u tom logoru za vrijeme II. svjetskog rata. Leljak je najavio izlazak filma i knjige o Jasenovcu: “Prikupio sam više od 10 tisuća stranica raznih dokumenata o radu Jasenovca. Filmom i knjigom iznijet ću pravu istinu o logoru…“

Demantirao je i Dodikovu izjavu od 15. travnja, kada je na komemoraciji u Donjoj Gradini govorio o 500.000 ubijenih Srba: “Ja bih Dodigu koji je rekao da je u Jasenovcu bilo 700 tisuća žrtava, od čega 500.000 Srba, predočio jedan dokument, koji sam pronašao u Beogradu, iz vremena Jugoslavije i u kojem se jasno vidi kako je u Gradini, gdje je on održao govor bilo 128 žrtava! To je službeni dokument Titove Jugoslavije. Brojka od 500 tisuća o kojoj Dodig govori je zbroj svih žrtava za vrijeme Drugog svjetskog rata, na području cijele Jugoslavije…”

Prikazan je i dokument iz kojeg se jasno vidi kako je u Jasenovcu preživjelo 5.312 zatvorenika.

Leljak je nastavio demantirati Dodika: ”Vjerujem da je u Gradini bilo još i više žrtava, ali nakon Drugoga svjetskog rata! Raspolažemo sa svjedočanstvima da je tamo doveden veliki broj pripadnika Hrvatske domobranske vojske i ustaša. Svi su ubijeni, a njihove žrtve pripisane su srpskim žrtvama o kojima sada govori Dodik. Imam dokument iz Sarajeva u kojemu stoji kako su na području Gradine tijekom iskapanja pronađena brojna obilježja hrvatskih vojnika. Pronađeni su i novčići te nakit, osobni dokumenti koji govore da su te žrtve nastale nakon Drugog svjetskog rata. Odmah se prestalo dalje iskopavati.”

ZAŠTO SU NA PODRUČJU JASENOVCA ZABRANJENA ISKAPANJA?!

Leljak smatra da su upravo poslijeratne hrvatske žrtve glavni razlog zašto su na području Jasenovca zabranjena iskapanja i sondaže terena: ”Tri puta se već pokušavalo iskopavati u Jasenovcu. Jednom prilikom bilo je čak 27 sondaža terena. Na 9 mjesta pronađene su žrtve, dok su ostala bila prazna!“

U emisiji je ekskluzivno prikazan još jedan dokument, a riječ je o telegramu upućenom Glavnom stožeru domobranstva s točnim popisom  50 zarobljenih komunista i četnika iz Bijeljine. Leljak ga je komentirao: ”Radi se o Dragi Čolakoviću, koji je zajedno s drugim komunistima i četnicima bio zarobljen od strane Hrvatske vojske i upućen  u Jasenovac. Nakon izvjesnog vremena je pušten, nakon čega je otišao u Beograd, gdje se nastavio baviti komunizmom. Nakon toga je opet uhićen od strane Nedićeve srpske policije. Nakon rata je objavio knjigu pod nazivom “Kronika pakla” koja se i danas dijeli u Jasenovcu, a koja vrvi neistinama. U Beogradu sam pronašao njegov ratni dosje, koji je sastavila Nedićeva policija. Sa slike se vidi da nakon Jasenovca posve pristojno izgleda. On u svojoj knjizi  piše daih je uhićeno 60 iz Bijeljine i to je prva laž. Kaže da je samo on preživio, što je najveća laž. Trideset njih nikada nije došlo u Jasenovac jer su odvojeni i poslani na rad u Njemačku. Većina ih se vratila. Sedamnaest ih je odamh pušteno nazad u Srbiju, na osnovu sporazuma NDH i Srbije. Ostali su bili poslani na rad u Kožaru i svi su ostali živi!“

Leljak je otkrio dokumente koji dokazuju da je temeljem sporazuma između NDH i Nedićeve Srbije više od 118 tisuća Srba zapravo preseljeno u Srbiju i preživjeli su rat, iako ih se navodi kao žrtve!

Leljak smatra da je važno kompletnu arhivsku građu iz Beograda preseliti u Zagreb i da je čak i temeljem dokumenata Titove Jugoslavije moguće raskrinkati velikosrpski mit o Jasenovcu: ”Kada bi dobili sve spise iz arhiva u Beogradu, istina bi nam bila mnogo bliža. Pisao sam nedavno i Predsjednici, priložio sam čak i fotografije ormara u kojima je pohranjena sva ta građa. Bilo bi dobro da od Vučića zatraži dokumentaciju. Tada bismo otkrili pravu sliku o NDH.”

KUHARICA IZ JASENOVCA

U Bujici je ekskluzivno prikazana čak i kuharica sa receptima za torte i kolače iz Jasenovca! Napisala ju je zatvorenica Anđela Hrg, koja je bila prvo u Jasenovcu, a potom u logoru Stara Gradiška. Leljak je pred kamerama pročitao recept za ‘Ratnu tortu’ i dodao: ”Osim ‘Ratne torte’, tu je i recept za ‘Kukuruznu tortu’, ‘Tortu od mrkve’, ‘Panama tortu’ i ‘Rusku tortu’… Na jesen ću objaviti knjigu recepata iz Jasenovca! Ima ih više od 300! Knjigu s receptima pronašao sam u arhivu u Banja Luci. Pokušat ću pronaći i gospođu Hrg, saznao sam da je živa. Uvrstit ću je u film i knjigu o Jasenovcu, a na jesen ću izdati i recepte iz Jasenovca!“

Voditelj je istaknuo kako osuđuje svaki rasizam, svaki totalitarizam i da svaka nedužna žrtva zaslužuje pijetet, međutim podržava slobodu znanstvenog istraživanja i informiranja, pa je na kraju upitao Leljaka kakav je njegov dojam o Jasenovcu: ”Tamo su ljudi bili zatvoreni, mnogi su i stradali, ali su mnogi i preživjeli. Uspio sam dobiti popis zatvorenika iz kojega se jasno vidi da je u Jasenovcu u četiri godine bilo 18 tisuća zatvorenika. Nema potrebe da politika i povjesničari koji su izrasli u vremenu komunizma fantaziraju o brojkama koje ne postoje. Povijest moramo proučavati na temelju dokumenata i kada su u pitanju žrtve moramo znati točna imena i prezimena.”

U Bujici je prikazana i velika reportaža o posjetu Efraima Zuroffa Festivalu tolerancije u Zagrebu. Pred polupraznom dvoranom Zuroffovu knjigu ‘Operacija posljednja prilika’ predstavili su Stipe Mesić i Ivo Goldstein. Mesić se ponovo “proslavio“ uvredljivim izjavama na račun HOS-a za koji je ustvrdio da je bio “ilegalna vojna postrojba“…

CIJELU EMISIJU POGLEDAJTE OVDJE:

 

https://youtu.be/cBALG4S_mpY

HOP