Deniz Gamze Erguven slavna osoba filmske industrije ima sarajevske korijene

0
1566
Sarajevski korijeni
Deniz Gamze Erguven

Deniz Gamze Erguven


je prvim dugometražnim filmom “Mustang”, o nezahvalnom položaju žene u Turskoj, zapanjila i oduševila kako profesionalce sedme umjetnosti tako i planetarne filmofile, osvojivši četiri galska “Césara” i imenovanje Francuske za “Oscara”, za najuspješniji film na stranom jeziku, kao i priznanjje Label Europa Cinema , pa učešće u “Petnaestorici reditelja” u Cannesu. Po majčinoj strani potiče iz sarajevske obitelji Nezirović,  a zahvaljujući ocu diplomati, najduže je živjela u Parizu, išla u gimnaziju i završila najpoznartiju starokontinentalnu visoku filmsku školu, čuvenu  FEMIS. Danas 40 godišnakinja i  majka malog dječaka Garyja, čiji je otac američko- francuski novinar koga je upoznala za vrijeme montaže prvog filma, rediteljica upravo, u Europi predstavlja svoje drugo, dugometražno igrano ostvarenje “Kings”.

Cineastica je  razrađivala projekt cijelo desetljeće započevši istraživanja, nadahnuta događajima iz pariških predgrađa  2003 godine, gdje su manifestacije poprimile izgled istinskog rata i strašnih pobuna pračenih paljenjem automobila, provalom trgovina i sistematskim napadima na policajce kao i zatvaranjima na stotine demonstranata.
Craig, Bery, Penn…
Radnju je prenijela u Los Angeles u kojem su se 1992, događali slični dogadjaji. Godinama obrađivane verzije scenarija skupljale su se u kartonskoj kutiji. Za to vrijeme je Deniz Gamze Erguven usavršavala engleski jezik i upoznavala Grad anđela. Imala je sreću da su poznati glumci, aktualni interpret Jamesa Bonda, Daniel Craig i slavna americka zvijezda Halle Berrry, vjerovali u njezinu nadarenost i rediteljsko umijeće.
Suradnja sa Craigom je bila više nego uspješna i prijateljska dok je Halle Berry već prilikom prvog susreta ispoljila inteligentan smisao za humor, zabavnost i ekstravaganciju koje cineastica nije očekivala. Tumačila je osobu koja udomljava djecu bez roditelja, uspješno oživljavajući alegoriju materinstva i ljubavi koja se bori protiv nasilja. Uloga je nadahnuta Millie, osobom koja  stvarno postojI ali je rediteljica nikada nije dobro vidjela,  jer je pri njihovim susretima, uvijek bila okružena djecom. Cineastica istiće svoje iznenadjenje postojanosću i sposobnostima žena siromašne četvrti South Central, ali velikim brojem udruženja majki čija su djeca poginula, u okršajima gradskih bandi.
Aktualno Deniz Gamze Erguven snima televizijsku seriju u New Orléansu pod nazivom “The First” sa kreatorima “House of cards” među kojima je i Beau Willimon. Radi se o futurističkoj fikciji astronauta, koji istražuju Mars.
Rediteljica je v jako zadovoljna radom sa Seanom Pennom, kojeg smatra jednim od najboljih, svjetskih umjetnika.
Dzana Mujadzic
HOP