PROSVJED ODBORA PROFESIONALNIH VATROGASACA: Jesu li sredstva koja se transferiraju JLS “oprana” od svake veze s državnim proračunom?

0
1857
PROSVJED ODBORA PROFESIONALNIH VATROGASACA SDLSN

U požarnoj sezoni borba protiv vatre i za radnička prava profesionalnih vatrogasaca

(SDLSN, 28. svibnja 2018.) Odbor profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske uputio je predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću prosvjed zbog dopisa ministra uprave Lovre Kuščevića upućenog Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Bjelovara, prema kojem odredba članka 108. Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike ne obvezuje ni Vladu Republike Hrvatske, ni jedinice lokalne samouprave, budući „da se sredstva za financiranje redovne djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi općina, gradova i Grada Zagreba osiguravaju u proračunu općine, grada ili Grada Zagreba, a ne u državnom proračunu“.

 

Navedenom odredbom Kolektivnog ugovora propisano je sljedeće:

„Vlada Republike Hrvatske obvezuje se da će se odredbe ovoga ugovora, u pogledu plaća i materijalnih prava, primjenjivati i na profesionalne vatrogasce dok se sredstva za te namjene osiguravaju u državnom proračunu.“.

 

Da se sredstva za plaće i materijalna prava profesionalnih vatrogasaca odnosno „te namjene“ osiguravaju u državnom proračunu razvidno je iz pozicije Državnog proračuna za 2018. godinu A863023 „DODATNA SREDSTVA IZRAVNANJA ZA DECENTRALIZIRANU FUNKCIJU VATROGASTVA“, u iznosu od 231.030.302. kuna, koji se iznos, temeljem Odluke o minimalnim financijskim standardima za decentralizirano financiranje redovite djelatnosti javnih vatrogasnih postrojbi u 2018. godini, transferira JLS kao razlika između sredstava jedinica lokalne samouprave ostvarenih iz dodatnog udjela u porezu na dohodak od 1% i visine rashoda konkretne javne vatrogasne postrojbe utvrđene ovom Odlukom.

 

Dakle, sredstva o kojima ministar Kuščević govori kao o sredstvima koja se „osiguravaju u proračunu općine, grada ili Grada Zagreba, a ne u državnom proračunu“, prvotno su osigurana u Državnom proračunu i zatim transferirana tim istim jedinicama lokalne samouprave, koje same, s izuzetkom Grada Zagreba, nemaju potrebne fiskalne kapacitete za financiranje decentralizirane funkcije vatrogastva, tj. rashoda za zaposlene te materijalne i financijske rashode.

 

Jesu li sredstva koja se transferiraju JLS “oprana” od svake veze s državnim proračunom

Stoga se, piše predsjednik Odbora Drago Pranjić, kao profesionalni vatrogasci čije se plaće u najvećem dijelu financiraju sredstvima pomoći za decentraliziranu funkciju vatrogastva iz Državnog proračuna, pitamo koliko bi javnih vatrogasnih postrojbi u Republici Hrvatskoj moglo nastaviti s radom kad se sredstva za te namjene ne bi osiguravala u Državnom proračunu, na poziciji „DODATNA SREDSTVA IZRAVNANJA ZA DECENTRALIZIRANU FUNKCIJU VATROGASTVA“ i jesu li njihovim transferom jedinicama lokalne samouprave – osnivačima JVP ta sredstva „oprana“ od svake veze s Državnim proračunom.

 

Kako to da, kada su u pitanju profesionalni vatrogasci u JVP, jedan član pregovaračkog odbora Vlade RH – ministar uprave Lovro Kuščević, tvrdi da se Kolektivni ugovor ne primjenjuje na profesionalne vatrogasce, a drugi član tog odbora – ministar financija Zdravko Marić, istovremeno temeljem članka 54. Kolektivnog ugovora zaključuje Policu osiguranja osoba od posljedica nesretnog slučaja (nezgode) No 217700003905, kojom su osigurani svi korisnici Državnog proračuna prema prilogu polici i to: tijela državne uprave, pravosudna tijela, zaposlenici u zdravstvu i socijalnoj skrbi, zaposlenici u obrazovanju, znanosti i kulturi, javne vatrogasne postrojbe, HZMO i HZZ.

 

Kako to da je ministar rada i mirovinskoga sustava i voditelj pregovaračkog odbora Vlade Mirando Mrsić, 2015. godine Sindikatu odgovorio kako nema dvojbe da se Sporazum o primjeni osnovice za izračun jubilarne nagrade za državne službenike i namještenike primjenjuje i na profesionalne vatrogasce, „stoga što spomenuti Sporazum ima pravne učinke kolektivnog ugovora, odnosno izmjena i dopuna Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike, kojim je njegova primjena ugovorena i na plaće i druga materijalna prava profesionalnih vatrogasaca“.

 

Znači li to da primjena Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na profesionalne vatrogasce ovisi o mišljenju pojedinih ministara i državnih tijela, koja se mišljenja mogu razlikovati od jedne do druge vlade ili je to pitanje vjerodostojnosti socijalnih partnera koji su potpisali Kolektivni ugovor i obvezali ga se poštivati.

 

Uskoro borba vatrogasaca na dva fronta – protiv vatre i za radnička prava

Molimo Vas da razmislite o ovim pitanjima i obavijestite profesionalne vatrogasce u javnim vatrogasnim postrojbama prije početka požarne sezone što Vlada Republike Hrvatske (ne ministar uprave), misli o primjeni Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike na profesionalne vatrogasce u pogledu plaća i materijalnih prava, a mi ćemo nakon Vašeg odgovora odlučiti hoćemo li se u narednom razdoblju boriti samo protiv vatre ili i za naša radnička prava, za koja smo mislili da su osigurana Kolektivnim ugovorom.

 

I molimo Vas da pri tome ne tratite vrijeme dokazujući kako profesionalni vatrogasci nisu ni državni ni javni službenici, jer nam je dobro poznato da smo zaposlenici javnih ustanova osnovanih od strane jedinica lokalne samouprave, budući da se Kolektivni ugovor za državne službenike na profesionalne vatrogasce ne primjenjuje zbog našeg zaposleničkog statusa, već temeljem činjenice da su sredstva za naše plaće i materijalna prava inicijalno osigurana u Državnom proračunu. S. Kuhar

 

Pročitajte još…

 

 

Siniša Kuhar, glavni tajnik

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika Republike Hrvatske

 

HOP