”Motovun Film Festival’ maznuo ime najpopularnijeg programa po filmu Branka Radakovića

0
2166

”Motovun Film Festival” koristi naziv svog najpopularnijeg programa po filmu Branka Radakovića

Ovih dana ”Motovun Film Festival” petu godinu zaredom u Zagrebu podiže platna na super tajnim zagrebačkim lokacijama. Sve bi to bilo kao i do sada u najboljem redu, da nije slučajno srpski redatelj, rok muzičar i multimedijalni umjetnik Branko Radaković, video da se taj program zove ”Skrivene projekcije”. Odmah je odlučio da im se mejlom obrati i upozori ih da može da ih tuži, jer ga nisu pitali za dozvolu da to ime koriste.
Stvar nije benigna, jer Branko Radaković je 2009. napravio svoj kratki igrani film u žanru misterije i trilera pod nazivom ”Skrivena projekcija”, a kako je stalno na putu i poslu, te ne stiže sva dešavanja da isprati, tek sada je shvatio da se neko dosjetio da mu iskoristi ime.

 

”Moj kratki film, kao i svi ostali financiran je iz mog džepa. Nikada nisam pripadao nijednoj instituciji i napravio sam najviše filmova na Balkanu u veoma kratkom roku. Neka su mi ostvarenja manje, neka više poznata, a za neke šira javnost uopće ne zna. Prosto je nemoguće da me isprate. Ipak, postoji IMDb, i na njemu taj naziv. Tu nema opravdanja. Taj naziv je inventivan i jedan jedini na svetu. Iz uredništva tog festivala su mi rekli da postoje slična imena i da ne znaju za taj moj film. Iako sam insistirao da saznam tko je onda dao to ime, ako ne znaju za naziv mog filma, nisu mi mogli odgovoriti, ali mi je također rečeno da su taj naziv dali, jer se daju kultni filmovi na ‘tajnim lokacijama’ u Zagrebu. Sve je to simpatično, ali onda su mogli dati ime poput ‘Tajne lokacije’ i ne bih video u tome moj naziv. Ipak, ovako, definitivno u nedostatku dobrih ideja, uzima se nešto manje poznato, a što dobro zvuči, što je po meni sramno i prema meni nepravedno. Doduše, nije mi prvi put da doživljavam nepravde. No, dosta mi ih je. Javnost mora da zna koje su čije ideje. Drugo je da su stavili neki naslov koji je univerzalan, ali kada imate tako neobičan, jedan jedini na svetu naziv i naziv sa mojim stilom, onda to javnost treba da zna. Dosta je bilo skromnosti, a da se drugi koriste na moj račun. Sa druge strane, ne bih imao ništa protiv da su dobronamjerni ili da su me pitali, ali nisu. Muka mi je više i od poniženja i strepnje od ljudi koji financijski dobro žive i zamjenjuju teze sa poštenim radnicima. Lako je od mene ukrasti.
Nadam se da će se bar izvinuti, jer vremena za suđenje nemam. Ja sam neko tko je stalno u umjetničkom poslu. Ipak, ako dođe do novog bezobrazluka, vjerujem u kozmičku pravdu. Spora je, ali dostižna” – izjavio je Radaković, širom regije najpoznatiji po dugometražnom dokumentarcu o prvom bendu Milana Mladenovića ”Limunovo drvo”, a i sa mnogim svojim filmovima sudjelovao je na bezbroj festivala po svetu i kod nas i dovijao nagrade. Trenutno je na novoj regionalnoj turneji, na kojoj promočiše svoje autorske filmove i muziku.

Link do programa ”Skrivene projekcije” koji postoji nekoliko godina:
http://www.motovunfilmfestival.com/news/view-news/title/pssst-i-ove-godine-skrivamo-klasike-po-Zagrebu

Link do filma ”Skrivena projekcija” iz 2009: https://player.vimeo.com/video/57220777

Link do filma ”Skrivena projekcija” na IMDb-u: https://www.imdb.com/title/tt2592832/

HOP