Mesić na promociji knjige zločinca nad Hrvatima Sefera Halilovića

0
12272

Stjepan Mesić na promociji knjige zločinca Sefera Halilovića. Ova vijest je jako bitna.

Skupina oko Delmustafića haračila je za vrijeme rata u BiH, jedinica koju je oformio Delmustafić bavila se isključivo likvidacijama,  a najpoznatiji su u pokušaju likvidacije odmetnutog člana Vasiljevićeve družine generala Sefera Halilovića, koji je stavljen na čelo Armije BiH. Halilović je poznat po obavještajnom radu u Slavoniji za Aleksandra Vasiljevića, otkucavanju članova HDZ-a, položaja ZNG-a Osijeka i Đakova, a kada je otkriven prebačen je u BiH, gdje se odmetnuo protiv Vasiljevića, te se Vasiljević odlučuje na likvidaciju Halilovića bombom. Pogibaju šogor i žena Sefera Halilovića od ruke Neđada Herende, glavnog čovjeka u toj jedinici. Herenda je bio uvjeren kako je ubio Halilovića, jer su general Halilović i njegov šogor bili slični. Cilj Vasiljevića je bio dati likvidirati Halilovića kako bi okrivio Hrvate i time stvorio još veću mržnju prema Hrvatima. Halilović je ostao živ, te je odlučio osvetiti smrt žene preko nevinog hrvatskog stanovništva od područja Konjica, Jablanice i Vakufa. Vasiljević je uspio u naumu i tako osigurao srpskoj strani ravnotežu, jer bi ujedinjeni muslimani i Hrvati lakše i brže pobijedili Srbe.

I danas su zbog specijalnog rata Srbije Hrvati omraženi na muslimanskoj strani. Atentati u to vrijeme pod zapovjedništvom Delmustafića bili su zamišljeni kao fitilj proširenja mržnje prema Hrvatima, a ubijanjem Hrvata dan je znak za iseljavanje puka. Herenda je na kraju prostrijeljen sa dva metka od muslimanske ruke, svjedoci tvrde u glavu, ali nekim čudom preživljava, te je iz bolnice pobjegao u Nizozemsku, gdje se i danas skriva.

Herenda je prije rata bio taksist u Sarajevu, a ostatak jedinice je bio sastavljen od Hrvata i Bošnjaka obučavanih u Pančevu. Vasiljević je namjerno birao baš kadar iz ta dva naroda zbog uvjerljivosti akcije.

HOP