Četiri robotske obitelji biti će u ekipama kopnenih snaga Ujedinjene Europe

0
2961

Vojnici bliske budućnosti

20170425_Nexter_-_Bannière_web_-_CAESAR__-_72_dpi

Eurosatory je posebna prilika pokazivanja najnovijih robota i dronova. Još uvijek malo upotrebljavani, uskoro postaju obavezni dio europskog, pješadijskog naoružanja! Prije pet godina grupa Nexter ostvarila je Nexter Robotics, obitelj malih robota, vrlo sposobnih ispitati unutrašnjost građevina i stambenih zgrada. Upravljani jednostavnim smartphoneom -malom platformom sa kamerama, mikrofonima i drugim detektorskim aparatima, koje već upotrebljavaju vatrogasci ali i policajac iz antiterorističkih jedinica, u potrazi za žrtvama ili kriminalcima.

Oko pedeset država cijele planete snabdjevene su ovim robotima po riječima Jöela Morillona, iz francuskog odjela Nextera. Tvrdi kako će se roboti uskoro pridružiti borilačkim snagama, najprije kao prepoznavatelji terena i određivanja pravca konvoja.Pomagače vojnicima u prenošenju teške opreme ali i istraživanju urbanih objekata.
Po prvi put Eurosatory Nexter predstavlja naoružane robote ostvarene u suradnji s estonskom tvrtkom Milerm! Mali roboti eksploatatori, Nero, sto posjeduju nosivost od 1000 metara postižu neočekivane uspjehe, naoružani im rođaci nazvani Optio, sa dva električna motora i petosatnom autonomijom, zahvaljujući dieselu mogu djelovati samostalno i 10 sati. Ostvaruju se s topom kalibra 20mm, što je dovoljno za neutralizaciju oklopnog vozila, na udaljenosti od 300 metara.

20170519_Nexter_-_Bannière_web_-_munitions_-_72dpi
Morillon je uvjeren u brzi razvoj i napredak tehnologija sto omogućavaju robotima brz završetak teritorijalnih okršaja, Čelični ratnici će biti operativni za desetljeće, prema njegovim procjenama. Hibridnog sustava, sa televizijskim upravljanjem biće smješteni u blindirana ali i klasična, oklopna vozila. Četiri robotske obitelji će biti u ekipama pješadijskih snaga Ujedinjene Europe. Programirani za višestruku upotrebu, njihova vozila će se teleoperirati sa distance.

_MG_2437
-Svi znaju napraviti robote ali ih je teško uključiti u operacioni, obrambeni sustav sa funkcionalnim sredstvima prepoznavanja, telekomunikacijama, radio vezama…Od malih, pratećih robota europsko naoružanje prelazi na strojeve od vise tona, prilagodbene različitim načinima ratovanja! Nexter se nada obilnoj komercijalizaciji robota iduće godine.Europske vojne snage su već pripremile novu doktrinu zapošljavanja.Može li robot nišaniti i sam pucati?Nisam siguran, ističe direktor galskog predstavništva- jer otkačiti upaljač je, ipak, ljudska odluka!

 

Džana Mujadžić iz Pariza za HOP