Kako bi se dodvorio Amerikancima, ministar Krstičević htio maknuti HOS-ovu zastavu iz protokola u Kninu

0
8483

Ove godine na proslavi Oluje u Kninu nazočit će i deset pripadnika Američke vojske, bit će i zastava Amerike, pa se željelo izbjeći da u Kninu bude i zastava HOS-a na tvrđavi.  Proslava u svojoj glavnini je  trebala biti kod kninske tvrđave.

Zapovjednici gardijskih postrojba nisu htjeli pristati na takav scenarij, jer bi to značilo izdaju HOS-a, pa je dogovoreno da u Kninu budu zastave svih hrvatskih postrojba, a vodeća proslava pobjede  u gradu.

Tome  činu pokušaja izostavljanja HOS-ove zastave se najviše suprostavio predsjednik Udruge Specijalne policije Zoran Maras i predsjednik Zbora veterana gardijskih postrojbi Miljenko Kolobarić , koji su bili jasni, ako ne može zastava HOS-a, onda tu nije mjesto niti američkoj zastavi.

“Nemamo ništa protiv američkih obilježja” rekli su specijalci i gardisti, ali tražimo da je i HOS-ova zastava prisutna, poglavito zbog ogromnog doprinosa u oslobađanju Škabrnje.

Ponukani događajima u Dubrovniku, kada na proslavi oslobađanja grada je zabranjena zastava HOS-a, koja je pak bila dio proslave oslobađanja Maslenice na kojoj je nazočio general Gotovina, koji nije imao ništa protiv toga čina, zapovjednici nisu htjeli riskirati dubrovački scenarij.

General Medved  kao ministar branitelja podržao je u ovoj situaciji veteranske postrojbe i specijalne postrojbe.

Damir-Krsticevic_ca_large

Zastavu HOS-a silno je htio izbjeći ministar Krstičević na tvrđavi kako bi se dodvorio Amerikancima, koji ničime u protokolu nisu zahtijevali kako tvrdi naš izvor iz vlade da se ukloni zastava HOS-a. 

Organizatori, tri resorna ministarstva, htjeli su da se najveći dio protokola, uključujući i govore državnog vrha, održi na platou kninske tvrđave, no tome su se usprotivile gotovo sve braniteljske udruge tražeći da glavni dio proslave bude na Trgu dr. Ante Starčevića.

Iako je u nekim medijima izašla činjenica kako se to zapravo radi da se izbjegnu zvižduci prema samom Plenkoviću, ipak istina je drugačija, želi se izbjeći zastava HOS-a kraj američkih 10 vojnika, koji sudjeluju u proslavi Oluje. Ovu kašu zakuhao je general Krstičević. Bude li proslava na glavnom trgu HOS-ova zastava se ne može izbjeći i u ovome prijeporu se skriva zapravo najveći problem vlasti i branitelja, koji takav scenarij  bez zastave HOS-a ne dozvoljavaju.

Bit će isto zanimljivo vidjeti hoće li se pojaviti koalicijski partner ove vlasti, kumrovečki profesor Milorad Pupovac.

Igor Drenjančević

HOP