Vučić i Patrijarh-ideolozi rata i mržnje

0
4355

Vučić i Patrijarh-ideolozi rata i mržnje?

Plitvička J.-Korenica : Vučić i Patrijarh-ideolozi rata i mržnje?Patrijarh Irenej i Aleksandar Vučić koji je u ratu poticao na pobunu i stvaranje Velike Srbije(Foto: N1)

Patrijarh srpski Irinej ocijenio je da je položaj Crkve u Crnoj Gori gori nego u vrijeme osmanlijske okupacije, a da je status Srba kao u doba kako piše “ozloglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.” Link:Da su to radili Turci i ustaše

Crna Gora je zatražila ispriku i povlačenje odnosno korigiranje ove izjave, ali tvrdoglavo srpski patrijarh ustrajava u svojim tezama. Čak i predstavnik odbora za dijasporu skupštine Srbije Aleksandar Marković je izjavio da je ova patrijarhova izjava preoštra.
Treba spomenuti i zapaljive govore srpskoga patrijarha na temu Srba na Kosovu, isto tako njegove govore kada ne može u svojim poslanicama koje upućuje Srbima u dijaspori spomenuti Hrvatsku, nego govori “Srbima Like, Dalmacije, Banije…”
Patrijarh je isto tako u Bačkoj Palanci na skupu sijao otrovne strelice prema Hrvatima i Katoličkoj Crkvi.Link: I nebo se postidjelo
Kako prenose mediji srpski patrijarh veli kako “mi eto opraštamo, ali ne vidimo da to čini i druga strana”
“To je bio strašan dan naše istorije. Ono što je najtragičnije oni nisu postradali od ruku nekog nepoznatog naroda niti nepoznate religije već od braće hrišćana koji su pripadali, sa malim razlikama, jednoj drugoj vjeri hrišćanskoj”, rekao je patrijarh Irinej.
Patrijarh Irenej: Gdje god žive Srbi, tamo je Srbija
Gdje god žive Srbi, to je Srbija, bilo u Srbiji, bilo u BiH, Vojvodini, Crnoj Gori ili drugim mjestima”, kazao je uz ostalo poglavar SPC, dodajući i kako smatra “tragičnim ponašanje braće rimokatolika”, za koje je kazao kako su izazvali najveća stradanja Srba, a pritom nisu nikada iskazali kajanje niti uputili ispriku. To je rekao na beogradskom sajmu knjiga 2017. gdje je sudjelovao u promociji publikacije o stradanju Srba na području BiH u 20. stoljeću.
Božji sluga kardinal Kuharić je u jeku srpske agresije na Hrvatsku , kada su rušene i paljene hrvatske kuće rekao hrvatskoj vojsci u svetištu Majke Božje Bistričke:” Ako neprijatelj zapali tvoju kući, ti čuvaj njegovu kuću, ako neprijatelj sruši tvoju crkvu, ti čuvaj njegovu crkvu.
O Aleksandru  Vučiću i njegovoj mržnji prema Hrvatima i Muslimanima ne treba trošiti riječi jer je kao četnik sa zločincem Šešeljom odgovoran za poticanje na zločine u Hrvatskoj i BiH, a pogotovo njegove izjave u Glini i “srpskoj Glini” i kako “ustaška vlast tu neće nikada doći”.
Ali srpski patrijarh Irenej mogao se prisjetiti 1991. kada su “pravoslavna braća Srbi” rušili katoličke crkve po Hrvatskoj. Nije mu poznato ili ne želi ISTINU o rušenju katoličkih crkava od “pravoslavne braće” , a Pravoslavna crkva i patrijarh je šutio i dolazio na okupirana područja držati govore i propovijedi u kojima je hrabrio na nastavak pobune u Hrvatskoj.

Srbijanski okupatori i crkve– šokantni podaci o stotinama srušenih crkava, kapelica, groblja… Preko 1500 sakralnih objekata

Od početka agresije na Hrvatsku najčešće mete bombardiranja i uništavanja bile su crkve, groblja, bolnice i škole. Na okupiranim hrvatskim područjima agresor je hotimice i sustavno uništavao crkve, kapele, groblja, križeve i sve sakralno blago.

Dubrovačka biskupijaje iz Domovinskog rata izašla s točno 300 oštećenih i porušenih sakralnih objekata: 203 župne i filijalne crkve, skupa s kapelama, oštećene su ili porušene; pet je potpuno uništeno, 32 teško oštećene i 166 lakše; stradala je 31 župna kuća, 28 samostana i 38 groblja.

Đakovačka i srijemska biskupija pretrpjela je štetu na 328 sakralnih objekata. Ukupno su stradale 164 crkve i kapele (24 potpuno srušene, 72 teško oštećene i 68 lakše oštećeno): tri su samostana potpuno srušena, četiri teško, a četiri lakše oštećena; stradalo je 10 groblja i 33 križeva na otvorenom.

Križevačka biskupija(eparhija) pretrpjela je štetu na šest lokacija.

Riječko–senjska nadbiskupija ima 79 stradalih sakralnih zdanja: 19 crkava i kapela potpuno su uništene, 19 teško stradale a oštećeno je 15; stradala je 21 župna kuća i vjeronaučna dvorana i pet groblja.

U Šibenskoj biskupiji stradalo je sveukupno 125 sakralnih zdanja: 33 crkve i kapele su potpuno srušene, teško oštećene 24, i lakše oštećene 24; stradalo je 19 župnih kuća (pet srušeno, šest teško, a osam lakše oštećeno), teže i lakše je oštećeno sedam samostana i 18 katoličkih groblja.

Zadarska nadbiskupija je također teško stradala: stradalo je 69 crkava i kapela (30 potpuno srušeno, 25 teško oštećeno, 14 lakše); župnih domova je stradalo 39, samostana šest i jedan križ na otvorenom; 115 sakralnih zdanja stradalo je u zadarskoj nadbiskupiji.

U Zagrebačkoj nadbiskupiji štetu je pretrpjelo 461 sakralno zdanje: od 247 stradalih crkava i kapela potpuno su porušene 92, teže oštećene, u većini slučajeva nepopravljive 74, a lakše oštećene 81; ukupno je stradalo 14 samostana (tri potpuno srušena, sedam teško, a četiri lakše oštećena); stradalo je 78 župnih kuća i vjeronaučnih dvorana, 93 križa na otvorenom i 29 katoličkih groblja.

Dragi Patrijarhe Jerineju,tijekom petogodišnje srpske agresije na Hrvatsku ubijena su tri svećenika i redovnika, a ranjena tri svećenika. Protjerano je 226 svećenika, redovnika i redovnica a u zatočeništvu se nalazilo 17 svećenika, redovnika i redovnica. Neki od njih bili su i mučeni. Pravoslavna Crkva je šutjela…I patrijarh Pavle.
 Pravoslavnih crkava u srpskoj agresiji na Hrvatsku, kada su tenkovi iz Beograda ispraćani s cvijećem na ulicama toga grada, je  ukupno oštećeno ili srušeno oko tridesetak, što je za osudu, ali mora se znati da su u većini njih pobunjeni Srbi držali skladište municije i ostalog vojnog materijala. A preko 1500 katoličkih sakralnih objekata srušeno ili oštećeno u Hrvatskoj, ne u Srbiji. Tenkovi iz Srbije razarali su Hrvatsku.
 I Država Hrvatska obnavlja te crkve, a srušene katoličke crkve obnavljao ja katolički narod u Hrvatskoj.
I na kraju dragi Patrijarše Irineju, ukoliko se ne obrate Bogu u srcu i hrvatski i srpski narod neće imati NIKAKVU BUDUĆNOST!
Vaši govori, nažalost, ne pomažu srpskom narodu da se obrate Bogu, nego ih hranite mržnjom i optužbama prema Katoličkoj Crkvi i hrvatskom narodu. A rat se vodio i razaralo se u Hrvatskoj, a ne u Srbiji, a tenkovi su dolazili iz Srbije , uz bacanje cvijeća na beogradskim ulicama, i sijali su SMRT po Hrvatskoj.

izvor lika plus

HOP